POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Löws taktiska evolution i stora mästerskap

Sedan segern och den säkrade platsen i åttondelsfinalen så har det dykt upp diskussioner och frågor kring vilken väg Löw tänker ta. Kommer Lahm att bli nedflyttad till försvaret? Vem spelar av Khedira eller Schweinsteiger? Tar Müller eller Klose rollen som anfallare?

Jag har hela tiden hävdat att jag inte tro att Löw kommer att göra några större förändringar. Det har magkänslan sagt. Men så var jag tvungen att gå igenom Löws tre tidigare mästerskap som förbundskapten (bortsett från 2006 då han var assisterande) och hur han agerade då.

I EM 2008 såg startelvan i premiären mot Polen (vinst, 2-0) ut som följer:

Lehmann

Lahm-Mertesacker-Metzelder-Jansen

Fritz-Frings-Ballack-Podolski

Gomez-Klose

I den efterföljande gruppspelsmatchen mot Kroatien (förlust, 1-2) såg startelvan likadan ut. I den tredje och avgörande matchen gjorde Löw en förändring. Då tog Löw in som högerback och satte ut Lahm som vänsterback medan Jansen fick sitta på bänken. Inför EM-kvartsfinalen mot Portugal (vinst, 3-2) gjorde Löw ett antal ändringar då bland annat Torsten Frings skadat sig.

Startelvan i EM-kvartsfinalen mot Portugal:

Lehmann

Friedrich-Mertesacker-Metzelder-Lahm

Hitzlsperger-Rolfes

Schweinsteiger-Ballack-Podolski

Klose

Löw valde att byta ut Gomez mot en central mittfältare (Rolfes), ersätta skadade Frings med Hitzlsperger och byta ut Fritz mot Schweinsteiger. Tre förändringar och en korrigerad uppställning (från 4-4-2 till 4-2-3-1).

Samma elva fick sedan chansen i EM-semifinalen mot Turkiet (vinst, 3-2). I finalen mot Spanien (förlust, 0-1) gjorde Löw endast en förändring och det var att ta tillbaka den friske Frings istället för Rolfes i startelvan.

Startelvan i EM-finalen mot Spanien:

Lehmann

Friedrich-Mertesacker-Metzelder-Lahm

Hitzlsperger-Frings

Schweinsteiger-Ballack-Podolski

Klose

Löw valde alltså under EM 2008 att ändra formation under slutspelet. Spelarmässigt var det endast tre större skillnader och det var att Friedrich flyttade in i försvaret, att Schweinsteiger ersatte Fritz och att Hitzlsperger fick plats på det centrala mittfältet när Gomez fick sitta på bänken på grund av formationsförändringen.

I VM-premiären 2010 mot Australien (vinst, 4-0) såg startelvan ut som följer:

Neuer

Lahm-Mertesacker-Friedrich-Badstuber

Khedira-Schweinsteiger

Müller-Özil-Podolski

Klose

Exakt samma elva inledde sedan den andra gruppspelsmatchen mot Serbien (förlust, 0-1). Inför den tredje och sista gruppspelsmatchen mot Ghana (vinst, 1-0) så hade Löw gjorde två förändringar. Cacau hade ersatt avstängde Klose i anfallet medan Boateng ersatt den ifrågasatte Badstuber som vänsterback.

I VM-åttondelsfinalen mot England (vinst, 4-1) såg elvan ut så här:

Neuer

Lahm-Mertesacker-Friedrich-Boateng

Khedira-Schweinsteiger

Müller-Özil-Podolski

Klose

Klose var återigen tillbaka i startelvan efter sin avstängning. Annars fanns det inga förändringar mot Ghana-matchen. Exakt samma elva inledde sedan i kvartsfinalen mot Argentina (seger, 4-0). I semifinalen mot Spanien (förlust, 0-1) ersattes avstängde Thomas Müller av Trochowski. Annars fanns det inga förändringar. I bronsmatchen mot Uruguay (vinst, 3-2) valde Löw att rotera rejält och lufta nya spelare.

Startelvan mot i VM-bronsmatchen mot Uruguay:

Butt

Boateng-Mertesacker-Friedrich-Aogo

Khedira-Schweinsteiger

Müller-Özil-Jansen

Cacau

Under mästerskapet i Sydafrika 2010 gjorde Löw endast en större förändring och det var att han bytte Badstuber mot Boateng som vänsterback. I övrigt var det endast förändringar som han blev tvungen till på grund av avstängningar eller för att han ville ha nytt blod i den avslutande bronsmatchen.

I EM-premiären 2012 mot Portugal (vinst, 1-0) såg elvan ut så här:

Neuer

Boateng-Hummels-Badstuber-Lahm

Schweinsteiger-Khedira

Müller-Özil-Podolski

Gomez

Samma elva spelade sedan från start i den andra gruppspelsmatchen mot Holland (vinst, 2-1) men i den tredje gruppspelsmatchen mot Danmark (vinst, 2-1) blev Löw tvungen till ett byte då Boateng var avstängd. In kom Lars Bender som högerback. Inför EM-kvartsfinalen mot Grekland (vinst, 4-2) var Tyskland storfavoriter och Löw valde att ta in några nya namn i startelvan.

Startelvan mot EM-kvartsfinalen mot Grekland:

Neuer

Boateng-Hummels-Badstuber-Lahm

Schweinsteiger-Khedira

Reus-Özil-Schürrle

Klose

De båda yttrarna byttes samtidigt som Klose fick spela från start. Inför EM-semifinalen mot Italien (förlust, 1-2) var premiärelvan nästan helt tillbaka. Det enda skiftet Löw gjorde var att spela med Toni Kroos från start istället för Thomas Müller då Löw förväntade sig att Kroos skulle kunna hålla kvar i bollen bättre i offensiven än Müller.

Startelvan mot Italien i EM-semifinalen:

Neuer

Boateng-Hummels-Badstuber-Lahm

Schweinsteiger-Khedira

Kroos-Özil-Podolski

Klose

Sett till EM 2012 gjordes med andra ord inga större förändringar. Löw valde att byta ut några namn när man var storfavoriter mot Grekland och valde att byta ut Müller mot Kroos i semifinalen av taktiska själ. Startelvan var annars rätt given under det senaste mästerskapet.

Med denna bakgrund har Löw mer och mer gått åt att hålla sig till en given startelva och förändrat så lite som möjligt. Inför mästerskapet var Löw tydlig med att han kommer att använda alla byten då spelarna lätt blir tröttkörda i tuffa brasilianska klimatet. Jag tror att det är så han kommer att fortsätta.

Inför åttondelsfinalen mot Algeriet tror jag att Löw kommer att gå tillbaka till den elva han hade i premiären. Det finns tre förändringar jag just nu kan tänka mig att Löw skulle kunna göra och det är att Schweinsteiger ersätter Khedira då Schweinsteiger tycks vara något formstarkare än Khedira. Jag tror också att han skulle kunna tänka sig att börja med Klose men att han känner att ett anfall bestående av Götze-Müller-Özil är rätt väg att gå för att luckra upp ett Algeriet som kommer att backa hem. Avsaknaden av Götzes dynamik var tydligt i matchen mot USA. Dessutom tror jag att Höwedes skulle kunna försvinna då han inte övertygat som vänsterback, men där är alternativet Erik Durm i Löws ögon en aning för oerfaren och saknar den fysik som kommer att krävas mot ett Algeriet som kommer att spela fysiskt. Inga större förändringar förutspår jag. Utan “back-to-basics” och Löw håller hårt vid kontinuitet.

Så jag tror att elvan mot Algeriet kommer att se ut som följer:

Neuer

Boateng-Mertesacker-Hummels-Höwedes

Schweinsteiger-Lahm-Kroos

Özil-Müller-Götze

Men jag ska poängtera att det är gissningar och att Löw kanske chockerar mig helt genom att ta in ett gäng nya spelare inför åttondelen mot Algeriet.

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-06-28 kl 06:53

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå