Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Dortmund med bra utgångsläge inför returen

Twitter: @atnilsson

”Att få med sig ett resultat från Turin som gör att det räcker med 1-0 på hemmaplan för att gå vidare – vad mer kan du begära i Champions League?”, frågade Jürgen Klopp retoriskt på presskonferensen efter gårdagens Champions League-match mot Juventus. Dortmund hade visserligen förlorat, men med en förlust 1-2 kan tyskarna gott leva.

Det hade kunnat börja bättre för Dortmund och framför allt tränare Klopp. På vägen till Turin hade Kevin Kampl insjuknat och han föll bort som ett alternativ för startelvan. Under matchdag försvann även Neven Subotic och helt plötsligt stod Klopp inför ett antal taktiska problem som han var tvungen att lösa på bästa vis.

ANNONS

Valet föll på att rotera på spelare. Pierre-Emerick Aubameyang fick kliva ned från anfallet till högerkanten. Henrikh Mkhitaryan ersatte något oväntat Shinji Kagawa som offensiv mittfältare. Den sjuke Subotic ersattes av Sokratis och längst fram på topp fanns den till Turin återvändande Ciro Immobile.

Dortmund hade två helt skilda halvlekar. Den första halvleken var stabil och det kändes som om Dortmund hade kontroll på tillställningen. Tyskarna kunde avväpna Juventus effektivt i de flesta fallen och var täta försvarsmässigt. I andra halvlek var det dock ett under att Juventus inte lyckades göra ett mål, något som Dortmund ska skatta sig lyckliga över då det hade gjort utgångsläget inför returen klart tuffare.

Alla de tre målen i matchen föll på individuella misstag. Chiellini gjorde bort sig när Marco Reus kvitterade i den 18:e minuten. Dessförinnan hade Dortmundförsvaret helt tappat bort Carlos Tevez vid Juventus ledningsmål och Morata kunde helt fristående i Dortmunds straffområde styra in det avgörande 2-1-målet. Det handlade om markeringsmissar vid båda Dortmunds insläppta mål och vid det första även om ett taffligt ingripande från Weidenfeller i målet.

ANNONS

Offensivt kunde Immobile inte skapa någon större oreda mot sin forna klubb. Reus lyckades utnyttja det misstag som Juventus begick men i övrigt skapade Dortmund inte särskilt många chanser, åtminstone heta och avgörande chanser. I den andra halvleken var det minst sagt tomt på den fronten. Det kändes aldrig som ett andra mål för Dortmund var nära.

Juventus agerade effektivt. Italienarna var tekniskt skickliga, snabba i sina omställningar och pressade högt. Allegris lag påminde faktiskt många gånger Klopps Dortmund som var framgångsrikt på deras väg till toppen. Det var härligt att se, det måste jag medge och Juventus vann välförtjänt i slutändan.

Dortmund ska dock inte vara ledsna med resultatet. Utgångsläget till returen gör att ett avancemang till kvartsfinalen är högst levande. Tills dess behöver dock Klopp få ordning på försvarsspelet som på sistone bjudit på alldeles för många individuella och enkla misstag. Kanske är det en fråga om självförtroende, kanske är det en fråga om taktisk förberedelse eller kombination av de båda. Klart är att sådana misstag som Dortmund bjöd på igår kommer att straffa sig även i returen.

ANNONS

Positivt var dock att Dortmund visade upp att de är på väg i rätt riktning. Sett till den första halvleken så stod mycket rätt till spelmässigt för tyskarna och med några flera ordinarie spelare på plats hade resultatet kunnat se annorlunda ut. Trist däremot att Piszczek kan komma att bli borta ett tag enligt de första rapporterna. I returen lär Subotic och Kampl vara tillgängliga, vilket skulle göra en betydlig skillnad.

Dessutom går Dortmund in utan press i Champions League. Siktet är fortfarande inställt på att nå en respektabel placering i Bundesliga. Klubben står inte och faller med ett avancemang i Champions League vilket kan betyda mycket i returen. En retur som jag ser fram väldigt mycket mot.

Publicerad 2015-02-25 kl 10:16

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto