Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Schalkes höst: plus och minus

Twitter: @atnilsson

ANNONS

En av toppklubbarna under de senaste åren i Bundesliga har Schalke 04 varit. Men klubben har aldrig riktigt nått hela vägen för att utmana Bayern München i toppen. Med den nye tränaren Roberto Di Matteo hoppas Schalke på att bli det lag som på sikt utmanar Bayern. I år är det loppet redan kört, men Champions League-platserna är inom räckhåll och Schalke har goda chanser att nå till Europas finrum även nästa säsong.

Höstens tre plus

Målvakten

Ralf Fährmann har haft en skadefylld karriär och det är först nu som han på allvar har blommat ut i Bundesliga. Målvakten har varit en av höstens bästa i Bundesliga och visade i de inledande matcherna upp en form som gjorde att han diskuterades som ett alternativ till det tyska landslaget. För första gången sedan Neuer känns det som om Schalke har en målvakt att bygga försvaret kring.

ANNONS

Choupo-Moting

Att mannen med ett Bundesligas härligaste (och mest melodiösa) namn Eric-Maxim Choupo-Moting var bra var jag medveten om när Schalke plockade in honom. Han var en viktig del av Mainz men i Schalke har han tagit ytterligare ett par kliv i sin utveckling och har under hösten var en av ligans bästa anfallare. Schalke har inte längre samma behov av Klaas-Jan Huntelaar vilket bara får ses som positivt då han börjar bli till åren gången – en minskad avsaknad som är Choupo-Motings förtjänst.

Di Matteo

Jag var ärligt talat väldigt tveksam till utnämningen av Roberto Di Matteo som tränare i klubben. Visserligen har han erfarenheter från England (inte minst Champions League-titeln med Chelsea) men känslan var att han inte riktigt passade in i Schalke. Men Di Matteo har, efter en tveksam start, fått ordning på Schalke och har fått laget att förstå hur han vill spela fotboll. Det ser positivt ut och jag tror att Schalke går en bra vår till mötes med di Matteo som tränare.

ANNONS

Höstens tre minus

Jens Keller

Efter lång tid av kritik fick Jens Keller lämna jobbet som tränare i Schalke. Den tidigare ungdomstränaren hade inte lyckats imponera och inte skapat en vinnande känsla i laget. Jag var länge på Kellers sida och trodde att han skulle föra laget till högre nivåer. Men lyftet kom aldrig och det var inte konstigt att han fick lämna i slutändan.

Den taktiska biten

Schalke har under hösten gått från fantastiska segrar till bedrövliga förluster. Det har inte riktigt funnits en röd tråd i deras spel och det har synts tydligt på spelarnas agerande som har varit irrationellt och i många fall huvudlöst. Nu är Di Matteo på rätt väg taktiskt (åtminstone verkar det så) och jag förväntar mig att Schalke kommer att spela enligt en tydligare idé under våren än vad laget gjorde under hösten.

ANNONS

Skadesituationen

Vi pratar ofta om Dortmunds och Bayerns skadesituation, men Schalke är ytterligare en klubb som har gått med ett gäng skador under hösten. Joel Matip, Leon Goretzka, Julian Draxler är bara några av de spelare som har gått skadade under hösten och det undre längre perioder. När dessa är tillbaka under våren kommer Schalke att vara ett klart starkare lag – åtminstone på pappret.

Om jag fick ge Schalke en julklapp skulle det vara…

…ett tryggare försvar

Schalke har ett antal duktiga försvarsspelare. Inte minst lagkaptenen Benedikt Höwedes men många har under våren varit under isen alldeles för ofta. Med Matija Nastasic får Schalke in en försvarare som har potential att nå långt. Förhoppningsvis får Di Matteos 3-5-2 riktigt fäste i laget vilket gör dem både starkare defensivt och offensivt.

ANNONS
Publicerad 2015-01-27 kl 15:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto