Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En bumerang av godhet

Birros blogg

Inga mellanlägen. Inga gråzoner. Inga trevande känslor.

Till och med slagregnet är på riktigt. Först mörknar himlen under någon timma. Sedan börjar det blåsa. Träd, grenar, kvistar, blomfrön, allting blåser. Gatuförsäljarna, och de är många i Rom, får värre panik än när de ser en trafikpolis kommer krypandes i sin Audi.

På 30 sekunder är alla borta.

En halvminut senare kommer ösregnet.

Jag står med barnen på Ponte Sisto och bara garvar. Det går inte att göra något annat. Italienarna springer som om de faller atombomber från himlen. Barnen bara skriker av förtjusning. Vi traskar hem i regnet och byter om till torra kläder hemma i lägenheten Sedan sitter vi i soffan och kramar varandra.

Annons

Jag stannar några dagar extra. Familjen reser hem idag men jag blir kvar några dagar. Har lite att försöka skriva klart.

Långsamt har VM börjat läcka in den mediala bevakningen här nere. Men det är ändå väldigt typiskt att många fnyser åt att Daniele De Rossi verkar ha toppat formen till VM. Så länge ligan pågår här nere är det ingen som bryr sig om annat än Roma. Det kan vara svårt att förstå för en svensk som lyckas hålla både kärleken till klubblaget och landslaget i hjärtat på samma gång.

Men landslaget i fotboll spelar faktiskt en rätt undangömd plats här nere. Åtminstone till VM. Och faktiskt även längre ändå. Först om Italien tar sig vidare till kvartsfinal brukar människor vakna på allvar.

Däremot är landslaget extremt betydelsefullt för sådana som min pappa och för mig själv, italienare och halvitalienare som lever i utlandet. För oss blir Gli Azzurri ställföreträdande ambassadörer. Det blev väldigt tydligt under VM i Tyskland när viss tysk media gjorde vulgära anspelningar på pizzabagare och annat inför semifinalen 2006. Det bor väldigt många italienare i Tyskland (och i resten av världen) och den tyska tidningen fick faktiskt be om ursäkt.

Annons

Italienare har varit med om att bygga många europeiska länder. Min egen farsa bodde i baracker i Gamlestan i Göteborg och jobbade på SKF, ihop med svenskar, jugoslaver, ungrare och finländare. Han var med om att bygga det här landets välstånd. På sin fritid spelade han fotboll på Heden, raggade flickor och letade efter vitlök och olivolja i matbutiken.

Det knorras en del över Juventus är i Rom. Men ärligt talat. Tänk att mitt älskade Roma kanske poängmässigt (och på tusen andra sätt) gör sin bästa säsong någonsin och ändå är åtta poäng efter den gamla damen.

Bara att lyfta på hatten. Även om det svider.

Att bete sig värdigt är en bumerang av godhet som kommer tillbaka till dig.

Publicerad 2014-04-16 10:49

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto