POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Ballack ifrågasätter Lahm

Inför den sista och tredje gruppspelsmatchen i VM så är Tyskland fortfarande inte klara för åttondelsfinal. Rent praktiskt krävs det inte särskilt mycket för att Tyskland tar sig vidare. Mycket talar för att även en förlust mot USA skulle räcka för att ta sig vidare till åttondelsfinal, då som grupptvåa vilket Tyskland inte vill.

Diskussionerna inför matchen har dock främst handlat om huruvida något av lagen på allvar kommer att gå för segern då båda skulle ta sig vidare ett oavgjort resultat. Dessa spekulationer fått ytterligare tändvätska då USA tränas av den tysken och den före detta tyske förbundskaptenen från 2006 – Jürgen Klinsmann.

Hans dåvarande assistent, Jogi Löw, är den som idag leder Tyskland och det är två vänner som står  på vardera sida om planen imorgon. Men räkna inte med någon större vänskap på fotbollsplanen. Både Löw och Klinsmann har tydligt deklarerat, ungefär som det skulle behövas på denna nivå, att imorgon finns ingen vänskap under dessa två timmar utan att allt handlar om att vinna.

Det är inte första gången som Löw och Klinsmann ställs mot varandra. Redan för ett år sedan möttes landslagen då Tyskland var på träningsläger i USA. Den gången slutade det med seger för Klinsmann då hans USA vann med 4-3, bland annat efter en rejäl tabbe av målvakten ter Stegen.

Klinsmann hoppas på att kunna upprepa historien imorgon. Löw i sin tur hoppas på ett annat slutresultat.

Vid sidan av planen har Michael Ballack hårt gått ut och kritiserat lagkapenten Philipp Lahm. Lahm, som tog över bindeln efter just Ballack inför VM 2010, försöker att rädda sitt eget skinn menar Ballack på.

”Jag kan föreställa mig att Philipp inte skulle vara nöjd med en flytt tillbaka till försvaret. Han är 30 år gammal och vet naturligtvis om att det blir svårare under de kommande åren att överleva på den löpintensiva högerbackspositionen. Med en flytt till innermittfältet skulle han med sin spelintelligens kunna fortsätta på högsta i tre, fyra år framöver.”

Att Löw valt Pep Guardiolas väg att spela med Lahm som innermittfältare har förvånat en hel del människor som har tyckt att hans egenskaper som högerback inte har gått att ersätta. Medan utbudet på det tyska mittfältet har varit bra starkare. Något som Ballack också menar på.

”Med det här beslutet [att ha Lahm på mittfältet] försvagar vi endast oss själva. Kring Lahm kan jag inte förstå Jogi Löw.”

På andra sidan nätet finns dock en annan klassisk mittfältare som har tagit ställning för Lahm, kanske inte som mittfältare men åtminstone som lagkapten, i Stefan Effenberg.

”Han är optimal. Lahm polariserar inte särskilt mycket i sina intervjuer, men allt han säger förstår man. Det är dagens generation. Men framför allt står hans insatser som sedan år tillbaka är konstant bra”.

Att frågan kring Philipp Lahms roll i landslaget har varit den heta potatisen sedan mötet med Ghana råder det med andra ord inget tvivel om. Många vill se honom tillbaka som högerback, vissa vill behålla honom på det centrala mittfältet. Intrycket är att Löw kommer att låta honom spela kvar som central mittfältare, åtminstone mot USA. För Löw har aldrig varit den som gett upp på sina idéer och en dålig insats är för lite för att han skulle ändra sin tankar, tror jag.

Löw själv har främst pratat om att det viktiga är att vara mer aggressiva och bestämda, något som saknades i matchen mot Ghana. Att gå för ett oavgjort resultat finns inte på kartan, för då går det mesta åt fanders, menade Löw på. Förändringar är något Löw inte utesluter.

”Jag har alltid sagt att vi har olika spelare och olika lösningar”, något som lämnar dörren öppen för att Löw faktiskt kan komma att göra en eller annan förändring. Troligen handlar det om att någon av inhopparna från senast, främst Klose och Schweinsteiger, kan ta plats från start. Men Löw gav också en aforism i att ”det inte är uppställningen som avgör, utan inställningen”.

I vilket fall har vi en mycket intressant match att se fram emot. Startelvan är svår att spekulera kring men jag skulle tro att vi får se åtminstone en förändring från Ghanamatchen. Det är två förbundskaptener som känner varandra väl så det är ingen högoddsare att det kan bli en ganska tillknäppt match, åtminstone till en början. Dessutom är det svårt att bortse ifrån att båda endast behöver oavgjort för att ta sig vidare, men för Tysklands del så vill man inte genomföra en insats som gör att man blir jämförda med den absurda matchen från 1982 i Gijon (1-0, Österrike).

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-06-25 kl 23:19

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå