POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Den levande bottenstriden!

Twitter: @atnilsson

Striden om titeln har sedan länge varit avgjord. Men Bundesliga lever fortfarande i allra högsta grad. För bortsett från titelstriden så lever striderna kring nedflyttning, Europa League och direktkval till Champions League i ligan. Det betyder att vi har tre högst intressanta omgångar kvar att se fram emot. Idag kollar vi till bottenplatserna!

Bottenstriden

I bottenstriden återfinns ett gäng lag som fortfarande kämpar för att undvika nedflyttning. Tabellen ser för tillfället ut så här:

13. Hertha BSC, 34p (-13)

14. Hamburger SV, 31p (-26)

15. SC Paderborn 07, 31p (-30)

——-

16. SC Freiburg, 30p (-11)

——-

17. Hannover 96, 30p (-18)

18. VfB Stuttgart, 27p (-22)

Längst ned strider just nu sex lag om att undvika nedflyttning och kvalplatsen. Många av lagen ställs mot varandra i de tre kommande omgångarna och det finns väldigt mycket som kan ske i slutändan.

Tabellens jumboplats har Stuttgart just nu som länge pressade Schalke i helgens match. Men Huub Stevens lag lyckades inte med att få sitt lag att hålla sitt 2-1-överläge. Det blev förlust med 3-2. En förlust som kostade mycket när övriga bottenlag tog poäng i helgen. Men det finns ett ljus i mörkret och det är att Stuttgart ställs mot två av sina konkurrenter i botten. I helgen ställs Stuttgart mot Mainz (hemma), den matchen följs upp med Hamburg (hemma) och Paderborn (borta). Det finns goda poängchanser för Stuttgart som har visat en spelmässigt positiv trend. Frågan är om klubben kan ta igen de viktiga poängen i slutändan.

I Hannover har vi vårens formsvagaste lag. Hannover har endast tagit sex poäng under våren vilket gjorde att tränaren Tayfun Korkut fick gå. In kom Michael Frontzeck och efter en inledande förlust mot Hoffenheim (1-2) lyckades han ställa in laget till att knipa en poäng mot Wolfsburg. Den poängen är inte avgörande, men sänder tydliga tendenser om att man inte har givit upp hoppet om att klara kontraktet. De tre kvarvarande matcherna är Bremen (hemma), Augsburg (borta) och Freiburg (hemma). Bremen har stått för en stark vår och blir svårslagna, även Europa League-jagande Augsburg blir tuffa och det kan bli en högst avgörande match mot Freiburg i säsongens sista match.

På kvalplatsen återfinns just nu Freiburg som är det lag som kanske spelar minst press av alla bottenlag. I Freiburg hoppas man självklart på att klara kontraktet men den mediala pressen finns inte där på samma sätt som i Hamburg och Stuttgart. Freiburg har dessutom erfarenhet från tidigare bottenstrider då man har klarat sig undan nedflyttning. Spelschemat är tufft där klubben först åker till Hamburg för att spela i helgen, sedan tar man emot en redan klar ligaetta i Bayern München och avslutar med en avgörande match mot Hannover. Två direkta konkurrenter och en ligaetta är kvar att möta, en inte alltför enkel uppgift. Fördelen är den klart starkare målskillnaden än konkurrenterna.

Precis ovanför kvalstrecket återfinns nykomlingen Paderborn som tog tre oerhört viktiga poäng mot Freiburg i helgen. Ingen hade trott att laget fortfarande skulle ha chans att klara kontraktet men Paderborn har kämpat sig igenom säsongen på ett imponerande vis. Det kvarvarande spelschemat är dock riktigt tufft. Först tar Paderborn emot Wolfsburg på hemmaplan, sedan åker man till Gelsenkirchen för att möta Schalke och avslutar på hemmaplan mot Stuttgart. I alla de tre återstående matcherna ställs Paderborn mot lag som fortfarande slåss på sina fronter. Det ser inte alltför positivt för Paderborn som dessutom har sämst målskillnad av lagen i bottenstriden.

För ett lag som Hamburg, som länge sett ut som givna kandidater till nedflyttning, har formen gått i positiv riktning och efter helgens viktiga trepoängare mot Mainz är klubben tillbaka ovanför kvalstrecket vilket betyder mycket. I de tre återstående omgångarna ställs Hamburg mot Freiburg på hemmaplan, sedan går resan till Stuttgart och sedan avslutar Hamburg hemma mot Schalke. Två matcher är mot direkta konkurrenter och i den sista matchen ställs Hamburg mot ett Schalke som kan slåss om Europa League-platserna. Det hade kunnat vara klart enklare men Hamburgs uppåtgående trend och den positiva känslan i klubben just nu talar till deras fördel.

Det sista laget jag räknar till bottenstriden är Hertha Berlin som har ett klart bättre utgångsläge och ligger fyra poäng ovanför kvalstrecket och nedflyttningsplatsen. Dessutom har Hertha bra målskillnad som ger dem ett än bättre utgångsläge. Det kvarvarande spelschemat bjuder på bortamatch mot Dortmund, hemmamatch mot Frankfurt och en avslutande bortamatch mot Hoffenheim. Tre inte helt enkla uppgifter för ett Hertha som har stått för en stark vår sedan Pal Dardai tog över som tränare. Det finns inga givna trepoängare här, men Hertha har visat sig vara oerhört svårslagna under Dardais roder.

Min förutsägelse

När jag gissade hur det skulle sluta i bottenstriden förra året fick jag fel, men jag försöker med ett tappert försök igen. Utifrån de matcher som återstår, den nuvarande trenden etcetera tror jag att tabellen kommer att sluta på följande sätt för bottenlagen:

13. Hertha, 35p

14. Hamburg, 35p

15. Freiburg, 34p

——-

16. Stuttgart, 33p

——-

17. Paderborn, 32p

18. Hannover, 31p

Utifrån mina gissningar blir det Paderborn och Hannover som åker direkt ur. Hannover faller på deras dåliga form och jag tror att de tar max en poäng av de återstående tre matcherna. Paderborn faller på att de har ett oerhört tufft spelschema och jag tror inte att deras kvalitet är tillräcklig för att klara sig kvar.

Stuttgart kniper kvalplatsen mycket tack vare ett tacksamt spelschema och den spelmässiga formen laget har visat upp. Det blir dock en helt avgörande match för Stuttgart mot Paderborn i bottenstriden och där vinner Stuttgart, mycket på rutinen i laget.

Freiburg, Hamburg och Hertha klarar sig kvar med nöd och näppe. Med andra ord tror jag vi har en högst levande bottenstrid hela vägen in till slutet.

Duellerna i bottenstriden

Omg 32

Fre, 8/5: Hamburger SV – SC Freiburg

Omg 33

Lör, 16/5: VfB Stuttgart – Hamburger SV

Omg 34

Lör, 23/5: Hannover 96 – SC Freiburg

Lör, 23/5: SC Paderborn 07 – VfB Stuttgart

Publicerad 2015-05-04 kl 19:37

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto