POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Slomkas hopp om en bortaseger går vidare

Hamburg har idag chansen att rycka i bottenstriden och distansera sig från de två övriga lagen i FC Nürnberg och Eintracht Braunschweig. En seger mot FC Augsburg på bortaplan skulle betyda att Hamburg med två matcher kvar nästintill säkrat en kvalplats, men också fortfarande har chansen att ta sig i från även den platsen.

Det är dock ingen lätt uppgift som Hamburg står inför. Hamburgs facit på bortaplan den här säsongen är bedrövligt. På 15 matcher har Hamburg endast tagit nio poäng (två segrar och tre oavgjorda), 10 matcher har laget förlorat. Ännu mer bedrövligt ser det ut när man kollar på Mirko Slomkas facit som Hamburgtränare. På bortaplan har han ännu inte lyckats att inkassera en enda poäng i år, varken som Hannovertränare eller Hamburgtränare. Faktum är att det endast är ett lag som är sämre än Hannover och Hamburg på bortaplan och det är tabelljumbon Eintracht Braunschweig.

Vi får gå tillbaka nästan exakt ett år för att hitta en bortaseger för Mirko Slomka. Förra året vann han med sin dåvarande klubb Hannover med 3-2 mot Greuter Fürth, ett lag som var dömda att åka ut redan tidigt under säsongen och som redan har börjat att förbereda sig på spel i 2. Bundesliga. Det satt dock långt inne innan Sergio Pinto kunde sätta det avgörande 3-2-målet i den 87:e minuten.

Den enda andra bortasegern Slomkas Hannover vann förra våren var mot, just det, Augsburg. 2-0 lyckades Slomka få med sig då och det turligt. Då klev vänsterbacken Konstantin Rausch och avgjorde med två mål.

Slomka får hoppas på att något liknande sker för hans Hamburg idag.

Inget talar nämligen för att Hamburg kommer att kunna plocka hem tre poäng från Augsburg. Jag är faktiskt tveksam till om Hamburg själva tror på den möjligheten. Lagkaptenen Rafael van der Vaart saknas, även vänsterbacken Marcell Jansen ser ut att inte kunna medverka. Slomka får lägga all sin tillit på att kollektivtet kan föra Hamburg till vårens första bortaseger och till säsongens första bortaseger för Slomka.

Problemet för Hamburg är att just kollektivet inte har fungerat. I många fall har fantastiska individuella prestationer varit det som har fört laget till segrar. Har det inte varit Rafael van der Vaart så har det varit den så eftertraktade Hakan Calhanoglu som stått för något magiskt och fört laget till tre poäng.

Den kanske viktigaste spelaren i laget – René Adler – har inte lyckats med det. Adlers insatser har inte alls hållit den konstant höga nivå som tidigare och det har betytt många poängtapp för ”der Dino”. Adler har annars alltid varit skillnaden mellan seger och förlust, så har det inte sett ut i år.

Visst, försvarsspelet i sin helhet har inte varit bra men faktum är att Adler har sett extremt skakig ut och frågan är om han inte tappar sin plats i Jogi Löws VM-trupp på grund av det.

Hamburg har sju raka förluster på bortaplan, Augsburg har endast en seger på de senaste matcherna och det var mot FC Bayern. Höstens överraskning i Bundesliga har tappat farten och deras bäste spelare under säsongen – André Hahn – har, efter att det blev klart att han skulle lämna klubben efter säsongen, helt tappat konceptet. Det är något som Hamburg kan dra nytta av och bör dra nytta av.

Mirko Slomka vill se ”kamp, närvaro och passion”. Jag tror att han behöver en individuell prestation i världsklass, annars blir det inga tre poäng idag.

Publicerad 2014-04-27 kl 09:26

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå