Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Spöken med svarta skuggor

När man inte har pengar tror man att man ska bli en lyckligare människa bara man får tag i stålar.

Det är dock bara delvis sant.

För de där drömmarna du bär på, rädisorna, dina vanor, din melankoli, din skräck att misslyckas, försvinner inte för att du har råd att gå ut och käka ibland.

Du försvinner inte för att misären gör det.

Samtidigt blir livet lättare att leva när du har pengar. Och du glömmer snabbt hur det var att ringa sin före detta flickvän och tigga ihop femtio spänn för att ha råd att köpa fiskbullar eller, vilket var vanligare, fyra starköl på Systemet.

2005 hade jag skulder på ca 100.000 hos Kronofogden. 2009 startade jag ett eget aktiebolag och två år senare drog det bolaget in mer pengar än jag ens trodde jag skulle få att röra mig under ett helt liv.

ANNONS

Sedan dess har det gått bra och dåligt, men mitt liv är en total renovering mot hur det såg ut för åtta, tio år sedan.

Den främsta anledningen till detta? Att jag med Guds och min frus hjälp lyckades bli nykter. Då upptäckte jag att problemen som antog galna proportioner när jag drack (vilket gjorde att jag drack ännu mer) faktiskt gick att lösa bara genom att stå rakryggad och möta dem när de kom mot mig.

Man beskyller ofta den moderna fotbollen för att vara en pengakåt hynda. Men sanningen är ju att det alltid funnits pengar i fotbollen, dock inte sådana galna summor som det är nu för tiden. Dessutom är fotbollsindustrin ett sorts ekonomiskt universum i sin egen rymd, till synes helt opåverkat av rådande ekonomiska svängningar.

Det är alltid alla reglar i topp.

Italien genomgår sedan några år en brutal ekonomisk kris. Italiens ekonomi är ett spöke som drar runt på en ofantlig svart skugga, den svarta marknaden. Ingen vet egentligen hur många miljarder kronor som strömmar igenom olika kriminella ekonomiska karteller i Italien. Det är inte heller enbart stora maffiagrupper som bollar med miljoner (även om de så klart finns) utan det handlar också om alla vanliga människor som helt tappat allt förtroende för Italien som stat och därmed anser sig ha rätten att tjäna sina egna pengar utan att ta omvägen via samhället och skatteverket…

ANNONS

Jag minns en besynnerlig lek i mellanstadiet. Vår lärare (som vi kan kalla Lasse, för det heter han nämligen) fick i ett ryck av proggig välvilja får man förmoda, att vi skulle få känna på hur det var att uppleva denna världens skamlösa orättvisor.

Så vi fick dra varsin lapp år en låda. Där stod det antingen I eller U.

I-land eller U-land…

Gissa vilken lapp jag drog?

Japp, U-land.

Så medan Marcello, Jessica och de andra fick goda äpplen fick vi russin, när de fick sitta i solstolar i korriodren fick vi städa gympasalen.

Det kändes helt värdelöst då och känns väl lite fånigt nu också. Men jag minns den där dagen. Och ärligt talat, hur många dagar i mellanstadiet kommer man ihåg när man ska fylla 42?

Den moderna fotbollen bollar med miljarder, särskilt det där dygnet, som vore pengarna inte värda något. Det är väl som det är.

ANNONS

Men det är fortfarande rätt läskigt.

Det är förbluffande att det finns folk som är uppriktigt förvånade över allt ohederligt som vevas upp i samband med OS i Ryssland. Samma land kommer ha VM i fotboll om fyra år.

Varför tror ni?

Därför att stanken av skitiga pengar bara når de fattiga, de som inte får de stackars mynt de blivit lovade.

Den korrumperande eliten i Fifa eller Olympiska Kommittén känner inte någon stank alls.

Publicerad 2014-01-31 kl 17:35

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto