Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Ge Hrgota chansen, Hamrén!

I avsaknaden av flera nyckelspelare ikväll för Erik Hamrén  så är det dags för ett antal nya namn att träda fram. Vi står utan Zlatan. Vi står utan Ekdal. Men vi har Hrgota och det är dags att han får chansen.

ANNONS

”Vem ska kunna ersätta Zlatan?” är frågan som vi har ställt oss själva i flera år. Vi har inte pratat om i enstaka landskamper utan på lång sikt. Hur ska vi ersätta våran överlägset störste stjärna när han väl bestämmer sig för att lägga skorna på hyllan? Det finns så klart bara ett svar på den frågan. Det går inte att ersätta Zlatan. Inget landslag i världen skulle kunna ersätta honom. Däremot går det att minska avsaknaden av honom.

I bakgrunden av Zlatan har flera anfallare fått utvecklas i det dolda. En av dessa har varit Branimir Hrgota vars utveckling jag har följt på nära håll. När han 2012 tog det oändligt stora steget från Superettan och Jönköping Södra till Bundesliga och den klassiska klubben Borussia Mönchengladbach så var det många som häpnade av förvåning. Hrogta hade på kort tid slagit igenom i Sverige och nu bar det hastigt av till ett Mönchengladbach som skulle kvala in till Champions League.

ANNONS

Tränaren Lucien Favre och en av Tysklands bästa sportchefer Max Eberl hade spanat in Hrgotas framfart i Sverige och bestämt sig för att göra slag i saken. ”Hrgota är en väldigt intressant spelare. En snabb, målfarlig anfallare som vi tror kommer att slå sig in i Bundesliga”, sa Eberl då samtidigt som sportchefen påpekade att Hrgota skulle få den tid han behövde för att etablera sig i Tyskland.

Den första säsongen fick Hrgota till stor del spendera som inhoppare. Tränaren Lucien Favre hyllade gång på gång Hrgotas inhopp och beskrev honom som en juvel för framtiden. När Hrgota i slutet av sin första säsong fick chansen från start för första gången så tog han den. Med ett hattrick mot Mainz bekräftade anfallaren inte bara att han var en spelare för framtiden, utan en som kunde göra skillnaden omedelbart.

ANNONS

Hrgotas andra säsong byggde vidare på den första där han var alternativet bakom den tyske landslagsanfallaren Max Kruse. Det blev tre matcher från start och hela 27 inhopp i Bundesliga för svensken som noterades för två mål under säsongen. Det var långt i från ett steg tillbaka för Hrgota. Istället var ytterligare ett steg på en utvecklingskurva som gått spikrakt uppåt och som fortsatt sänt signaler till Mönchengladbach om att Hrgota var ”the real deal”.

Inför årets säsong stärktes förtroendet för Hrgota av klubben. På grund av skador spolierades försäsongen för anfallskollegan Max Kruse. Samtidigt ryktades det om att Mönchengladbach planerade att värva in ytterligare en anfallare för att konkurrera med Hrgota och Kruse om att spela på topp. I slutändan valde dock klubben att satsa på Hrgota. Det blev ingen ny anfallare utan istället fick Branimir chansen.

ANNONS

Hösten inleddes med Europa League-kval mot FK Sarajevo där Hrgota stod för fem mål och en assist på två matcher. I tyska cupen mot FC Homburg blev det ytterligare två mål och många i Tyskland började nu på allvar få upp ögonen för den 21-årige svensken. Helt plötsligt var Max Kruses annars så givna plats i startelvan inte så given. Men i Bundesliga har var målskyttet inte lika vasst och därför fick Kruse återigen chansen när tysken var tillbaka från sina skadebekymmer. Under årets Bundesliga har Branimir medverkat i sex av de sju matcherna. Tre av dessa matcher har Hrgota spelat från start och han har noterats för en assist. Ett inte helt övertygande facit.

För mig är det dock klart att Hrgota, med den utveckling han har haft under sin tid i Tyskland, har blivit ett av de absolut bästa alternativen för att ersätta Zlatan på lång sikt. Hrgota åtnjuter högsta förtroende från tränaren Lucien Favre. Tränaren tror stenhårt på att svensken kommer att ta ytterligare steg och etablera sig som en av de bästa anfallarna i Bundesliga. Det finns ingen anledning till att tvivla på det heller. För även om målskyttet inte har varit strålande så har spelaren Branimir Hrgota som helhet utvecklats i en rasande takt och tagit enorma kliv på endast två års tid. Fysiskt, psykiskt och taktiskt är Hrgota redo för att spela i ett svenskt landslag.

ANNONS

Ikväll mot Ryssland tror jag dessutom att han skulle passa perfekt. Hrgota är van vid ett snabbt omställningsspel från klubblaget Mönchengladbach som är ett av Tysklands bästa lag när det kommer till att ställa om snabbt. Jag förväntar mig en matchbild där Ryssland kommer att pressa ett lågt stående Sverige. Sverige kommer att försöka att snabbt få ut bollen på sina yttrar för att sedan få in den i boxen på en central anfallare. En roll som skulle passa en spelare med Hrgotas snabbhet och spelstil perfekt.

Zlatan har fortfarande ett eller två år kvar i landslaget. Men det är dags för svensk fotboll att se på långsiktiga lösningar för tiden efter Ibra. Idag får man chansen och för mig är Hrgota det givna alternativet. Så genom chansen Hamrén, du kommer inte att ångra dig.

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-10-09 kl 10:16

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto