Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Här är han Fulham: Felix Magath

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Jag kan omöjligt missa möjligheten att få skriva av mig om gårdagens mest osannolika nyhet: det faktum att Felix Magath tar över som huvudtränare efter René Meulenstein i FC Fulham vilket betyder att mannen som har kallats för ”Saddam” (efter Hussein), ”diktatorn” och flera mindre smickrande smeknamn lämnar Tyskland för nya äventyr utomlands. Det bara dagarna efter att hans försök att ta över som allsmäktig härskare i Hamburger SV gått i stå.

Vem är han då, denne man som har jämförts med diktatorer? Wolfgang Felix Magath föddes i den lilla staden Aschaffenburg i nordvästra Bayern, inte långt i från storstaden Frankfurt, den 26:e juli 1953.

Annons

Som 19-åring skrev den 19-årige Magath på för 2. Bundesliga-laget FC Saarbrücken där han stannade i två säsonger (76 matcher, 29 mål) innan tåget gick vidare till den nordtyska staden Hamburg och fotbollslaget Hamburger SV.

I Hamburg stannade Magath till han avslutade sin karriär 1986 och det var där han gjorde sig känd som fotbollsspelare. Den 174 centimeter korte Magath var en kreativ mittfältare som under sin tid som spelare i Hamburg förde laget till tre Bundesligasegrar, en seger i Cupvinnarcupen och en seger i Europacupen. Utöver det var han också med i det västtyska landslaget som vann EM 1980 och var med så väl 1982 som 1986 när Västtyskland båda gångerna slutade 2:a i VM.

På grund av en knäskada tvingades Magath avsluta sin spelarkarriär och tog då över som manager för Hamburger SV efter den tyske fotbollslegendaren Günter Netzer. Under sina två år som manager vann Hamburg DFB-Pokal för att sedan återvända till FC Saarbrücken i samma funktion.

Annons

I Saarbrücken blev det endast endast säsong och i den efterföljande klubben, KFC Uerdingen 05, blev det en och en halv innan Magath klev av arbetet som manager där då han saknade närheten till fotbollen.

Därför blev det en flytt tillbaka till klubben där han till stor del spenderat sin karriär – Hamburger SV. I HSV tog han över klubbens andralag som tränare, för att sedan bli assisterande tränare i a-laget och till slut ta över som huvudtränare under säsongen 1995/96. Den säsongen tog han över ett lag som låg 17:e plats i tabellen och förde HSV till en kvartsfinal i UEFA-Cupen men i maj 1997 var lyckan över. Spelarna klagade på den hårda träningen och klubben kämpade för att överleva nedflyttning – efter en förlust med 4-0 mot Köln på hemmaplan fick Magath lämna klubben.

I september samma år tog Magath sitt pick och pack och återvände till Bayern där han tog över ”der Club” (FC Nürnberg) som tränare. Nürnberg låg då i 2. Bundesliga och kämpade i botten av tabellen. När säsongen var över hade Magath för Nürnberg till en tredjeplats och uppflyttning till Bundesliga, men då han inte kunde komma överens med ledningen om en kontraktsförlängning så lämnade Magath redan efter en säsong.

Annons

Det var inte någon överraskning att Werder Bremen i oktober 1998 skulle höra av sig till Magath då laget låg sist i Bundesliga och Magath bevisat sina kvalitéer när det kom till att rädda lag undan nedflyttning. Men i Bremen vände lyckan och ett halvår efter att han tagit över sa han upp sig och lämnade klubben, anledning sas vara att han inte kände tillräckligt uppskattad i Bremen och inte fått med sig ledningen och fansen på sin sida.

Men Magath fortsatte att få liknande uppgifter och under julen 1999 fick han uppdraget att leda Eintracht Frankfurt ur nedflyttningsträsket. Med åtta poäng upp till säker mark krävdes en fantastisk vår och det ordnade Magath. Som tredje bästa lag, rent statistisk, den våren lyckades Magath i den sista omgången att föra laget upp på säker mark och säkra Bundesligakontraktet. I januari 2001 fick dock Magath lämna klubben efter en 1-5-förlust mot, ja just det, Köln och lämna klubben som återigen befann sig i de nedre delarna av tabellen.

Annons

Det tog bara en månad i Magath återigen befann sig i en klubb med problem. Denna gång var det VfB Stuttgart som skulle räddas ur nedflyttningsträsket och där klev han först in som ”teammanager” för att under 2002 ta över helt som manager. Med specialisten Magath klarade sig in Stuttgart bara kvar i Bundesliga, utan etablerade sig senare som ett topplag som tre säsonger i rad nådde Europacupspel och 2003 slutade tvåa i Bundesliga.

Framgångarna fick Bayern München att höra av sig till Magath och i München blev Magath kvar i tre år (2004-2007). Under säsongerna 2004/2005 och 2005/2006 vann Magath dubbeln båda gångerna (ligan och cupen) vilket inget tyskt lag gjort innan dess. 2007 kunde Magath inte upprepa framgångarna och fick lämna München.

Under sommaren 2007 tog Felix Magath över i VfL Wolfsburg där han var tränare, sportchef, ansvarig för ungdomsutvecklingen och ansvarig för de övriga sportsliga delarna. Med endast tolv spelare i laget var Magath tvungen att bygga upp ett helt nytt lag som lyckades nå en UEFA-cupplats redan under den första säsongen. Den följande säsongen vann Wolfsburg oväntat Bundesliga, mycket tack vare den fantastiska anfallsparet Grafite och Dzeko. Under sina två år i Wolfsburg köpte Magath mer än trettio nya spelare för runt €55 miljoner.

Annons

Trots framgångarna i Wolfsburg hade Magath redan bestämt sig för att lämna Wolfsburg för att ta över tränare och manager i Schalke 04 samtidigt som han fick en roll i styrelsen. Redan under sitt första år förde Magath laget till en andraplats i Bundesliga och inför sin andra säsong i klubben värvade han bland annat in Raúl och Klaas-Jan Huntelaar. Totalt värvade han 14 spelare samtidigt som 16 spelare såldes.

Efter en dålig start på säsongen 2010/2011 (en vinst på de tio första matcherna) så började kritiken mot Magaths värvningspolitik och ledning att kritiseras hårt från fansen. Trots att Schalke nådde final i DFB-Pokal och en kvartsfinal i Champions League under Magaths ledning, så hade klubben fått nog och den 16:e mars fick Magath lämna alla sina uppdrag i klubben.

Bara två dagar efter att han fått lämna Schalke var Magath så återigen tillbaka i Wolfsburg i sin gamla roll. I säsongens absoluta sista match lyckades Magath rädda kvar Wolfsburg i Bundesliga, men fortsatte på det inslagna spåret med många nyförvärv. Under vinterpausen säsongen 2011/2012 värvade Wolfsburg och Magath in åtta nya spelare för totalt €30 miljoner. Totalt 36 spelare fick under säsongen bära Wolfsburgs tröja under åtminstone en Bundesligamatch vilket var ett nytt Bundesligarekord över antalet spelare som representerat en förening under en säsong. I oktober 2012 fick Magath kicken efter att Wolfsburg inlett säsongen uselt och på åtta matcher endast gjort två mål.

Annons

Sedan dess har Magath, förrän gårdagen, inte haft något jobb i den absoluta toppfotbollen utan har hållit sig i bakgrunden. Under de senaste månaderna har han varit den hetaste kandidaten till att ta över i Hamburger SV som har haft stora problem men styrelsen kunde inte enas kring en lösning med Magath och hans framtida roll. Senast i torsdags bekräftade klubben att Magath ännu inte skulle ta över.

Därför kom det lite som en chock att Magath dagen efter hade skrivit på för Fulham. Magath har visserligen ett bra track record när det kommer till att undvika nedflyttning och få ut mycket av ett lag som på pappret inte alltid ser särskilt starkt ut. Det har han lyckats med flera gånger i Bundesliga och jag kan verkligen förstå varför Fulham valt honom.

Samtidigt är Magath just känd för sin hårda stil och som en man som psykiskt terroriserar många spelare för att få så mycket av de som möjligt. Det kanske mest kända exemplet på senare år är när Magath skickade ut sina spelare i Wolfsburg på en längre löptur i skogen för att, när de kom tillbaka, finna de flesta vattenflaskorna tömda på innehåll.

Annons

Magath förklarade detta med att han ville att laget skulle bli tightare och samarbeta och dela med sig av det lilla vatten som fanns kvar. Vissa andra såg det bara som ytterligare ett psykologiskt sätt att trycka ned sig spelare ännu mer i skorna.

”Den siste diktatorn i Europa”, som Jan-Åge Fjörtoft en gång kallade honom, är rätt man för den som vill ha snabba resultat på kort sikt. Men på lång sikt har jag svårt att tro att Magath är rätt för en klubb som Fulham. Förvänta er många, många spelarförändringar och att ni får se spelare på väldigt ovanliga positioner – för Magath är en man som gillar att experimentera på alla möjliga sätt och vis.

På återseende!

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-02-15 12:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto