POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Zlatan slipper skatt - ilska bland franska politiker

Foto: Scanpix

Zlatan Ibrahimovic och Bernard Arnault.

Europas rikaste man flyr Frankrike – och undkommer landets planerade skattehöjningar. Oppositionen rasar mot att affärshöjdare tvingas betala de nya pålagorna – medan Zlatan Ibrahimovic slipper.

Megarike Bernard Arnault har dubbelt så mycket pengar som Portugals samlade bruttonationalprodukt. Hans förmögenhet uppgår till hisnande 32 miljarder euro, och de pengarna har inbringat enorma intäkter till den franska staten genom åren.

Men affärsmannen ser nu ut att slippa undan fler utbetalningar. Enligt Dagens Nyheter söker han medborgarskap i Belgien, för att på så sätt ta sig förbi de nya skatteregler som Francois Hollande planerar att införa. Som ett sätt att parera den skuldkris som drabbat Frankrike har den nyvalde presidenten varslat om väsentligt höjda skatter, för tiotals miljarder euro, uppger DN.

Det rör sig om en marginalskatt på 75 procent för alla inkomster som överstiger en miljon euro årligen, utöver ändrade satser för gåvoskatt och förmögenhetsskatt. Beskedet har upprört många av landets allra mest välbärgade och får ses som bakgrund till Bernard Arnaults vilja att flytta till grannlandet – även om han själv hävdar att migreringen inte beror på ekonomiska orsaker.

Men president Hollandes motståndare reagerar nu på att personer inom näringslivet får betala enligt de nya bestämmelserna – samtidigt som reglerna för elitidrottsmän ser delvis annorlunda ut. Paris Saint Germain aviserar exempelvis att man inte tänker att betala den nya skatten på Zlatan Ibrahimovics lön.

- Vad är det för logik i den här regeringens skattepolitik? Företagsledare som skapar jobb tvingas betala 75 procent i skatt, men inte fotbollsspelare, säger oppositionspolitikern Valérie Péceresse, enligt DN.

Tidningen skriver också att miljardären Bernard Arnaults "smitning" kan skapa sådan ilska bland den vanliga befolkningen att Francoise Hollande, paradoxalt nog, lättare får igenom sina nya förordningar.

Publicerad 2012-09-10 kl 09:36
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå