POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Trolig tysk startelva på måndag

Som alltid inför stora matcher börjar det att spekuleras kring hur den tänkta startelvan ser ut. Inför Tysklands VM-premiär ser det inte annorlunda ut. Journalisterna har varit i fullgång med att dechiffrera förbundskapten Jogi Löws uttalanden på hans presskonferens här om dagen. Självklart gjorde jag också mina egna tolkningar av vad Löw sa och med största sannolikhet ser startelvan ut som följer:

Neuer

Boateng-Mertesacker-Hummels-Höwedes

Khedira-Lahm-Kroos

Özil-Müller-Podolski

Att Neuer står i mål överraskar ingen. Sedan det blev klart att han var tillbaka från axelskadan han ådrog sig i DFB-Pokalfinalen var det inga tvivel om att han skulle ta plats mellan stolparna.

I backlinjen finner vi dock flera överraskningar om jag har tolkat Löw rätt. Den kanske största överraskningen är att Benedikt Höwedes tar plats som vänsterback. I klubblaget Schalke spelar han oftast mittback men har också spelat en hel del som högerback, till vänster har han dock sällan hållit till. I landslaget har han gjort två-tre landskamper på denna position, senast mot Armenien inför VM, utan att övertyga. Många hade nog trott, inklusive jag, att Dortmunds Erik Durm skulle ta platsen som vänsterback men Löw ser ut att gå på rutin. Trist tycker jag då Durm har en riktigt bra säsong bakom sig och dessutom har varit som bäst när det har gällt som mest. Dessutom förlorar Tyskland lite offensiv kraft då Höwedes inte är känd för sina offensiva utflykter. Dessutom är jag tveksam om Höwedes har snabbheten som krävs för att kunna möta Portugals snabba omställningar.

Att Mertesacker och Hummels håller till centralt är inte särskilt förvånande. Mertesacker är en av Jogi Löws favoriter och har dessutom gjort det bra i Arsenal under året. Hummels har haft vissa skadebekymmer men är en av världens bästa försvarare när han är i form. Alternativet, som hade varit Boateng, ser ut att hålla till som högerback och då finns det i mina ögon ingen bättre lösning än Merte och Hummels i mitten.

För som sagt, alternativ Boateng ser ut att starta som högerback. Intressant är att detta är position som Boateng själv inte trivs att spela på och är något som han gång på gång har påpekat. Boateng är ingen dålig högerback, men han är långt ifrån den bästa och även här ser jag att Portugal kommer att ha goda möjligheter att utnyttja Boatengs ovana att spela till höger.

På mittfältet återfinns Khedira och Kroos som väntat. Istället för att ha med Schweinsteiger så är det Lahm som får kliva upp centralt, något som han har gjort med stor framgång i Bayern München. Det är inte förvånande att Löw anpassar sig efter hur Lahm har spelat i sitt klubblag, snarare väntat och det är något han har gjort tidigare också. Trots att Khedira har missat stora delar av säsongen så får han med största sannolikhet starta, mycket på grund av att även Schweinsteiger har varit skadad en del under våren. Det är troligt att Löw under turneringens gång kommer att försöka alternera mellan Khedira och Schweinsteiger på mittfältet, medan Lahm och Kroos kommer att vara givna – åtminstone under gruppspelet (jag tror att Lahm kan komma att spela högerback efter gruppspelet).

Som spjutspets återfinns inte Miro Klose utan istället ser det ut som om Thomas Müller, som vann guldskon i VM 2010, kommer att hålla till centralt. En roll som Müller själv trivs i och som han fostrades i innan han klev ut till höger. Müller flankeras av Podolski och Özil. Många hade trott att Schürrle skulle kunna peta Özil men Löw är ingen som är känd för att chansa alldeles för mycket och Özil är en spelare vars egenskaper han värdesätter högt. Det är högst troligt att dessa tre spelare inte kommer att vara fastlåsta i sina positioner utan att de kommer att växla under matchens gång. Alla tre är vana vid att göra detta och jag tror också det är anledningen till varför Schürrle inte är med, då Löw ännu inte riktigt vet hur ”allround” han är. Men skulle Özil eller Podolski underprestera så kommer Schürrle att få sin chans, var så säkra.

Publicerad 2014-06-14 kl 18:06

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå