POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Bra start, men än finns det frågetecken

Premiären är avklarad och det med bravur. 4-0 mot Portugal var en drömstart på VM-turneringen. Men det finns fortfarande mycket att jobba på.

”Es müllert”, började man en gång i tiden att säga i Tyskland då Gerd Müller gjorde mål. ”Det Müller”, som det hade översatts till Svenska, innehöll alltså ordet ”det” och namnet på mannen som många idag kommer ihåg som ”Der Bomber”. Anledningen var att Müller hade en förmåga att göra med mål på så många otroliga sätt, ur omöjliga vinklar och med alla kroppsdelar. Därför blev det till slut ett verb av detta sätt att göra mål. Precis likt Zlatan som ligger bakom verbet ”zlatanera”.

Igår var det en annan Müller, nämligen Thomas, som inledde VM med att göra ett hattrick. Jakten på att försvara guldskon från VM 2010 kunde inte ha börjat bättre för Müller som fick chansen från start på topp. Man skulle kunna tro att det var istället för Miroslav Klose. Klose, enligt många den ende anfallaren Tyskland tog med till VM, tror jag dock inte kommer att få mycket speltid i årets VM. Snarare är han med för att Jogi Löw inte hade kunnat utstå kritiken att peta Klose som valde att satsa vidare efter VM 2010 just med målet att slå Ronaldos målrekord (15 fullträffar) som han endast var ett mål bakom.

För det andra är Klose långt ifrån den ende anfallaren i truppen. Klose är visserligen den som har huserat mest på topp under den senaste säsongen, när han inte var skadad, men även just Thomas Müller har fått spela som central spjutspets i Bayern München och har under stora delar av sin karriär varit just central anfallare. André Schürrle och Lukas Podolski har båda spelat i den rollen också så det är något missvisande och rent utsagt felaktigt att säga att Klose är den ende anfallaren i truppen.

Men Müller var inte bara tremålsskytt, han var också med i matchens kanske mest omtalade situation då Pepe blev utvisad. I en duell där Pepe var klart före Müller fick tysken den portugisiske försvarens arm upp i ansiktet. Müller föll mot marken med händerna mot huvudet – något som i dagens fotboll är praxis snarare än undantag – medan Pepe fortsatte att spela vidare. Domaren lät spelet fortlöpa.

Det är vad som händer sen som är intressant. För efter att Pepe spelat iväg bollen går han tillbaka till den kvidande Müller, böjer sig ner och sätter sin panna mot Müllers och trycker till med pannan, lite för att markera att ”ge fan i det där”. Vad som sedan sker är att Müller far upp som ett skott och börjar att skrika och gestikulera mot Pepe medan portugisen antagligen hävdar på sin rätt. Domaren som sett hela händelsen ger rött kort till Pepe, helt korrekt medan Müller går helt fri ur händelsen.

På Twitter blev det ett väldans liv kring denna händelse. Jag själv, som är partisk i ärendet, tycker att domaren gjorde rätt. Pepe ska självklart ha rött, jag tycker inte att Müller ska ha gult som vissa påstått. Ola Wenström gick så långt på Twitter och skrev att Müller borde bli granskad och avstängd i efterhand, vilket är helt absurt i mina ögon. Jag ser att Müller, precis som många andra, förstärker situationen. Men samtidigt, han får klart och tydligen en arm i ansiktet och filmar inte, utan han förstärker. I mina ögon kan det möjligen bli gult kort, men jag tror inte att det är ett gult kort. Jag vet inte vad regelboken säger, men jag är idel öra för att höra allas perspektiv på händelsen samt vad följden borde bli (för meningarna är klart splittrade).

Efter den händelsen så kontrollerade Tyskland tillställningen. Domaren stod dock för en jättetabbe när han missade en solklar straff för Portugal när Höwedes hade ner Eder (tror jag) i straffområdet. Domaren nekade till Ronaldos stora och rättfärdigade förtvivlan. Vid ett straffmål där hade matchen kanske inte vänts, men det hade åtminstone satt mer press på Tyskland.

Till skillnad från tidigare mästerskap så visade Tyskland upp en nytt sätt att agera vid ledning. De höll nämligen kvar vid bollen och vände tillbaka till försvaret när de kände att anfallet inte kunde fortsätta. Istället för att chansa på en omöjlig djupledsboll så spelade mittfältarna tillbaka bollen till mittbackarna som sedan satte igång ett nytt anfall. Så har jag inte upplevt att Tyskland har gjort det tidigare.

Tyskland stod för en stabil insats. Anfallsmässigt bevisade tyskarna att de klarar sig utan Klose på topp och att även avsaknaden av Marco Reus inte var särskilt stor. ARD-experten Mehmet Scholl sa att Müller inte var en ”falsk nia”, utan en ”galen nummer 13”. Defensiven ställdes aldrig riktigt på prov, mycket på grund av utvisningen, så den är svår att bedöma men Mats Hummels såg ut som den Hummels som imponerade så stort i EM 2012. Skadan som gjorde att han fick utgå är inte allvarlig och han kommer att kunna fortsätta att spela i turneringen. En skada på Hummels kan bli förödande i slutändan.

Det taktiska draget att hela tiden dubblera mot Ronaldo och inte ge honom en sekund vid bollen var väl utfört av framför allt Jerome Boateng som gjorde det bra som högerback. Jag hyser dock fortfarande en oro för Höwedes på vänsterkanten, där finns fortfarande en svaghet som motståndarna kan utnyttja.

Mittfältet med Kroos, Lahm och Khedira gjorde en helt okej insats. Bäst av dessa tre var Kroos som hela tiden hittade luckor i Portugals defensiv och som stod för många avgörande passningar i uppbyggnadsfasen. Lahm var inte alls lika övertygande på det defensiva mittfältet som i klubblaget och såg ovanligt blek ut. Khedira stod för habil insats sett till att han nyligen kom tillbaka från en långtidsskada och förhoppningen är att han kan spela till sig toppformen under turneringens gång.

4-0 var en aning i överkant i mina ögon. Men Tyskland stod för en bra insats och nu kan laget gå in avslappnade till mötet mot Ghana på lördag. De offensiva frågetecknen fick vi svar men det finns fortfarande frågetecknen kring mittfältet och försvaret som behöver redas ut innan Tyskland på allvar ser ut som en favorit till VM-guldet. Men inledningen lovar gott, inget snack om saken.

Publicerad 2014-06-17 kl 12:54

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå