POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Våldsamt i Kairo efter arenakatastrofen

Egypten sörjer de 74 som dödades i Port Said men sorgen har också en politisk dimension. Supportrar kallar tragedin för polisens hämnd och ilskan mot de styrande generalerna är stor. I Kairo bröt våldsamheter ut mellan polis och frustrerade demonstranter.

En folkmassa hade på torsdagen samlats på Kairos största tågstation. De väntade på sina anhöriga, återvändare från Port Said som i onsdags skakades av blodigt våld efter fotbollsmatchen mellan al-Masry och al-Ahly. Inte alla fick återse sina närstående i livet.

Skylda med filtar lastades kroppar av tåget medan sörjande ropade efter militärregeringens fall.

- Åt helvete med fotbollsmatchen, ropade Fatma Kamal som mist sin 18-åriga son, enligt Reuters reporter på plats.

Skottlossning och tårgas


Sorgetåget övergick i protestmarsch och snart var de tusentals, supportrar och andra som ville höja sina röster, som vände stegen mot parlamentet.

Fram på kvällen hördes skottlossning utanför inrikesdepartementet och polisen ska ha använt tårgas och gummikulor mot folkmassan. Enligt brittiska Sky news skadades minst 120 människor.

Rykten om vad som orsakat onsdagens tragedi, där 74 människor miste livet och hundratals skadades, spred sig som löpeld. Anklagande fingrar pekades åt flera håll men många kunde enas om den bristande säkerhet roll. De vanligen hårda visiteringarna var enligt ögonvittnen märkbart slappare och när våldet väl bröt ut stod säkerhetsstyrkorna och såg på.

Vissa pekade ut passiviteten som polisens hämnd mot al-Ahlys fans, deras "Ultras" som under fjolårets protester flera gånger stridit för upprorets sak. När ryttare på hästar och kameler i fjol stormade Tahrir-torget stod al-Ahly Ultras i främsta ledet.

- De var en stark kraft på Tahrir, sade ingenjören Mostafa Sheshtawy i telefon till TT samtidigt som slagord ekade i bakgrunden.

- Folk tror att de straffades för sina politiska ställningstaganden, speciellt av polisen.

Politisk ilska


I parlamentet samlades upprörda ledamöter för att diskutera tragedin. Flera politiker krävde att militärrådet som styr Egypten (SCAF) står till svars. Parlamentet beslutade om en utredning samtidigt som inrikesministern fick motta svidande kritik.

Militären, som enligt AFP avskedat guvernören och säkerhetschefen i Port Said, beklagade dödsfallen och svor att värna stabiliteten.

Polisens frånvaro i Egypten, förutom vid protester vilket aktivister syrligt påpekar, är överhuvudtaget källa till kritik från såväl politiker som privatpersoner. Valvinnarna Frihets- och rättvisepartiet anklagade både inhemska och utländska grupper för onsdagens våld, men riktade en särskild känga till polisen som de ansåg kunde ha stoppat våldet, en åsikt många fotbolls-supportrar delar.
- Just nu tror jag att de med ansvar för säkerheten, vare sig det är armén eller polisen, inte bryr sig, sade Mostafa Sheshtawy.

- De gör inte ens en procent av jobbet.

TT

Publicerad 2012-02-02 kl 20:22
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto