POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Gündogan nästa stjärna att lämna Dortmund

Twitter: @atnilsson

Med ett kort och koncist meddelande bekräftade Borussia Dortmund att mittfältsmotorn Ilkay Gündogan kommer att lämna klubben som senast när hans kontrakt går ut 2016. Längre kommer inte relationen mellan klubben och spelaren att vara. I stunden fick sig Dortmunds slogan, ”Echte Liebe” (äkta kärlek), en viss törn.

Det är inte ett besked som kommer oväntat för de som har varit involverade och har följt processen. Det har mer eller mindre varit en öppen hemlighet att Gündogan planerat att lämna klubben och det sedan en lång tid tillbaka. Redan innan han skadade sig under hösten 2013, en skada som höll honom borta från fotbollen i drygt ett år, förväntades han lämna efter säsongen (det vill säga sommaren 2014).

Skadan satte flyttplanerna längre ned på prioriteringslistan och istället handlade det om att komma tillbaka på fotbollsplan och därefter återigen prestera på den. Därför valde Gündogan att förlänga sitt dåvarande kontrakt, som gällde till 2015, med ytterligare ett år. En kortsiktig lösning för att ta igen sitt förlorade år, men också för att Gündogan var medveten om att det skulle kunna lång tid att ta sig tillbaka till den nivå där han tidigare varit.

Gündogan är fortfarande inte tillbaka till 100%. Han är inte den spelare som han var den där säsongen när Dortmund spelade Champions League-final. Det är svårt att begära att han ska vara det. Gündogan är dock bra nära att vara den spelare som han en gång var och flertalet storklubbar har uppmärksammat detta. Hade intresset inte funnits där för Gündogan så hade han inte lämnat.

Nu ställde Dortmund, att döma av de mest insatta inom tysk media, ett krav på Gündogan att han behövde lämna ett besked om framtiden senast den första maj. Beskedet kom en dag tidigare. I Gündoganlägret handlade det till störst del om att höra sig för och känna av hur stort intresset var utifrån. Bevisligen fick man positiva vibbar från andra intressenter. I media har det ryktats om att Manchester United, Juventus och Bayern München är de som främst jagar honom.

Speciellt de förstnämnda har länge varit huvudspåret i tysk media. Det gick så pass långt att medierna gick ut med att Gündogan var klar för United för drygt en vecka sedan. En nyhet som Dortmund slog tillbaka med rungande kraft. Klubben hade absolut inte hört någon från de brittiska, än mindre förhandlat med dem och än mindre sålt sin mittfältare.

Vad Dortmund nu kommer att få för Gündogan är oklart. Att det är en duktig fotbollsspelare råder det inga som helst tvivel om. Klubbarna backar däremot för det faktum att han var borta under en hel säsong. Dessutom har han endast ett år kvar på kontraktet och att Dortmund just nu underpresterar sänker marknadsvärdet ännu mer. Först spekulerades det om att Dortmund skulle begära drygt 300 miljoner, nu sägs det att intressenterna inte ska vara villiga att betala de 200 miljoner som klubben sägs begära.

Klart är att Dortmund inte vill gå samma öde till mötes som klubben gjorde med Lewandowski. Den polske anfallaren förhandlade klart med Bayern ett år innan hans kontrakt gick ut. Bayern kunde tänka sig att betala drygt 250 miljoner, men Dortmund nekade. Han var för viktig för Dortmunds kommande säsong, dessutom hade Bayern redan tagit in Mario Götze den säsongen.

Gündogan är inte lika viktig för Dortmunds planer nästa säsong. Med en ny tränare i Thomas Tuchel kan klubben istället säga att det är en nystart. Dessutom har man redan hittat en tänkbar ersättare i den unge Johannes Geis (just nu i Mainz) som är en produkt av Tuchel. Att Dortmund missar Champions League betyder också ett kännbart tapp i inkomster, där kan pengarna från en försäljning av Ilkay Gündogan lindra det ömmande såret en aning.

I slutändan är det ett kännbart tapp för Dortmund som blir av med ytterligare en viktig kugge, ytterligare en spelare som kommit till klubben som okänd och lämnat som en stjärna. Fotbollsvärlden kan vara rå ibland, något Dortmund har fått uppleva i sin jakt på de stora jättarna.

Publicerad 2015-05-01 kl 10:52

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto