Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Pengar? Kärlek? Reus val var en kombo.

Twitter: @atnilsson

Gårdagen bekräftade två saker: att pengarna inom fotbollen bara ökar och att pengarna inom fotbollen inte betyder allt. Att Bayern München, som största tyska klubb, fortfarande tjänar mindre på tv-intäkter än varje lag i Premier League är skrämmade. Att Marco Reus signerat ett nytt kontrakt med Dortmund är desto mer positivt.

Jag ska inte lägga mig i debatten om tv-pengar i Premier League. Sky Sports och BT kan nog kamma hem en säker vinst trots att man lagt ut enorma summor på att sända brittisk toppfotboll. Det är fortfarande absurt dock att Cardiff förra säsongen fick in mer pengar i tv-intäkter än Bayern. Vi snackar inte några miljoner hit eller dit, utan ett par hundra miljoner. Det bekräftar bara att produkten Premier League ligger ljusår framför produkten Bundesliga.

ANNONS

Debatten om Marco Reus har jag dock lite mer kött på benen för att uttala mig. Många har fått det att framstå som att Reus valde hjärtat före pengarna. Det stämmer…till viss del men klart är att pengarna nog spelade viss roll i Reus val. Det är inte för utan att hans lön går upp på toppnivå i Dortmund och i Tyskland. Han är numera i en kategori där spelare som Lahm och Schweinsteiger huserar. Han förtjänar det sett till hans kvalitet, men det är lite för enkelt att säga att det var hjärtat som gjorde valet även om det självklart hade en stor roll.

Att beskedet kommer drygt en vecka efter att transferfönstret stängt är inte förvånande. Reus och hans agent ville inte stänga några dörrar, istället var det potentiella intressanter som valde att stänga dem istället. Det spanska förstavalet Barcelona får inte värva spelare, konkurrenssituation i Real Madrid är för tuff – England lockade inte. Kvar fanns Bayern München. Klubben som tidigare snott två toppnamn i form av Götze och Lewandowski från Dortmund hade sedan länge visat intresse. För några dagar sedan sipprade det dock ut rykten om att Bayern valt att avstå från en värvning av Reus – den ansågs för riskabel sett till hans skadehistorik.

ANNONS

Nu kanske ni tycker att jag spekulerar alldeles för mycket men efter att ha följt detta drama i flera år – för det startade redan innan Reus anlände till Dortmund – så vågar jag säga att München var det alternativ som Reus själv var mest intresserad av i slutändan. Bayern var i sin tur intresserade av Reus och det visades inte minst av den prominente Karl-Heinz Rummenigges uttalande om Reus kontraktssituation och den så omtalade utköpsklausulen. Ett klassiskt gammalt Bayernknep som använts otaliga gånger innan, då främst av Uli Hoeneß.

När Reus dock blev medveten om att Bayern dragit sig ur fanns inga alternativ kvar som lockade honom. Dessutom hade Borussia Dortmund arbetat fram ett kontraktsförslag som endast de absoluta giganterna skulle kunna slå. Det bekräftade Reus själv om klubbens intentioner och hur viktig yttern var för deras framtid. Han skulle gå miste om en utköpsklausul, men i gengäld skulle han få bättre betalt och samtidigt framstå som ännu mer av en ”hemmason” i supportrarnas ögon.

ANNONS

Det går inte heller att beskriva hur viktigt det var för klubben att behålla honom. Dortmund fick en hel del draghjälp med att kunna locka Reus kvar. Både tröjsponsorn Puma och bilsponsorn Opel är delaktiga när det kommer till betalningen av landslagsmannens lön. Det i en tid då Reus, utöver att ha varit skadedrabbad, också har kört omkring med falskt körkort under flera års tid vilket nyligen uppdagades. Det är någonstans ironiskt att ett bilföretag då väljer att betala hans lön.

Men sponsorerna inser värdet av att ha en spelare med lokalförankring. I en tid där fotbollen styrs mer och mer av pengar, och där lojalitet är en bristvara och en makalöst värdefull valuta så är Reus en viktig pusselbit. Han är en spelare som supportrarna kan identifiera sig med. Han är en reklampelare som är så ofantligt mycket mer värd än hans insatser på planen och det förstod Dortmund – och inte minst Puma och Opel.

ANNONS

För Dortmunds del betyder Reus kontraktsförlängning ett ljus i mörkret. Efter två säsonger där klubben har tappat sina mest framstående spelare till sin främsta rival så har Dortmund lyckats få stopp på blödningen. Vad det egentligen betyder för framtiden kan vi endast sia om, men klart är att det åtminstone sänder signaler om att Dortmund är villiga att chansa lite med den ekonomiska stabiliteten för att nå sportsliga framgångar. Det om något betyder mycket i dagens fotbollsvärld.

Publicerad 2015-02-11 kl 10:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto