POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Schalke vann - Bayern den stora vinnaren

Ruhrderbyt blev den fest som många hade hoppats på. Nittio minuter av kamp och ett resultat som var en aning förvånande, åtminstone sett till känslan på förhand. Schalke vann, men övertygade inte. Dortmund förlorade och övertygade för den delen inte heller.

Dortmunds försvar i spillror

”Den som släpper in sådana mål vinner sällan matcher i fotboll.” Jürgen Klopps ord var hårda, ärliga och alldeles riktiga för den utomstående. Dortmunds två insläppta mål var inte till följd av ett fantastiskt anfallsspel från Schalkes sida, utan ett inkonsekvent agerande i Dortmundförsvaret. Det syntes tydligt att Mats Hummels inte hade spelat särskilt många minuter innan derbyt. Det syntes tydligt att försvaret inte haft tillräckligt med tid att finslipa på sitt positionsspel. Båda de insläppta målen kom efter hörnor. Det första efter att försvaret helt tappat markeringen på Matip, det andra efter en kaosartad situation där ingen Dortmundspelare lyckades rensa bort bollen ur straffområdet. Ett minst sagt underkänt betyg för ett försvar som, när alla är i form, hör till Europas bästa.

Schalke hade svårt i anfallsspelet

Med Dortmunds försvarsproblem så fick Schalke goda möjligheter att utnyttja dessa, något som hemmalaget inte gjorde. Schalke hade problem med att hitta rätt i anfallsspelet. Löpningarna var inte optimala från kantspelarna Sam och Choupo-Moting, samtidigt som Max Meyer hade svårt att hävda sig i det fysiska spelet mot Dortmunds defensiva mittfältare Bender och Ginter. Detta ledde till att sistabollen mer än sällan hittade fram till rätt man, utan istället hamnade på en motspelare. Schalke skapade chanser, men sällan de där avgörande lägena för att kunna ta död på matchen. Och när väl läget kom, främst tänker jag på Huntelaars friläge i matchens absoluta slutskede, så fanns inte avslutet där.

Klopps val av startelva kändes tveksamt

Få lag kan sakna Nuri Sahin, Ilkay Gündogan, Henrikh Mkhitaryan och Marco Reus och ändå ställa upp med en slagkraftig startelva. Lägg då till att Dortmund dessutom saknade ”Kuba”, Sebastian Kehl och Oliver Kirch samt att Mats Hummels och Marcel Schmelzer just återvänt från skador. Men trots alla bekymmer så blev jag förvånad över den ytterst defensiva uppställningen som Klopp använde sig av från start. Att välja Matthias Ginter och Kevin Großkreutz före Milos Jojic och Shinji Kagawa antydde att Klopp riktade in sig på en fysisk match, med ett Dortmund främst inriktat på försvarsspel. Problemet var att utan Jojic föll väldigt mycket ansvar i uppspelen på en Mats Hummels som inte var i full matchform. Ginter är för mig är ingen exceptionell defensiv mittfältare, men han genomför alltid sitt jobb godkänt, igår hade jag dock velat se något annat. Den defensiva startelvan bidrog till att Dortmunds offensiv var tam. Aubameyang försökte, men både Ramos och Immobile hade svårt att få till något på topp. Jag tycker att Klopp coachade bort sitt lags möjligheter redan där.

Jens Keller – mannen med fler än sju liv

Hur många gånger har man inte suttit och funderat på när Jens Keller kommer att få lämna jobbet som tränare i Schalke sen han började där för drygt två år sedan? En gång i månaden? Gångerna är fler än vad jag kan räkna på fingrar. Varje gång tycks han dock ta sig ur ”krisen” starkare än tidigare. Han hade inte fått lämna Schalke vid en förlust igår. Det är jag övertygad om. Men trycket inför veckans CL-match mot Maribor och den kommande Bundesligamatchen mot Hoffenheim hade varit avsevärt mycket större. Nu fick Keller mer andrum att spela på och Schalke mer energi att utöva, något som behövdes. Kontraktet för Keller gäller säsongen ut och det har redan ryktats om vilka som kan tänkas ersätta honom. Men Keller har tidigare visat sig svår att göra sig av med och frågan är om Schalke har modet att göra sig av med en Keller som återigen har fört klubben till Champions League.

Den stora vinnaren: Bayern

Resultatet igår var av yttersta vikt för Schalke. Men vad resultatet framför allt betydde var att Bayern genom sin vinst mot Köln med 2-0 kunde bygga ut sitt avstånd mot huvudkonkurrenten Dortmund med ytterligare tre poäng. Redan skiljer det sju poäng mellan Bayern och Dortmund, ett avstånd som är långt ifrån ointagligt men som inte underlättar för Dortmund. Pep Guardiola utnämnde Mönchengladbach och Leverkusen till huvudkonkurrenterna – föga förvånande med tanke på att dessa två lagen placerar sig bakom Bayern på plats två respektive tre – igår, men jag har svårt att tro att dessa två lag ska kunna klara av att hänga med Bayern under en hel säsong. Bayern har inte avgjort tabellen, men skaffat sig ett klart övertag redan efter sex omgångar.

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-09-28 kl 14:26

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto