Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Zorniger lämnar Leipzig - Tuchel på väg in?

Twitter: @atnilsson

Beskedet att Leipzig hade gått skilda vägar med tränaren Alexander Zorniger slog ner som en bomb i Tyskland igår. Inte mycket hade tytt på att tränaren skulle få lämna jobbet, än mindre hade tytt på att tränaren själv skulle välja att lämna jobbet. Men med beskedet ser manegen ut att vara krattad för en viss Thomas Tuchel.

Säga vad man säga vill om RB Leipzig som projekt, men en sak som man inte kan säga är att det har handlat om snabba beslut. Leipzig har fått växa fram i lugn och ro, åtminstone sett det till sportsliga, utan några speciella krav under de senaste säsongerna. Visserligen har det säkerligen berott på att de sportsliga resultaten har varit bra nog för att inte kunna kritiseras – men det har också setts som ett långsiktigt projekt att få placera RB Leipzig i Bundesliga.

ANNONS

Hjärnan bakom projektet heter Ralf Rangnick. Den tidigare Hoffenheim- och Schalketränaren är personen som har lagt upp grunden för arbetet. Det var han som en gång i tiden valde att ta Alexander Zorniger till truppen och det är Rangnick som har bestämt vilka steg klubben ska ta och i vilken ordning. Fram till igår har dessa stegen verkat rimliga, men gårdagens besked visade på en viss otålighet i Rangnicks styrning av klubben.

För beskedet att Zorniger bestämt sig för att lämna klubben var ingenting som det hade ryktats om tidigare. Men efter förlusten mot dåvarande tabelljumbon Erzgebirge Aue meddelade klubben Zorniger att man inte planerade att fortsätta med honom som tränare efter säsongen. Zorniger tog då beslutet själv att avgå med omedelbar verkan, ett på många sätt logiskt beslut även om det hade sett bra ut med en eventuell Bundesliga-uppflyttning på cv:t.

ANNONS

Efter matchen mot Aue hade det för första gången sedan Zorniger tagit över som tränare i sommaren 2012 uppstått en spricka mellan tränaren och sportchefen Rangnick. Där Zorniger pratade om långsiktighet och att klubben inte omedelbart behövde nå uppflyttning så talade Rangnick om en så snabb uppflyttning som möjligt. Sportchefen kritiserade också den fotboll som hans Leipzig hade spelat i matchen, en fotboll som inte alls är den som RBL ska stå för.

Att denna schism skulle ha varit den slutgiltiga anledningen till varför Zorniger klev av sina uppgifter igår är ytterst tveksamt. Troligen så var beslutet sedan länge taget från ledningshåll och Rangnick som planerat för en framtid med en namnkunnigare tränare. Däremot passade det väldigt bra att komma ut med detta besked efter en förlust mot tabelljumbon istället för vid en situation där Leipzig gått segrande ur en strid. Det skulle åtminstone verka en aning logiskt.

ANNONS

Men få klubbar i Tyskland skulle göra sig av med en tränare som Zorniger efter en förlust mot tabelljumbon. Han har trots allt under sina två och ett halvt år som tränare lyckats med att leda RB Leipzig till två raka uppflyttningar, en nuvarande stabil placering i 2. Bundesliga och stundande åttondelsfinal i DFB-Pokal mot Wolfsburg. Ett inte särskilt dåligt facit för en tränare och med det i bagaget lär Zorniger bli intressant för många andra klubbar i de högre tyska divisionerna.

I Leipzig räckte dock i slutändan inte till. Mycket talar nämligen för att klubben redan planerat en framtid med en tränare vid namn Thomas Tuchel. På senare tid mest känd för att han ryktades vara intressant för Newcastle i deras jakt på en ny tränare men främst känd för hans jobb som ersättare till Jürgen Klopp i Mainz.

ANNONS

Under sin tid i Mainz stod Tuchel för en strålande period. Han ersatte ikonen Klopp med mer lågmäld stil, men med en lika tydlig fotbollsfilosofi och dessutom en framgångsrik sådan. Tuchel förde Mainz tillbaka till Bundesliga och etablerade klubben i ligan. Det med små resurser och inte de absolut bästa förutsättningarna, men Tuchels förmåga att få ut mycket kvalitet av lite var hans stora styrka.

Sedan sommaren har Tuchel dock haft ett sabbatsår från fotbollen där han har besökt flertalet klubbar, bland andra Bayern München. Under hela perioden har det ryktats om RB Leipzig som en framtida adress för den eftertraktade tränaren och nu uppges det han har skaffat sig en ny bostad i närheten av staden Leipzig. Huruvida de uppgifterna stämmer eller ej är oklart, men klart är att det finns goda chanser för att Tuchel kommer att stå på tränarbänken i Leipzig nästa säsong.

ANNONS

Att Ralf Rangnick har velat locka Tuchel till sitt bygge i Leipzig är ingen större hemlighet. Tuchel är precis den ideolog som Rangnick söker. En ung tränare med en tydlig (samt positiv) spelidé som dessutom är duktig på att utveckla unga fotbollsspelare. Tuchel passar in på alla beskrivningar och tränaren själv vet vilka möjligheter det finns i Leipzig.

Frågan är om manegen som är krattad är den som Tuchel vill ha. 2. Bundesliga, där RB Leipzig sannolikt lär ligga i även nästa säsong, är möjligtvis inte den nivå som Tuchel själv ser sig på. Dessutom är det inte omöjligt att Tuchel ser hanterandet av Zorniger som ett tecken på att man i Leipzig inte blir långlivad om han inte ställer sig till hundra procent i ledet.

Jag kan se Tuchel ta över Leipzig till sommaren, likväl som jag kan se honom vänta på andra uppgifter. Vi kan dock räkna med att detta blir vårens stora följetong i tyska medier.

ANNONS
Publicerad 2015-02-12 kl 14:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto