Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Dortmund måste välja - värva är sälja

Mario Götze är klar för Bayern. Robert Lewandowski ryktas vara på väg, men just nu vill Dortmund inte sälja spelaren. Självklart väcker det många känslor. Bayern visar upp sin särställning i Tyskland. Det betyder dock inte att Dortmund är utan chans.

Många är ute efter att kalla Bayern för den stora boven. En dödare av tysk fotboll. Bayern värvar de bästa spelarna från de största konkurrenterna för att själva bli bättre. Jag säger inte att det stämmer men vad många glömmer när man tänker på det sättet är att Bayern själva en gång i tiden precis stod på samma roll – fast på en större marknad.

ANNONS

2009 ville Real Madrid värva Franck Ribéry. Spelaren själv ville till Los Galacticos och satte press på föreningen att släppa honom. Det var här Bayern kom till ett vägskäl, skulle man släppa sin största spelare eller behålla honom? Bayern beslutade sig för att behålla honom och Karl-Heinz Rummenigge förklarade att Bayern inte var en “försäljningsförening”, utan ett “nyförvärvsförening”. Med det sagt: Bayern skulle värva de stora namnen, inte sälja dem.

Efter fyra år har Bayern nu nått en nivå där man inte längre behöver sälja sina största namn. Ingen av spelarna vill heller lämna för att de ser sig inte om efter några större klubbar, eftersom att det i princip inte finns några.

Ingen hade kunnat ana att Bayerns president Uli Hoeneß ena veckan skulle uttala sig oroligt om att Tyskland gick mot en liga likt La Liga, där två stora klubbar ligger i toppen med resten avundsjukt ser på, för att nästa vecka värva fixstjärnan från den största konkurrenten. Något som endast spädde på att Bundesliga var på väg mot fel håll, speciellt om det andra storlaget nu inte ens skulle kunna utmana.

ANNONS

Men Borussia Dortmund kommer fortsatt vara en utmanare till Bayern, även trots att Götze lämnar klubben. Klubben har sedan tidigare visat fingertoppskänsla och både lyckats ersätta Nuri Sahin och Shinji Kagawa.

Det blir först kritiskt om ett antal toppstjärnor lämnar klubben. Skulle även Lewandowski och Hummels lämna klubben så ser situationen annorlunda ut.

Just nu är det dock Dortmund som sitter i förarsätet. Varken Hummels eller Lewandowski behöver man sälja, för ingen av dessa sitter på en utköpsklausul likt Götze. Så, Dortmund står vid precis samma vägskäl som Bayern stod för fyra år sedan: är man en “försäljningsförening” eller “nyförvärvsförening”?

Klubben har sedan tidigare uttalat sig om att man kommer att investera rejält under sommaren, både för att spetsa men även för att bredda laget. Pengarna finns där och flertalet högintressanta namn finns på önskelistan. Visserligen kan inte ersätta Götze rakt av men Klopp har tidigare visat prov på hur man kan integrera nya spelare i laget och få de att blomma ut till något alldeles extra.

ANNONS

Troligtvis kommer Dortmund fortfarande att slåss med Bayern om titeln. Nu handlar det bara om att bestämma för vilken typ av förening man vill vara. Något som möjligt framtvingats i denna situation som uppstått. Men chanserna finns där. Valet är Dortmunds.

Publicerad 2013-04-25 kl 21:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto