POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Tre förändringar till USA-matchen jag vill se

Midsommardagen fick inte avslutas med en tysk seger. I stället blev det 2-2 mellan Tyskland och Ghana i en av VM:s hittills mest underhållande matcher, åtminstone sett till andra halvlek.

I den första halvleken hade tyskarna klara problem med tempot. Tyskland hade inte förmågan att höja bolltempot och snabbt ställa om utan Ghana kunde lugnt och metodiskt hitta rätt i sina försvarspositioner vilket gjorde att Tyskland gång på gång stannade upp i sin offensiv.

I den andra halvleken blev spelet böljande och det fanns egentligen ingen tydlig taktisk struktur. Sami Khedira sa efter matchen att tyskarna inte ”spelade som vi ville taktiskt”. Ghana stressade tyskarna till enkla misstag, samtidigt som tyskarna fick igång sitt omställningsspel. Resultatet blev en halvlek där lagen attackerade på motståndarnas attack – härligt för oss som kollade, inte lika härligt för de som spelade.

Inför vad som blir den avgörande matchen mot USA (speciellt vid portugisisk vinst idag), så vill jag se följande tre förändringar från Löw.

1. Philipp Lahm som högerback

Löw har försökt att implementera Lahm i den roll som han under säsongen i Bayern så förtjänstfullt har gjort. I det tyska landslaget har han inte varit i närheten av lika bra som i Bayern München och det beror på att Löw inte använder sig av den ”gegenpressing” som till exempel Bayern och Dortmund gör. Detta leder till att Lahm mer hamnar i linje med Khedira och Kroos istället för det där snäppet bakom som han vanligtvis ligger i. När det tyska lagets försvarslinje ligger lägre blir det mer ihoptryckt och Lahms ytor krymper. Som högerback är det Lahm världens bästa. Även om Boateng gjorde en stark insats mot Portugal (igår var Boateng blek) så råder det inga tvivel om att landslaget skulle dra mer nytta av Lahm på högerkanten än på mittfältet där konkurrensen är större.

2. Dra nytta av erfarenheten

Igår startade Tyskland matchen med Podolski, Klose och Schweinsteiger på avbytarbänken. Alla dessa tre spelare har flera mästerskap och tillsammans över 200 landskamper på meritlistan. Det går inte att komma ifrån att VM i mångt och mycket handlar om erfarenhet och historia. Trots dess 100-åriga historia har endast åtta olika nationer vunnit VM-titeln. Dessutom ser vi ofta att nya nationer har ytterst svårt att prestera på den nivå som de gjort i kvalet. Tyskland har erfarenhet som de fortfarande kan dra nytta av. När Klose och Schweinsteiger klev in på planen igår var det en injektion som ett skadeskjutet Tyskland verkligen behövde. Schweinsteiger borde ha en mer central i landslaget som vid tidigare mästerskap då han är en motor för hela laget. Klose har haft ett par skadedrabbade år bakom sig men är van målskytt (20 VM-matcher, 15 mål) som jobbar hårt in i det sista. Podolski har blivit slugare på äldre dar och är en spelare som kan hjälpa till på fler håll än i offensiven, något som hans kollegor på vänsterkanten inte är lika bra på. Löw borde se över om det är inte dags för att ta åtminstone ett av dessa namn till nästa match. I mina ögon är Schweinsteiger den givne att plocka, då sett till att Lahm flyttas ned i försvaret.

3. Våga med Durm!

Löw har tidigare gjort sig ett namn då han har valt att peta spelare som vanligtvis varit givna i landslaget. Den som många främst tänker på är den dåvarande lagkaptenen Michael Ballack som inför VM 2010 skadade sig och aldrig kom tillbaka, trots påtryckningar från supportrar och media. Inför årets VM har Löw inte spelarmässigt varit särskilt vild, men klart är att det finns nya spelare som han skulle kunna använda sig av. Den som jag främst efterfrågar är Erik Durm, till vardags vänsterback i Dortmund och den ende vänsterbacken i truppen, som ännu inte har fått visa upp sig. I Durm har Löw en flexibel vänsterback som har gjort det bra i stora matcher. I honom så har förbundskaptenen ett mycket intressant alternativ om han vill förändra Tysklands spel, speciellt offensivt. Med Durm skulle spelet bli mer likt Bayern och Dortmunds, något som gagnar ett landslag som har varit vana vid att spela på ett sådant sätt. Tyskarna pratade dock om det tuffa klimatet och att den fotboll som Tyskland vanligtvis spelar inte kommer att fungera i längden i Brasilien. Jag tycker dock att Löw har tappat konceptet en aning och inte lyckats implementera sina nya tankar. Så för mig måste Löw våga chansa, våga ge sig upp på djupa mörkblåa vatten för att se vad han kan hitta där.

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-06-22 kl 09:54

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå