Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Ambassadör Ibrahimovic

Respekt är ett begrepp som används extremt slarvigt.

ANNONS

Många tycks tro att respekt handlar om att sätta skräck i sina medmänniskor. Men människor som är rädda för dig respekterar dig inte. De hatar dig. De hatar makten du har över dem. Och det är dessutom bara en inbillad makt.

Du skrämmer folk till lydnad men det har ingenting med respekt att göra.

Respekt handlar inte om att ha legat med flest tjejer, ha stulit flest bilar, eller tagit flest droger.

Respekt är skattkistan på andra sidan av den där kolsvarta regnbågen.

Respekt och värdighet går hand i hand. Värdighet är när du visar dig så bra som du har möjlighet att vara. När du växer upp från barn till man. När du är trogen, nykter, utvilad och i varje givet läge försöker göra det bästa du kan i ditt arbete och i ditt liv.

Värdighet handlar om ödmjukhet. Att le mot främlingar. Att bete sig värdigt när omgivningen skenar i snusk och förnedring.

ANNONS

Du är alltid en ambassadör för sig själv, för ditt namn, för dina barn om du har några, för dina syskon, för dina föräldrar, för alla dem med ditt blod i sina ådror som gick före dig, som slet och jobbade för att just skulle ges några gram lättare omständigheter än de själva.

Jag försöker tänka så när jag är ute och reser. Jag är en ambassadör för mig själv, för mina barn, för min familj. Jag har en klan i ryggen av människor som trott på mig, som älskat mig när jag inte ens älskat mig själv.

Sedan finns det andra typer av ambassadörer. Som representerar landet de kommer ifrån, eller staden, eller sporten du utövar.

Zlatan har varit en briljant ambassadör för Sverige i alla länder han varit i. Kanske allra mest ändå i Italien.

Det är ingen överdrift att säga att Zlatan helt på egen hand format italienarnas syn på Sverige. De hade inte brytt sig om inte Zlatan varit svensk. Därför är kvällens match i Stockholm på första sidorna på de stora sporttidningarna i Italien dag.

ANNONS

Dessutom var Zlatan en utmärkt ambassadör för italiensk fotboll i Sverige. Nu är han det för fransk fotboll. Han är alltså som en sorts välsignad dubbelagent, han funkar åt båda håll.

Ibland hör jag människor som legitimerar sitt svineri med att ingen såg. Om inte får veta att du är otrogen lider väl ingen skada eller hur? Om jag hotar och hatar anonymt över nätet får väl ingen reda på att det är du?

Vilket nederlag det är.

Det vittnar om ett stort självförakt. För du ser ju. Du vet ju. Du inser ju.

I kväll skickas en av ambassadörerna Ronaldo/Ibrahimovic hem utan chans att få sila brasiliansk sandstrand mellan tårna nästa sommar.

Jag hoppas verkligen av hela mitt hjärta att Sverige går till VM. Vi förtjänar det.

Publicerad 2013-11-19 kl 15:36

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto