POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kan Hamburg gå emot historien?

Twitter: @atnilsson

Med den första segern sedan i februari tog Hamburg tre yttersta viktiga poäng i bottenstriden igår. Efter sex matcher utan mål gjorde Hamburg igår tre och tände ett nytt hopp om fortsatt framtid i Bundesliga.

De senaste veckorna har varit några av de tuffaste i Hamburgs historia. Klubben har anställt sin fjärde för säsongen, gått flertalet timmar utan att göra och flermatcher utan att ta poäng. Att säga att det rådde viss krisstämning i klubben vore en underdrift.

Men igår väcktes nytt hopp. Med segern mot Augsburg, 3-2, tog Hamburg oerhört viktiga poäng. Att de tre målen gjordes av anfallarna Ivica Olic och Pierre-Michel Lasogga var även det väldigt viktigt.

Det kanske viktigaste av allt var att Hamburg tappade en 2-0-ledning till 2-2, men ändå lyckades segra till slut. Första gången på länge vek Hamburg inte ned sig och tränaren Bruno Labbadia kunde inte vara gladare även sin första hemmamatch med Hamburg.

Med vinsten kliver Hamburg upp på kvalplats, frågan är nu om de kan gå emot de historien.

Sedan trepoängssystemet infördes i Bundesliga säsongen 1995/1996 har endast ett lag av de nitton som legat på jumboplats efter 29 omgångar klarat sig kvar. Femton stycken lag har slutat som säsongen som jumbo, tre lag har avslutat den på 17:e plats och endast ett lag har överlevt och det genom kval.

Detta lag är Borussia Mönchengladbach. Under säsongen 2010/2011 tog Lucien Favre över efter Michael Frontzeck (nu i Hannover) klubben i februari när de låg sist med sju poäng upp till säker mark. Favre förde Mönchengladbach till kvalplats och besegrade där Bochum i dubbelmötet.

Ska man sätta en siffra på detta betyder det att 94,7% av lagen som har legat sist i tabellen efter 29 omgångar (sedan säsongen 95/96) också åker ur Bundesliga i slutändan. Hamburg måste alltså göra något riktigt speciellt för att klara sig kvar, för det är få klubbar som har klarat av den situation som Hamburg just nu är i.

Med segern är dock utgångsläget klart bättre. Det är dock ett riktigt råttbo nere i botten av tabellen där det just nu endast skiljer tre poäng mellan Freiburg på 14:e plats och Paderborn (som har en match mindre spelad) på 18:e plats.

Hamburg med sina 28 poäng ligger på kvalplatsen och har ett tufft spelschema kvar. Nästa lördag ställs klubben mot Mainz som går bättre och bättre under den färske tränaren Martin Schmidt.

Efter den matchen följer två direkta nedflyttningsstridmatcher mot Freiburg (just nu på 14:e plats) och Stuttgart (just nu på 17:e plats). Dessa två matcher kommer att betyda oerhört mycket och jag är övertygad om att man behöver flertalet poäng ur dessa matcher för att klara sig kvar.

För i den sista matchen ställs Hamburg mot Schalke och det är inte otroligt att Gelsenkirchenlaget slåss om en Europa League-plats då. Vinsten igår var oerhört viktig för Hamburg, men det finns fortfarande mycket kvar att göra och historien talar emot dem.

Publicerad 2015-04-26 kl 14:41

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå