POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
AUSTRALIEN
1v

Uppgifter: Banbrytande avtal för landslagsersättning i Australien

Foto: Bildbyrån.

Australiska dam- och herrlandslaget kan snart ha lika ersättning.
Ett banbrytande avtal är snart i hamn, uppger The Australian. 

Lika ersättning till dam- och herrspelare i landslag har under senaste året varit en omdebatterad fråga, både i Sverige och utomlands. Nu rapporterar australiska tidningen The Australian om ett nytt banbrytande avtal som kan gå i lås i Australien.

Tidningen skriver att det australiska fotbollsförbundet och spelarfacket Professional Footballers Association (PFA) snart kommer tillkännage att det australiska damlandslaget kommer att få lika stor ersättning som det australiska herrlandslaget. Dam- och herrlandslaget förväntas få dela på 40 procent av de kommersiella intäkterna, samtidigt som spelarnas totala intäkter förväntas stiga från 30 till 40 procent. 

Enligt tidningen har herrlandslaget tidigare hade en större andel än damlandslaget av de kommersiella intäkterna, samt fått mer i ersättning för att spela i landslaget. Både herr- och damspelare ska ha varit engagerade i att ändra upplägget för landslagsersättningen. 

Svenska landslagsbacken Magdalena Eriksson är i veckan gäst i podcasten "Lundh" och fick under intervjun frågor om landslagsersättning. Detta då SvFF tidigare i år blev anmält till diskrimineringsombudsmannen för lönediskriminering. En av anmälarnas förhoppning var att avtalen skulle bli offentliga, men SvFF vädjade till DO att inte häva sekretessen runt ersättningarna och det har DO gått med på. Upplägget för avtalen blev offentligt, men inte själva summorna som spelarna i herr- och damlandslaget får ta del av.

Eriksson anser, precis som landslagskaptenen Caroline Seger, att ersättningarna borde bli offentliga. Damspelarna har inget att dölja. 

- Jag står bakom Seger i det. Vi har inget att dölja och vill gärna se hur det ser ut, sa hon i podcasten Lundh. 

Lyssna på podcasten med Magdalena Eriksson i spelaren nedan. 

Publicerad 2019-11-04 kl 23:03
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå