Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Imbrechts tillhör Belgiens serieledare - öppnar för allsvenskan: "Ingen känner igen mig i Sverige"

3v

Joachim Imbrechts tillhör Belgiens serieledare - men är en doldis i Sverige.
P20-landslagsmannen öppnar nu för att gå på lån till en svensk klubb i vinter.
- Jag skulle säga att jag kan spela i allsvenskan, säger målvakten till Fotbollskanalen.

Joachim Imbrechts, 20, sticker ut i det svenska P20-landslaget. Imbrechts är en belgisk-svensk målvakt som är uppväxt i Namur i Belgien med en svensk mamma och en belgisk pappa. Han kan både prata franska och svenska - och har bytt Belgien mot Sverige på U-landslagsnivå. Efter fem U-landskamper med Belgien bestämde han sig för att byta till Sverige och gjorde sin första match 2018.

Imbrechts, som tillhör den belgiska serieledaren Royale Union Saint-Gilloise, berättar att han älskar Sverige och att han därför vill representera Sverige på landslagsnivå. Han är samtidigt inte så igenkänd i Sverige och vill göra sig ett namn i sin mammas hemland.  

ANNONS

- Jag ville få chansen att komma till Sverige oftare och prata svenska. Jag älskar landet och vill spela för landslaget. Jag tycker att det är en jättefin chans, så det var ganska lätt. Jag tycker också att Sverige har jättebra ungdomslandslag. Jag tycker inte att Belgien är bättre, men jag har främst följt mitt hjärta och mina känslor, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Jag har inte heller chansen att komma till Sverige så ofta, samtidigt som ingen klubb kände igen mig i Sverige innan. I Belgien tycker många att jag är ganska känd, men det är ingen som känner igen mig i Sverige, så jag tänkte att det kunde bli en bra grej.

Imbrechts mamma Linda Simu har också en bakgrund som fotbollsspelare i både Sverige och i Belgien. Den talangfulle målvakten lärde sig därmed svenska i ung ålder genom henne och har genom åren hälsat på släkt i Eskilstuna och i Stenungssund.

ANNONS

- Jag har hälsat på familjen och jag älskar Sverige. När jag blir äldre kommer jag kanske bo i Sverige en dag. Jag hoppas på det, säger han.

I Belgien kom Imbrechts fram tidigt som en stor talang. Målvakten började, som 15-åring, att träna med högstaligalaget Charlerois A-lag och skrev vid 16 års ålder på sitt första A-kontrakt med klubben. 20-åringen har spelat i ungdomslag på alla nivåer, däribland i U21-laget, i Charleroi, men lämnade i somras och gick vidare till Jupiler Pro League-nykomlingen Royale Union Saint-Gilloise.

- Jag tycker att det gick jättebra och målvaktstränaren tycker också att det gick jättebra (i Charleroi), men presidenten var inte nöjd, så jag skrev inte på ett nytt kontrakt och fick hitta en ny klubb. Jag förstod inte varför, så det var ganska svårt för mig. Jag har alltid varit en talang i klubben, kanske inte den största talangen, men en stor talang. Det var svårt för mig. Jag fick vänta i två månader på att hitta en bra klubb med ett bra projekt, berättar han.

ANNONS

Imbrechts nya klubb Royale Union Saint-Gilloise har vunnit den belgiska högstaligan vid elva tillfällen, senast under 1935 och är i år nykomling i högstaligan. Royale Union Saint-Gilloise har överraskat stort och toppar tabellen med 31 poäng efter 14 omgångar i den belgiska högstaligan.  

Imbrechts har samtidigt inte kommit till spel i Royale Union Saint-Gilloises A-lag - utan har i stället matchats i klubbens U21-lag under den här säsongen.

- Mitt mål är att bli förstemålvakt, men det är ganska svårt. Det är två målvakter som är jättebra som är framför mig. De (målvaktskonkurrenterna) har även ganska många matcher i division 1, samtidigt som en spelar i Luxemburgs landslag. Det är därmed svårt, men vi får se om jag blir utlånad, kanske till Sverige eller någon annanstans. Vi får väl se.

ANNONS

Imbrechts är öppen för att gå på lån till en svensk klubb i januari för att få A-lagsfotboll.

- Jag är öppen för allt. Vi får väl se om en klubb kommer och om det är intressant för mig. Jag tror att det skulle vara bra, då jag behöver spela i ett A-lag för att utvecklas. Det är viktigt. I Belgien är det ganska svårt att få spela när man är ung och som målvakt. I Sverige är det inte lätt, men det är lite lättare, då klubbarna kanske inte har lika mycket pengar som i Belgien. De måste ge chansen till unga spelare och jag tycker det fungerar ganska bra.

Håller du för att spela i allsvenskan?
- Jag är ganska ambitiös, så jag skulle säga att jag kan spela i allsvenskan, men jag vet att det inte är lätt. Superettan är kanske lite lättare. Det skulle kanske också vara en bra grej, men jag vet inte riktigt.

ANNONS

Kan du tänka dig att flytta till en klubb i Sverige permanent?
- Jag ska inte säga nej, då man aldrig ska säga nej i fotboll. Det beror på om det är intressant eller inte, men jag kan tänka mig att flytta till Sverige. Jag säger inte nej.

Har du bra koll på allsvenskan?
- Innan hade jag inte koll, men efter att jag kom till landslaget har jag börjat kolla mer och mer. De två senaste säsongerna har jag tittat på matcher och följt ligan. Jag tycker att det är en bra liga och mina kamrater i landslaget är också jättebra spelare. Jag följer allsvenskan ganska ofta ändå.

Imbrechts beskriver vidare sig själv som en lugn och mångsidig målvakt.

- Jag har ganska bra fötter och är ganska snabb på linjen. Jag tycker att jag är bra på det mesta, men jag tycker såklart att jag måste utveckla många grejer. Jag tror också att det är viktigt att jag hatar att släppa in mål. Jag gör allt jag kan för att inte släppa in mål. Ibland fungerar det och ibland fungerar det tyvärr inte. Jag är även ganska lugn och blir inte stressad. Jag vågar göra lite grejer. Jag säger dock inte att jag är den bästa målvakten i världen, då jag behöver utveckla väldigt mycket.

ANNONS

Har du några målvaktsförebilder?
- Jag har ganska många. Jag gillar ter Stegen (Marc-André) och Neuer (Manuel). Jag tittar mycket på andra målvakter. Även om jag tittar på en division 5-match tittar jag på vad målvakten gör bra och vad jag kan ta av honom och sätta in i mitt spel. Jag tittar på alla målvakter, men det är kanske främst ter Stegen, säger Imbrechts.

Han har även, som många andra unga spelare, stora mål med sin karriär.

- Jag vill först spela i ett A-lag och i framtiden spela i A-landslaget, samtidigt som min största dröm såklart är att vinna VM.  

Imbrechts gjorde i torsdags 90 minuter på planen när P20-landslaget kryssade mot Finland (0-0). Han har även spelat med Sveriges U17- och U19-landslag genom åren.

Oavsett vad som händer under transferfönstret i vinter har Imbrechts kontrakt med Royale Union Saint-Gilloise till nästa sommar och ser ljust på framtiden.

ANNONS

- Vi får väl se vad som händer, men det känns jättebra nu och jag har fått chansen att komma tillbaka till landslaget efter två år, så det känns bara bra och det är kul, säger han.

Publicerad 2021-11-13 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto