POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Klopp var Allianz Arenas stora segrare

Twitter: @atnilsson

Det var Jürgen Klopps sista strid mot Bayern som Dortmundtränare. På förhand hade allting handlat om det. I efterhand är det hans seger som man kommer att minnas.

På förhand det allting handlat om Jürgen Klopp. Bayern München med chef Karl-Heinz Rummenigge ville dela ut en blombukett till Klopp inför matchen. Som en uppskattande gest, ett tack för Klopps insats i Dortmund och Bundesliga under de senaste åren. Samtidigt som Bayern, som alltid, ville ställa sig till godo hos en människa som i framtiden kan komma arbeta i klubben.

Klopp tackade för gesten, men bad om att inte få buketten inför matchen. Klopp ville inte att det skulle handla om en avtackning inför matchen, då ville han ha intensitet och kamp. Efter matchen däremot, då kunde han tänka sig att ta emot en bukett och så blev det sagt.

Inte kunde Rummenigge ha trott att det skulle bli en vinstbukett han delade ut.

För Klopp var det en match som betydde mer än vad någon annan match gjort under säsongen. För Dortmund var det sista chansen på en titel. För Klopp var det sista chansen till en titel med Dortmund under sin period i klubben. Frågan är om det inte var den match, efter Champions League-finalen, som var den viktigaste matchen för Klopp under hans tid i Dortmund.

De tyska tidningarna hade skrivit mycket om den taktiska duellen. Klopp skulle mästra ut självaste Guardiola med taktiska finesser, skrevs det. Hur var det dock inte riktigt någon som kunde svara på, men hade att Klopp satt med några ess i rockärmen rådde det inga tvivel om.

Det fanns inga tvivel om att Klopp hade tänkt till lite extra, för Dortmund såg speciellt i andra halvlek ut som ett helt annat lag än vad de gjort tidigare under säsongen. Dortmund var vassare, mer skärpta och hade ett självförtroende som inte synts till tidigare under säsongen och det i underläge 0-1.

Och Klopp stod där som en segrare när domaren blåste igång matchen. Han stod där som en segrare när domaren blåste av för förlängning. Han stod där som en segrare när domaren blåste av för straffläggning. Han stod där som en segrare när den sista straffen hade slagits.

Klopp var Allianz Arenas stora segrare och det syntes i skärmarna.

Medan Guardiola såg förtvivlad ut, sprang omkring och gnällde på domare så till den gräns att det nästan blev pinsamt att domarna inte visade upp honom på läktarna såg Klopp i jämförelse lugn och behärskad ut. Klopp hade situationen helt under kontroll.

Det mest talande exemplet var när en ilsken Guardiola försökte prata Hummels till rätta inför straffläggningen. Klopp gick fram i sin lediga klädsel (självklart kepsprydd), omfamnade en kostymklädd Guardiola med en snabb kram och vände sig om med ett leende. Detta inför den viktigaste uppgiften hans lag hade ställts för denna säsong.

Då nerverna borde ha satt Klopps tankar ur spel såg han helt iskall ut. Det var som om Klopp visste att hans sju år skulle komma till denna stund, till denna sekvens och som han njöt av det. Han var säkerligen nervös, men det syntes inte utåt.

Den kameraman som följde Klopp under straffläggningen fick med det gigantiska språng och den maxlöpning som hade fått Usain Bolt att se chockad ut. Sekvensen efter att Neuer missat den sista straffen, givit segern till Dortmund och Klopp lagt benen på ryggen kommer för evigt att bli ihågkommen bland Dortmundsupportrarna.

Klopp sprang i full fart förbi en Guardiola som bara hann se ryggtavlan av den tyske tränaren. Klopp omfamnade sina spelare och stod för sista gången på Allianz Arena som en segrare med sitt Dortmund. Det Dortmund som han byggt upp från grunden till att bli en av Europas hetaste och mest omtalade klubbar.

Den karismatiske tränaren var kvar en extra stund på planen. Han insöp atmosfären innan han sprang till Dortmundsupportrarna och knöt näven ett antal gånger. Han visade att än lever liket. Han kommer visserligen att tacka för sig, men han har fortfarande mycket kvar att bjuda på.

Och uppbrottet mellan Klopp och Dortmund blir bara svårare och svårare när han gör det så bra som han gör det, och när han är den han är. För det finns bara en Klopp.

Publicerad 2015-04-29 kl 09:52

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå