Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

De 5 mäktigaste arenorna i Italien.

Birros blogg

Solen går ner bakom träden. Hösten är här men hånglar alltjämt med en sommarvarm sol om dagarna.

Ligger i en säng på ett hotell på Arlanda. Tidigt i morgon lyfter vi mot Milano och en späckad helg med fin fotboll. Club Calcio sänds på söndag live från San Siro i samband med Milan-Napoli

Innan dess, kl 15 på söndag, är det derby i Rom. Om den matchen återkommer jag…

Under tiden tänkte jag frossa i lite sköna listor. Jag är uppväxt med listor. Jag är så gammal att jag minns Tracks i P3 där jag alltid hoppades att fina gamla Imperiet skulle klättra förbi Orup, Lena PH och de andra. Varje gång Imperiet misslyckades med det föll jag allt djupare i ett plågsamt ungdomligt, men just därför också rörande, naivt och ärligt utanförskap

Annons

Världen var en brottsplats och folk idioter.

Jag strök omkring längs långgatorna i basker och Dr Martens. Det fanns ingen plats på jorden som de skorna inte kunde ta mig.

Men listor lockar.

Så vi kör en lista på en gång.

Topp 5 arenor i Italien…

Det ska sägas med en gång. Arenorna i Italien liknar allt för ofta gråtfärdiga bunkrar från Bulgarien. Det är märkligt oformliga stenkolosser med löparbanor som vallgravar mellan publik och spelare. Samtidigt återfinns en del av charmen med den italienska fotbollen just i det faktum att fotbollen är på riktigt. Arenorna i England är fantastiska men ibland får jag känslan av dataspel när jag ser matcher i Premier League. Det är snyggt men lite trist. Det stinker inte. Det vibrerar inte. Det sjuder inte.

Det gör det säkert, och garanterat under vissa stora matcher, men känslan är att det putsats och fejats på ytan så att den ytan glänser, men under ytan finns inte mycket.

Annons

Fotbollen i Italien kommer nära inpå. Den är som salt på din hud, som en kyss du längtat efter, som att möta en vän i en gränd en sen natt (eller tidig morgon) och känna hans armar om dina axlar när du förlorat allt. Fotbollen som väg ut ur isolering, in i solidaritet och sammanhang.

Högtravande? Absolut. Men livet är högtravande.

Italien var så säkra på att få EM 2012 att de beslutade sig för att bygga nya arenor efter beslutet att de fått mästerskapet.

De fick det aldrig.

Så det blev inga nya arenor. Dessutom utgör en minst sagt komplicerad ägarstruktur via kommun er och andra en brutal bromskross i planerna på nya arenor.

Samtidigt är Juventus ett klockrent exempel på hur viktig en ny arena kan vara för en klubb. Tidigare, på oändligt sorgsna Del Alpi, hade Juve ibland till och med svårt att få folk till de största matcherna. Nu har man fullsatt mot Siena.

Annons

Arenan i sig har blivit en anledning att slita sig från den moderna fotbollens allra grymmaste terrorakt. Teven…

Arenorna då.

1. Olimpico, Rom.

Det är en sliten arena. Det är långt mellan publik och plan. Men det avståndet dansar bort i samma ögonblick som Roma, Roma rullar runt arenan. Som ett strandat rymdskepp ligger Olimpico nedanför kullarna med cypresser och vägrar tappa sin flagnande glans.

2. San Siro. Ingenting slår en kvällsmatch mellan Milan-Inter. Fansen har arbetat i månader på sina tifon. Den branta väldiga arenan gungar ( bokstavligen) när det är fullsatt.

3. Juventus Stadium. Byggd enligt brittisk modell. Modern, fungerande och snygg. Dessutom har publiken behållit intensiteten och även här serveras tifon i världsklass.

4. San Paolo, Neapel.

Fotbollen i Neapel är hela södra Italiens ambassadörer för ett värdigare liv. I spelargången hänger ikoner och kors. Resten av arenan håller på att rosta sönder men få känslor i världen kommer i närheten av att stå på Neapels och halva Italiens allra vackraste skådeplats för stolthet och drömmar om ett värdigt liv.

Annons

5. Stadio Luigi Ferraris.

En del av oss är tillräckligt gamla för att minnas att det var här som Sverige dansade baktakt (1-2) under VM 1990. En sliten stenöken men alldeles fantastisk när den fylls med mycket folk.

Flygplanen lyfter preis utanför fönstret. Solen är på väg ner. Nu ska jag sjunka ner bland kuddarna och ladda för en fin helg i Milano.

Publicerad 2013-09-20 18:49

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto