Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tack för allt, Alessandro Nesta

Birros blogg

Alessandro Nesta slutar spela fotboll och det går ett lätt sus av sorg genom mig.

Han har ju nästan alltid varit där. Han gjorde försvarsspel till en god och utsökt konstform.

Under en period myntade jag och några vänner begreppet “Nestas ansikte”. Det handlade om när Italien hade 1-0 borta mot Georgien en kulen kväll i november med tio minuter kvar att spela, och hörna emot sig.

Han såg ofta helt livrädd ut. Och jag kan inte räkna alla de timmar jag suttit och varit livrädd för en sen kvittering mot sämre motstånd under åren som jag följt Gli Azzurri.

Det har gått år då min kärlek till Nesta hamnat i slentrian. Kärlek riskerar alltid att bli tagen för given. Han var ju alltid där.

Annons

Jag satt på ett torg i Venedig sommaren 2006 och såg Nesta bli skadad i sista gruppspelsmatchen mot Tjeckien. Det var inte första gången som han skadade sig i ett stort mästerskap. Denna gång var dock extremt speciell eftersom Italien senare vann VM och den som kom in istället för Nesta var, för att uttrycka det milt, en annan typ av försvarsspelare… Marco Materazzi. Han blev sedan osannolik hjälte istället för Nesta.

Varje söndag stod han där i en av de mest balanserade och skönaste backlinjen världen skådat, bland annat med Paolo Maldini och jag svepte med kärleksblicken över planen, hittade honom, och kunde lugnt luta mig tillbaka.

Fast egentligen skulle Nesta bli Lazios Totti. Så blev det inte. Han hamnade i Milan och han har alltid haft svaga stråk av en sorts stilla sorg i sin uppenbarelse. Något vackert men undanglidande.

Annons
Nu när han ska sluta har ett blött, tungt moln arbetat sig upp genom halsen under morgonen. Nestas avsked är nämligen så mycket mer än bara en fotbollsspelare som snurrar av sig skorna.

Det är en hel era av värdighet, tolerans och civilisation som tar slut. Det är också på ett sätt vårt eget avsked. Vi är definitivt inte unga längre.

För sådana som oss är Nesta en levande ikon, en av de största fotbollsspelaren som någonsin funnits. Man kan till och med hata italiensk fotboll och ändå få något varmt i blicken när man talar om honom. Så stor är han. Han är en levande dröm för miljontals unga pojkar som liksom han själv, nu vuxit upp, blivit män, fått barn själva.

Tack för allt, maestro.

Publicerad 2013-10-21 10:12

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto