Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Två vidare igår - två vidare idag?

FC Bayern München 2-3 Manchester City

2-3 och Pep Guardiola förlorar sin första match som tränare för Bayern München sedan Supercupfinalen mot Dortmund i augusti. Bayern förlorade på eget bevåg, på eget slarv och på eget högmod. Att en av favoriterna till Champions League-titeln tappar en 2-0-ledning på hemmaplan till förlust med 2-3 bådar inget gott och visar på den brist i motivation som laget uppvisar vid matcher som inte gäller särskilt “mycket”. Något som sportchefen Matthias Sammer gång på gång har påpekat, nu fick han återigen rätt.

Bayern borde och kunde ha vunnit. Sydtyskarna släppte in City i matchen och även om Dante kan påstå att det var en feldömd straff så hade slutresultatet nog varit detsamma. Frågan är om det inte hade kunnat sluta med ännu större siffror om det inte hade varit för Pellegrinis otroligt förvånande byten och han troligen inte var medveten om att ett mål till för City skulle leda till gruppsegern.

ANNONS

“Kanske gör denna förlust oss gott, för det visar att Champions League är svårt”, sa Pep Guardiola efter matchen. Självklara ord från en tränare i nederlagets stund. Ta det positiva ur det negativa, åtminstone i medias ljus. Vad han sa till spelarna i omklädningsrummet är troligtvis något annat. Jag har svårt att tro att spanjoren är nöjd med sättet laget förlorade på. Pep vill vinna, han nöjer sig inte med en 2-3-förlust.

“I slutändan måste vi vara nöjda med en gruppseger”, sa 1-0-målskytten Thomas Müller och jag kan inte annat än hålla med. Bayern förlorar, klarar sig vidare som gruppetta och ska vara oerhört nöjda att klubben håller City – den bästa grupptvåan i Champions League någonsin – bakom sig.

Real Sociedad 0-1 Bayer 04 Leverkusen

I San Sebastian lyckades Bayer 04 Leverkusen vinna med 1-0 och därmed ta sig vidare till Champions League-slutspelet som grupptvåa. “Vinsten var högst förtjänad”, sa lagkaptenen efter Simon Rolfes och vem kan ifrågasätta honom. Leverkusen skapade chans på chans, hade en nick i ribban bland annat och hade inte Zubikarai haft en stormatch i Real Sociedad-målet så hade Leverkusen troligtvis tagit sig vidare på ett mer övertygande sätt.

ANNONS

Målskytten Ömer Toprak, en man som mer än sällan står i målprotokollet, pratade om ett tightare samarbete i laget sedan förlusten mot Manchester United. Nu får klubben möjliga att ladda batterierna för fortsatt spel i Champions League och spelarna vet vad som krävs för att slå de absolut bästa.

Jag tror inte att Bayer Leverkusen kan vinna Champions League. Dock är jag övertygad om att de kan ta sig långt i turneringen. Helheten finns där. En bra tränare och en stark spelartrupp som med rätt flyt kan göra det svårt för de flesta motståndarna. Leverkusen blir en obekväm tvåa att möta för någon av gruppsegrarna och det är långt i från en drömlottning att få åka till BayArena och spela i vår.

FC Schalke 04 – FC Basel

Ofta pratas det i media om viktiga matcher. Ibland är de inte särskilt viktiga, utan snarare blir det en beteckning för en match som kan komma att innehålla många psykologiska aspekter eller liknande. Men i dag har Schalke en viktig match framför sig, nästan en final om jag ska dra det riktigt långt. För i kväll handlar det om vinna eller försvinna för laget mot Gelsenkirchen när FC Basel kommer på besök.

ANNONS

“Det är en väldigt viktig match, den hittills viktigaste under säsongen”, säger Kevin-Prince Boateng inför mötet med schweizarna. Boateng vet vad som krävs i dessa matcher och är en av de få spelarna som har lyckats kanalisera sina krafter och få ut så mycket av dessa som möjligt när det har gällt som mest.

Matchen betyder också väldigt mycket för tränaren Jens Keller som kan köpa sig lite tid vid en eventuell seger. Keller, som är på väg bort från klubben, är en pressad man och vet att han behöver ha ett perfekt slut på hösten för att han den minsta chans att få fortsatt förtroende som tränare i klubben. Förlorar klubben mot Basel i dag är det tack och adjö efter cirka ett år vid rodret.

En förlust skulle också betyda ett ekonomiskt bortfall som Schalke inte räknat med. Även om inget är självklart på förhand är jag övertygad om att klubben hade räknat med att ta sig vidare från gruppspelet efter att lottningen presenterats. Om klubben nu skulle missa vidareavancemang är det många, många miljoner i intäkter som försvinner vilket betyder att en klubb som redan har problem på flera fronter drabbas av ytterligare ett bakslag.

ANNONS

“Vi har nittio minuter på oss att göra ett mål”, säger Jens Keller och det är sant. Samtidigt ska Schalke under tiden inte släppa in något och det är långt i från säkert sett till tidigare prestationer. Försvaret har blandat och givit, målvakten Ralf Fährmann har inte imponerat sedan han tog över mellan stolparna från Timo Hildebrand. Nej, Schalke kan bli det enda av de tyska lagen som inte tar sig vidare från gruppspelet.

Olympique de Marseille – Borussia Dortmund

För jag tror att Dortmund löser sitt nere i Frankrike trots alla dessa skador. “Det är ingen situation, där solen lyser och allting går perfekt”, sa tränaren Jürgen Klopp på presskonferensen inför matchen mot Marseille.

Vem kan säga emot? Klopp ställs inför en av sina svåraste utmaningar sedan han tog över Dortmund 2008. På skadelistan återfinns Neven Subotic, Mats Hummels, Marcel Schmelzer, Ilkay Gündogan och Sven Bender. Fem spelare som vanligtvis är givna i startelvan och som alla har lagt grunden för Dortmunds defensiva spel tidigare.

ANNONS

Förhoppningen är att Nuri Sahin kan ställa upp trots den smäll han åkte på i helgens match mot Leverkusen. Med Sahin skulle laget fortfarande ha en rutinerad stöttepelare på planen som har spelat en hel del matcher den här säsongen. Utan honom blir läget än mer prekärt och om han spelar får vi veta kort innan matchen.

En vinst skulle betyda att Dortmund är vidare till slutspelet. Vid eventuellt poängtapp behöver Dortmund hjälp från Arsenal som ställs mot Napoli. Då handlar det om poängskillnad och målskillnad mellan Dortmund och Napoli som bådar startar kvällen på samma antal poäng (9), medan engelsmännen står på 12.

Det är inte bara ekonomiska aspekter som gör att Dortmund vill gå vidare. Om klubben tar sig vidare till slutspelet får laget också bonuspoäng i UEFA-koefficienten vilket skulle betyda att laget kan hamna i en bättre seedningsgrupp än tidigare.

ANNONS

Läget hos Marseille är även det prekärt. Tränaren Elie Baup fick sparken i helgen efter att klubben förlorat nio av sina senaste tretton matcher. Utöver det saknas Nicolas Nkolou (avstängd), Alaixys Romaro (avstängd), Mathiue Valbuena (skadad) och André Ayew (skadad) vilket helt klart ger Dortmund bättre odds inför kvällen.

Jag tror att Dortmund kommer att klara av kvällens uppgift och vinna matchen. Precis som i Leverkusens fall talar vi här om en eventuell grupptvåa som är oerhört obekväm att få möta i nästa steg av Champions League.

Med lite tur kan Dortmund till och med bli gruppetta, om Napoli lyckas vinna. Förstå då besvikelsen för det lag som inte går vidare trots tolv insamlade poäng, för om både Dortmund och Napoli vinner så är det där vi hamnar. Med Arsenal, Dortmund och Napoli på 12 poäng. Vilken makalös grupp.

ANNONS

På återseende!

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2013-12-11 kl 10:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto