Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Zetterberg går in i storklubben - mitt i belgiska turbulensen: ”Riktigt smutsigt”

Belgien

Belgisk fotboll skakas av en ekobrottshärva, som bland annat har kopplingar till Anderlecht.
Nu har svensken Pär Zetterberg fått en roll i klubbens sportsliga ledning. 
- Det (korruptionshärvan) är en riktigt smutsig affär, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/Scanpix

Sedan i oktober har en stor ekobrottshärva inom belgisk fotboll varit känd. Polis har bland annat genomfört 44 inhemska räder och en av klubbarna som fått besök är storklubben Anderlecht. De har de senaste åren haft ett starkt band till stjärnagenten Mogi Bayat. Han beskrivs ha en huvudroll i polisutredningen, satt frihetsberövad i 49 dagar innan han nyligen släpptes på fri fot (med restriktioner) och är misstänkt för del i organiserad brottslighet och pengatvätt.

Bayat har under senaste åren varit inblandad i flera affärer med Anderlecht. En av affärerna, Sofiane Hannis övergång till Spartak Moskva i vintras, är enligt belgiska tidningen Het Nieuwsblad uppe på tapeten i polisens utredning. Trots att agenten Dejan Veljkovic, som också är misstänkt, vid tidpunkten var agent till Hanni, så rodde Bayat affären i hamn med hjälp av klubbens dåvarande sportchef Herman Van Holsbeeck, som lämnade sin post tidigare i år och den 10 oktober blev förhörd av belgisk polis med anledning av utredningen.

Annons

Bayat har fortsatt klienter kvar i Anderlecht, däribland lagkaptenen Adrien Trebel, som i början av november blev målskytt mot Waasland-Beveren och då firade målet med korsade armar som en gest för handbojor. Ett sätt att stötta Bayat och hans familj. Samma helg firade även flera av Bayats andra spelare mål i sina belgiska klubbar med samma gest. 

- Min målgest efter mitt mål i söndags i Beveren var för att stötta Mogi Bayats familj. De har levt i ett antal veckor utan sin far och man. Jag är ett barn till skilda föräldrar och jag vet hur det är att växa upp utan en av sina föräldrar. Jag ville också stötta Mogi Bayat, som jag har en bra relation med. Det gör jag samtidigt som jag fullt ut respekterar den rättsliga processen, sa Trebel i ett uttalande på klubbens hemsida då.

Annons

Polisutredningen är i full gång, men samtidigt rullar Anderlechts verksamhet på som vanligt och i förra veckan blev en svensk klar för en roll i klubbens sportsliga ledning. Förre landslagsspelaren Pär Zetterberg, med två framgångsrika sejourer som spelare i Anderlecht, har fått en ”skräddarsydd” roll med uppgifter som gör att han kommer att stötta både tränarna i A-laget och klubbens sportchef.

Zetterberg kommer inleda sitt arbete i den belgiska storklubben efter årsskiftet.

- Det är en ganska stor roll i den sportsliga ledningen. Jag tar inte det sista beslutet, men jag är med och påverkar allting. Det är även kul att få vara med på planen, att alltid sitta med på bänken under alla matcher. Jag tror att det är en roll som passar mig bra. Mitt mål är inte att bli förstetränare, det är i stället att hjälpa klubben och huvudtränaren för att få en så bra utveckling som möjligt, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

Zetterberg känner förstås till den nämnda polisutredningen och tar avstånd från härvan i Belgien.

- Det är en riktigt smutsig affär, men det är skönt att det kommer upp till ytan och att skiten kan komma därifrån. Jag vet att det har varit lite uppgjorda matcher och sådär, men jag är inte helt insatt i det här. Jag vet bara att det är skit.

Svensken hade inte de senaste månadens turbulens i tankarna när han valde att börja arbeta för Anderlecht.

- Jag tänkte faktiskt inte på det, då det inte är någon från Anderlecht som är gripen eller har blivit anklagad för något. De är inte med i det på så sätt, men sedan håller de förhör med vissa personer. Sedan har jag ingen aning om vad som händer i framtiden.

Hur mycket pratade ni om det här när du besökte Anderlecht senast?
- Vi pratade inte särskilt mycket om det. Det är en ny president (Marc Coucke) nu och jag tror att det här hände för ett eller två år sedan. Jag kan inte hela historien, men den nya presidenten var inte inne i Anderlecht då. Han var inte med någonstans i det, så det var inte mycket snack om det. Alla tycker att det är hemskt och fruktansvärt och att de skyldiga absolut ska bli straffade.

Annons

I slutet av december i fjol presenterades Marc Coucke som ny president i Anderlecht. Enligt Het Nieuwsblad inledde Coucke, efter att klubben fått höra om ekobrottshärvan, ett eget arbete i klubben för att sätta upp fler regler kring ”hantering av agenter” i framtiden.

Pär Zetterberg uppfattar det som att Anderlecht har tagit avstånd från Bayat efter att polisutredningen blev känd.

- Jag vet att han (Mogi Bayat) är en agent och att han har gjort en hel del transfers för Anderlecht och att han är den stora agenten i Belgien. Av vad jag har läst, så har de tagit avstånd från honom.

Den svenske forwarden Samuel Armenteros, som tillhörde Anderlecht mellan 2013 och 2015, gästade Fotbollskanalens podcast Lundh i april förra året och då sa han följande om den belgiska storklubben:

Annons

- Det är väldigt, väldigt, väldigt, väldigt, väldigt mycket politik i Anderlecht. Det är väldigt mycket korruption, känns det som. Det är väldigt mycket pengar och väldigt mycket snack. Mycket direktiv uppifrån, om man säger så. 

Det är inte sportsliga motiveringar som driver köp och så?
- Inte alltid. 

Vem tjänade på att du gick till Anderlecht?
- Bra fråga. 

Vet du inte det?
- Jo, jag vet att min ex-agent, som jag också har lämnat, Sören Lerby, en dansk, ex-Ajax-legend, jag vet att han tjänade en hel del på det. Ett antal i den klubben har också fyllt lite i plånboken, som de gör på varje deal, kan jag tänka mig. Sedan borde Heracles tjänat lite slantar på mig också i och med att jag hade ett halvår kvar.

Armenteros sa också:

- Det (Anderlecht) är ingen hemsk klubb, absolut inte, men det jag märkte var att det var väldigt många människor i den klubben som ville styra och ställa som inte hade något med fotboll att göra. Det är svårt att förklara. Jag har ändå dealat med dem nu i tre år, och det var nästan så att det var tårar som föll varje gång man skulle sätta sig och ta ett snack med dem.

Annons

Fakta

Det här är ”Operation rena händer”

Den 10 oktober i år skakades belgisk fotboll om, rejält. Då slog polis, efter ungefär ett års utredning, till mot en rad klubbar och personer inom fotbollsbranschen. 44 räder genomfördes på olika platser i Belgien, och totalt 14 stycken i länder som Frankrike, Luxemburg, Cypern, Montenegro, Serbien och Makedonien.

Härvan, som kallas för ”Operation rena händer”, innefattar misstankar om ekonomiskt bedrägeri, pengatvätt och matchfixning. Brott ska bland annat ha begåtts kopplat till olika spelartransfers. Totalt är 23 personer misstänkta i ärendet. I centrum finns två agenter; Mogi Bayat och Dejan Veljkovic - men även andra agenter, spelare, domare, tränare, klubbledare och journalister utreds av polis.

Åklagarmyndigheten i Belgien har bekräftat i ett pressmeddelande att man genomsökt kontor hos nio belgiska klubbar, där olika dokument, filer och tre lyxklockor tagits i beslag. Klubbarna det gäller är Anderlecht, Club Brügge, Genk, Kortrijk, Mechelen, Oostende, Lokeren, Gent och Standard Liege.

Publicerad 2018-11-30 kl 11:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto