POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Zlatans PSG är storfavoriter i Leverkusen

Äntligen är Champions League tillbaka i vardagen och det är Bayer 04 Leverkusen som gör det första tyska framträdandet och det ikväll mot Zlatans Paris Saint-Germain. I dubbelmötet är fransmännen överlägsna favoriter, men Leverkusen kommer inte att låta Zlatan och hans lagkamrater gå vidare utan strid.

Men faktum är att oavsett hur bra Leverkusen spelar har jag svårt att se hur dem ska kunna ta sig vidare. Paris Saint-Germain med alla sina stjärnor är ett starkare, mer rutinerat och ett vassare lag på de allra flesta fronterna. I dagens läge är PSG så pass etablerade i den internationella toppfotbollen att de inte ska gå på en mina likt Leverkusen, trots eventuell underskattning.

Höstens Champions League-spel överlevde Leverkusen med ytterst blandade resultat. I oktober vann tyskarna överlägset mot ukrainska Shakhtar Donetsk för att i november förlora med hela 5-0 mot ett formsvagt Manchester United på hemmaplan.

Och det är just dessa blandade resultat som gör att det är ytterst svårt att förutspå hur kvällens match kommer att sluta. För även om jag kan se Leverkusen vinna kan de likväl förlora – och det rejält, för det är just så hösten har sett ut i Champions League.

Nu när dessutom formen har dalat rejält på slutet (förlust mot Schalke i helgen och mot Kaiserslautern i DFB-Pokal – båda på hemmaplan) vet jag inte riktigt var detta Leverkusen står inför kvällens match. Med endast en seger sedan Bundesliga drog igång i januari (mot ett formsvagt Mönchengladbach) är Leverkusen oförutsägbara – för jag vet att någonstans långt där inne finns det riktigt hög kvalitet som bara väntar på att få släppas loss.

PSG:s tränare Laurent Blanc har inför matchen pratat om Stefan Kießling, en anfallare vars målform i Bundesliga de senaste säsongerna har varit på topp, men som aldrig fått ut samma produkt i Champions League-spelet. Den här säsongen skulle det bli skillnad. Kießling skulle nu vara en mer rutinerad anfallare som skulle föra sitt Leverkusen framåt – sanningen är än så länge att det har varit en högst medelmåttig Champions League-höst för anfallaren som enligt många borde vara med i Jogi Löws landslagstrupp i sommar.

Två mål har det blivit för Kießling på sex matcher. Båda kom i samma match och det i storvinsten mot Shakhtar Donetsk på hemmaplan, utöver det har Kießling långt ifrån rosat marknaden och för mig är han långt ifrån det farligaste hotet för PSG.

Hade jag varit Laurent Blanc så hade jag satt mina försvarare på att stoppa Leverkusens yttrar i Heung-Min Son och Sidney Sam. Son och Sam har tillsammans stått för femton av Leverkusens 38 mål i Bundesliga och det är via dessa två herrar som det mesta av den offensiva kraften kommer.

Son och Sam är spelarna som springer på djupet, som får bollen i kontringar, som slår inläggen mot boxen, som öppnar upp för ytterbackarna och som växlar positioner vilket förvirrar motståndarförsvararet. Får man stopp på dessa två ettriga yttrar så får man också stopp på en större del av den offensiva rörelsen i Leverkusen – hoppet återstår då endast till en ensam Kießling.

Så, vad återstår då? Ja, inte mycket. Paris-Saint Germain kanske inte vinner ikväll, det kan mycket väl sluta oavgjort. Men över två möten så är jag övertygad om att den franska dark horsen går vidare till kvartsfinal – något annat vore en stor skräll.

Publicerad 2014-02-18 kl 12:14

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto