Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hoeneß skattebekymmer är en svart fläck på solen

Nyheterna om att Uli Hoeneß finanser just nu blir kontrollerade av tyska myndigheter efter att Bayern-presidenten anmält sig själv för möjligt skattefusk slog ner under natten ner som en bomb. Anledningen sägs vara ett konto i Schweiz som Hoeneß har, något som har gjort att han möjligheten har undvikit att betala skatt i Tyskland. Hur stora summor det rör sig om vill ingen av parterna just nu uttala sig om.

Först och främst ligger det självklart något i det att Hoeneß har anmält sig själv till myndigheterna. Han måste ha varit medveten om att det förr eller senare skulle komma fram. Istället för att bli satt på pottan av medier så valde han att själv ta tag i det och utesluta möjliga krigsrubriker.

ANNONS

Vad en sådan här händelse leder till är omöjligt att säga. Inom Bayerns väggar har jag svårt att se att förtroendet på något sätt skulle vara rubbat. Dels för att han inte sköter ekonomin i Bayern, dels för att han i princip är Bayern. Den enda som kan peta Hoeneß är han själv och just nu har han inga planer på att lämna föreningen i hans hjärta.

Däremot sätter det i mina ögon en skugga över hans prat om fotbollsklubbars ekonomi runt om i Europa. Senast för några dagar sen uttalade sig Hoeneß om att Paris Saint-Germain och Manchester City borde uteslutas från europeiskt cupspel, då deras ekonomiska tillvägagångssätt inte följer de nya finansiella reglerna som UEFA genomfört.

Hoeneß uttalade sig i en intervju med det tyska fotbollsmagasinet 11 Freunde för ett par månader sedan om hur han såg på fotbollens framtid och där var han starkt kritisk mot klubbar som levde över sina tillgångar. Han hyllade den framgångsrika tyska modellen och var helt övertygad om att om Financial Fair Play-reglerna skulle slå ut, så skulle tysk fotboll stå som vinnare.

ANNONS

Nu blir dessa uttalande till viss del löjeväckande. Varför uttalar sig Hoeneß om andra klubbar när han själv inte tycks kunna sköta sin egen ekonomi? Hans ethos i frågan blir själv skadat och även om det är två vitt skilda världar (Hoeneß privatekonomi – fotbollsklubbars ekonomi) så är det i mina ögon en självklarhet att hans uttalande får mindre slagkraft efter att detta har skett.

Nu har dock långt ifrån all information kommit fram och än så länge vet vi inte i vilken utsträckning hans misstag gäller. Det betyder att man inte kan döma honom alltför hårt just nu men om det skulle visa sig att det rör sig om riktigt stora summor, att det kommer fram olyckliga källor som pekar på en medvetenhet i hans skattefusk så kommer det att skada Hoeneß rykte rejält och även FC Bayerns rykte och till viss del tysk fotboll. Något som skulle vara extremt olyckligt för alla parter.

Publicerad 2013-04-20 kl 12:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto