Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Dortmunds utveckling är anmärkningsvärd

Twitter: @atnilsson

94 minuter, varav 30 av dessa med en man mer på planen, var inte tillräckligt för att Dortmund skulle vinna – inte ens tillräckligt för att Dortmund skulle ta poäng. Lilla Augsburg vann på Westfalenstadion i Dortmund och krisen för Borussia växer sig starkare.

En otrolig utveckling

Efter 19 omgångar ligger Dortmund sist i Bundesliga. Vid samma skede förra säsongen låg Dortmund trea. Nu har Dortmund samlat in 16 poäng. Då hade Dortmund samlat in 36 poäng. Mycket har skett på ett års tid och ingen kunde förutspå den negativa utveckling som drabbat fjolårstvåan.

Att det skulle bli ett tuffare år för Dortmund var många överens om. Förlusten av Robert Lewandowski sved men den omfattande satsningen på nyförvärv i kombination med att tidigare nyckelspelare som Ilkay Gündogan och Neven Subotic skulle återvända gav ett hopp om att Dortmund fort skulle kunna hitta sin nya identitet fort.

ANNONS

Men nyförvärven har inte etablerat sig på det sätt som Jürgen Klopp hade hoppats på. För första gången har sportchefen Michael Zorcs värvningspolitik blivit kritiserad och det med all rätt – för inget nyförvärv har ännu hittat riktigt rätt i Dortmund.

Utöver att Dortmund poängmässigt är mycket sämre än förra säsongen så är Dortmund inte nära den nivå som man har hållit tidigare säsonger under Klopp. Laget är splittrat, den taktiska biten har inte fungerat och Dortmund är som bedövat djur – tämligen harmlöst.

Den felaktiga tron på vändning

Under hela hösten har det funnits en inställning från supportrar och media att Dortmund förr eller senare kommer att vända på steken. Det var bara en fråga om tid innan Dortmund skulle börja klättra i tabellen och vara uppe på de platser som många hade förutspått.

ANNONS

Trots att resultaten har talat emot detta så har många tyckare och experter stått fast vid detta. ”Dortmund har fortfarande chans att nå Europaspel” har varit det officiella mantrat och det har otaliga gånger påpekats att det är väldigt rimligt att Dortmund skulle samla in tillräckligt med poäng för att nå Europa – trots utgångsläget.

En av anledningarna till att denna bild hela tiden har framförts är för att Dortmund har varit väldigt konsekventa när det kommer till att göra bra insatser. De bra insatserna har överlag skett mot lag på den övre halvan. Mot Bayern München förlorade Dortmund efter att ha varit i överläge, sedan vann man mot ett topplag som Mönchengladbach och nitade även till ett av höstens bättre lag i Hoffenheim.

Just dessa resultat har gjort att många har trott att ”förvandlingen” äntligen genomförts. De bra insatserna mot de bra lagen har alltid varit ett tecken på att Dortmund hittat rätt. Efter 0-0 borta mot Leverkusen i omstarten var ordalagen åter positiva – men i slutändan har Dortmund inte lyckats bygga vidare på ”de bra resultaten”.

ANNONS

För mot de sämre lagen har Dortmund inte lyckats prestera. Mot de lagen som ligger mellan plats 8 och 17 har Dortmund tagit 5 av 27 möjliga poäng. Mot lagen mellan plats 1 och 7 har Dortmund tagit 11 av 21 poäng – ett klart bättre facit som säger väldigt mycket om vilka lag som Dortmund klarar av att prestera mot.

Måstematch till helgen

Inte ens Jürgen Klopp kunde hitta mycket positivt efter förlusten mot Augsburg. Dortmund hade stått för en intetsägande insats. Defensiven var inte stabil, offensiven var inte farlig och spelarna var inte konsekventa på planen. Det fanns helt enkelt inte något Klopp kunde hitta från de 94 minuterna som han kunde lyfta fram som något som Dortmund skulle ta med sig till helgens match mot Freiburg.

Men vad som var mest överraskande mot Augsburg var att ingen spelare tog fart i taktpinnen. Det var ingen som klev fram och ville vara ledare på planen. Utan den ene efter den andre sköt i från sig ansvaret tills dess att någon i Dortmundspelare tog ett idiotiskt beslut, tappade bollen och fick rusa hem i full kajuta. Det var ett beteende som jag inte sett tidigare, åtminstone inte så tydligt som i onsdagens match.

ANNONS

I helgen är det nästa måstematch för Dortmund när man reser ner till Freiburg – ett annat lag som just nu kämpar för att distansera sig från bottenstriden. En förlust mot Freiburg skulle betyda ytterligare bekymmer för Dortmund och det skulle bli svårare att hålla fast vid Jürgen Klopp som tränare, hur mycket klubben än vill behålla honom. Dortmund spelar nu inte bara för sin egen framtid, utan även Klopps – förhoppningsvis kan det kräma ur de där viktiga procenten som leder till seger.

Publicerad 2015-02-06 kl 14:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto