Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

René Adler - från landslagstvåa till Hamburgtvåa på ett år

För ungefär ett år sedan var René Adler andremålvakt i det tyska landslaget. Siktet var inställt på VM-slutspelet i Brasilien. Adlers säsongen tog en vändning i fel riktning och numera är han inte kvar i landslaget. Istället är han andremålvakt i Hamburger SV, en klubb som är närmare 2. Bundesliga en titeln i Bundesliga.

ANNONS

Det är inte alltför många år sedan René Adler var Tysklands givna landslagsetta. Inför VM-slutspelet i Sydafrika år 2010 hade Adler växt fram som det solklara alternativet till att vakta målet i turneringen. Efter den sorgliga bortgången av hans vän Robert Enke hade Adler axlat manteln som förstemålvakt med bravur och jämfört med den unge, talangfulle Manuel Neuer så var Adler ett tryggt och stabilt kort – egenskaper som tilltalade Jogi Löw då hans landslag i övrigt stod för större förändringar.

Men något VM-slutspel i Sydafrika blev det inte för René Adler. Skador spolierade hans möjligheter och istället för att följa med landslaget till Afrika fick följa VM-slutspelet hemifrån, i hopp om att så snart som möjligt vara tillbaka på planen och kunna konkurrera om den plats som tidigare varit vigd åt honom. Den excentriske Manuel Neuer fick istället möjligheten att ta platsen mellan stolparna i ett mästerskap där Tyskland till slut slutade trea.

ANNONS

Adlers skada hade inte bara förpassat honom till frysboxen i landslaget. Även i hans dåvarande klubb Bayer Leverkusen hade Adler fått rejäl kamp av en ung målvakt värvad från Stuttgart vid namn Bernd Leno. Ett år efter VM-slutspelet i Sydafrika hade Adler fått nog av att sitta på bänken i Leverkusen och bestämde sig för att flytta. Ny adress blev Hamburg – en klubb som underpresterat men som siktade högt, precis som Adler själv.

Flytten till Hamburg blev precis det lyft som Adler själv hade hoppats. Han fick förtroende från tränarna och presterade återigen på den höga nivå som han tidigare gjort. Adlers fina form gick inte obemärkt förbi förbundskapten Löws ögon utan i slutet av 2012 var Adler återigen tillbaka i landslaget.

”Genom de långa pauserna har jag fått ett helt annat perspektiv på saker och ting. Jag skapar inte längre ett sådant stort tryck på mig själv”, sa Adler självkritiskt i en intervju när hans form dalade. Adler kunde hantera situationen bättre än vad han tidigare gjort och visste vad som krävdes för att komma tillbaka till toppen.

ANNONS

Skadorna försvann dock inte helt utan Adler missade matcher med jämna mellanrum. Hans insatser var inte lika pålitliga som tidigare, men när han presterade som bäst höll han hög klass. Vid Mirko Slomkas debut mot Dortmund under våren 2014 var Adler bäst på plan. Där och då trodde många att Adler hade hittat tillbaka helt och hållet till sitt rätta jag – något som inte riktigt stämde.

Efter mötet med Dortmund skedde mycket. Adler missade bland annat kvalmatcherna mot Greuther Fürth på grund av besvärande skador. Istället fick den tjeckiske andremålvakten Jaroslav Drobny, som bär tröja nummer 1 i Hamburg, stå mellan stolparna och rädda Bundesligadinosaurien från historiens första Bundesligadegradering. Drobny hyllades som en hjälte, Adler fick stå i bakgrunden. En roll han nu fått vänja sig vid.

ANNONS

När säsongen startade igen var Adler tränaren Mirko Slomkas försteval. Men redan efter några omgångar blev Adler ett ”offer” för de dåliga resultaten. Mot Hannover valde Slomka att förändra och starta med Drobny som målvakt. Hamburg förlorade, Slomka fick trots sin handlingskraft sparken men trots det kom Adler inte tillbaka. Under den nye tränaren Josef Zinnbauer var och är Drobny fortsatt etta.

”Det är ny situation för mig”, erkänner Adler, ”men jag accepterar min roll och ställer mig till förfogande för laget.” Det är inte första gången i sin karriär som Adler inte är förstaval som målvakt. Däremot är det första gången som Adler varit bänkad trots att han varit helt frisk.

Den nye ettan Drobny har varit i Hamburg under många år och trots att han alltid varit andremålvakt så har han haft stor respekt inom spelargruppen. För Adler har det hela tiden handlat om att hålla Drobny bakom sig, för samma respekt har Adler inte haft även om han varit etta. Redan under Thorsten Finks tid diskuterades ett möjligt målvaktsskifte. En fråga som senare även Bert van Marwijk och Mirko Slomka ställt, men som Josef Zinnbauer är den förste att ha genomfört.

ANNONS

På under tolv månader gick Adler från att vara andremålvakt i Tyskland till att vara det i Hamburg. Olyckliga skador har legat bakom fallet. När landslaget var på USA-turné under sommaren 2013 ådrog sig Adler en knäskada som gjorde att han missade hela försäsongen, något som gjorde att han stod för en förhållandevis svag säsong i Bundesliga.

Under vintervilan var återigen skadorna där och Adler missade återigen viktiga förberedelser inför våren. Något som bidrog till fortsatt blandade framgångar med högpunkten mot Dortmund och dalarna mot till exempel Braunschweig där han stod för en extremt svag insats i Hamburgs 4-2-förlust.

Hamburgs kamp mot nedflyttning var för Adler mer värd än så. För honom handlade det om att nå den så eftertraktade biljetten till VM i Brasilien, ytterligare en stor landslagsturnering ville målvakten inte missa och det till varje pris. Adler menade att pressen på att göra bra ifrån sig inte påverkade hans resultat eller honom som person – något som lagkamraterna inte höll med om. Adler chansade att stå i matcher när han inte var helt hundra och den annars så karismatiske målvakten verkade instängd och ledsen.

ANNONS

”René ställde sig i Hamburgs förfogande. Han spelade med smärta tills kvalspelet mot Fürth – då det inte längre gick”, säger hans agent i efterhand. Ett diskbråck, en skada som ofta kopplas ihop med psykisk press, stoppade honom. Adler själv utesluter inte att det var den psykiska stressen som till slut tog kål på honom utan säger ärligt att ”det fanns i huvudet”.

Årets säsong skulle bli en vändpunkt, nu är han ansiktet utåt för spelare vars karriärer har tagit snabba och oväntade omvägar. I en intervju med Stern 2012 berättade Adler om hur han påverkats av vännen Robert Enkes självmord: ”Robert och jag kände oss lika. Därför har jag varit orolig för att jag skulle kunna slå in på samma väg. Jag måste se upp för att själv inte hamna i en depression. Jag får inte ge mig själv för mycket press. Kroppen sökte efter en ventil och för mig var det alla skadorna.”

ANNONS

Adler var mån om att hålla en glad fasad utåt, men var inte lika glad inombords. Trycket på honom, både utifrån och från sig själv, blev större och större samtidigt som resultaten blev sämre och sämre. Kombinationen var ödesdiger för en målvakt som tidigare ansetts var Tysklands framtid.

Idag mot Dortmund är han inte med på bänken. Under veckan råkade Adler ut för en knäskada och kommer att missa de kommande veckorna. Adler vet vad det betyder att slåss och kämpa mot sina innersta demoner, något som han fortsatt kommer att göra. Han kommer att göra allt för att komma tillbaka, var så säkra.

Twitter: @atnilsson

Källor: Stern, Kicker, Frankfurter Allgemeine
Match mellan Borussia Dortmund och Hamburger SV visas på Eurosport 2 med studiostart klockan 15.00.
Publicerad 2014-10-04 kl 09:17

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto