POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Guardiola genomlider sin tuffaste period i Bayern

Twitter: @atnilsson

Den senaste veckan har varit den tuffaste för Guardiola sedan han kom till Bayern München. Förlusten mot Barcelona har satt hans rykte i gungning och helgens förlust mot Augsburg, som egentligen inte betydde det minsta, har satt igång de tyska sportmedierna på allvar.

Det går inte att beskriva riktigt hur ”utsatt” Guardiola har varit den senaste veckan. Den spanske tränaren har fått nästan all uppmärksamhet i tysk media. Tidningarna har skrivit spaltmeter om mästertränaren efter att Bayern München förlorat mot Barcelona med 3-0 och släppt in alla målen under matchens sista 15 minuter.

Vissa har tagit Guardiola i försvar, de flesta har sågat honom vid fotknölarna. ”Guardiola blev utmanövrerad av sin efterträdare” har varit en av de vanligare rubrikerna följt av ”Guardiola sänktes av sin egen skapelse” och ”Guardiola passar inte i Bayern”. I sak har de varit olika rubriker, kärnan har dock allt som oftast varit densamma.

Även om matchen mot Augsburg inte betydde det minsta så blev den matchen oerhört viktig för Guardiola. Förlusten blev den fjärde i följd (då räknat med strafförlusten mot Dortmund i DFB-Pokal) och även om Bayern inte stod för en särskilt dålig insats har den byggt vidare på de negativa tonerna kring den spanske tränaren i den tyska pressen.

Det märktes tydligt på måndagens presskonferens att Guardiola haft en tuff vecka bakom sig. Den annars lugne, eftertänksamme tränaren var inte riktigt sitt vanliga jag. ”Hur många gånger har Bayern vunnit trippeln?”, frågade Guardiola retoriskt som ett svar på en av frågorna under presskonferensen. ”En gång!”, fyllde tränaren i själv.

Det handlade inte främst om att försvara sin egen insats i klubben, utan om att visa på hur svårt det är att faktiskt vinna allting under en och samma säsong.

För Guardiola lever under pressen att leverera resultat på samma nivå som Jupp Heynckes gjorde under sin sista säsong i klubben. Guardiola följde en tränare som utöver att vara oerhört omtyckt av människorna i klubben och bland fansen, också hade fört klubben till dess första trippel.

Guardiola hade inte kunnat få det svårare.

Många har räknat upp, eller snarare ned, titlarna Bayern har tagit under de senaste åren. 2013 var det tre, 2014 var det två och 2015 ser det ut att bli en. En nedåtgående trend syns alltså under Guardiolas tid, något som många Guardiola-motståndare väldigt gärna pekar ut i diskussionerna.

Det är enkelt att glömma att Bayern under Guardiola har utvecklats rejält fotbollsmässigt. I Bundesliga har Bayern levererat två av sina bästa säsonger någonsin under spanjorens ledning. Det är något som många tycks glömma när man ser till Guardiolas gärning. Man glömmer att se vad han har lyckats med, istället väljer man att se vad han inte har lyckats med.

Självklart ska man ha höga förhoppningar. Guardiola är trots allt en av världens bäst betalda tränare och klubben har valt att följa hans linje helt när det kommer till allt från nyförvärv till förändringar på träningsanläggningen. ”Thiago eller ingen”, sa han redan under sin första månad i klubben och Bayern gav tränaren den spanske mittfältaren. Ett tecken på hur mycket hans ord väger.

Samtidigt kan man inte kräva att han ska leverera titel efter titel. Trippel efter trippel. Det är en omöjlighet i dagens moderna fotboll. Och jag vågar nog påstå att Bayern är ett bättre lag än vad de var det där magiska året 2013. Bayern har en tydligare identitet och en högstanivå som är den högsta i Fotbollseuropa.

Jag förstår att det blir enkelt att klanka ned på detta och säga: ”Ja om det nu är så bra, varför levererar han då inte?” För att fotbollen helt enkelt inte är så pass enkel. Hur många gånger har vi inte sett fantastiska lag misslyckas trots världsstjärnor, fantastiska förutsättningarna och hela baletten? Alldeles för ofta. Det är inte bara att gå in och vinna i fotboll, det krävs tillfälligheter och en hel del gnutta tur. Något som Guardiola har saknat när det gällt som mest.

Klart är att den senaste veckan har satt rejäl press på Guardiola. Ryktena om en tänkbar flytt har satt igång och huruvida den är placerad eller inte är oklar, men den kunde inte att kommit lägligare för de som jagar honom och olägligare för Bayern som vill behålla honom.

Bayern vill inte släppa sin tränare. Det är jag helt övertygad om. Klubben är övertygade om att Guardiola är rätt man för jobbet. De litar på hans förmåga att nå hela vägen, även om han inte har lyckats ännu. Han kommer inte att lämna till sommaren även om envisa rykten gör gällande att så är fallet.

Bayern kommer att slåss med näbbar och klor för att behålla honom längre än över nästa säsong.

För till sommaren planerar Bayern en rejäl förändring och man vill att Guardiola ska sätta prägeln på den. Det underlättar också i förändringen om Guardiola är bunden på lång tid framöver. För då finns det en långsiktighet och en tydlig tanke med vad man vill göra. Klubben hoppas på att han kommer att skriva på en förlängning innan sommaren och vara med på det långa loppet.

Guardiola har dock inget annat fokus än att leverera i kvällen. Han utesluter inte chansen att gå vidare, även om den är minimalisk. Han vill se laget prestera bra fotboll, helst ska de också vinna. Vinsten är att yttersta vikt för att ta död på ryktena och de negativa tonerna. För än idag lever han med sviterna av förlusten mot Real Madrid förra säsongen. Om ett år vill han inte leva med sviterna av förlusten mot Barcelona. Därför är det viktigt med en seger idag.

Publicerad 2015-05-12 kl 13:59

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto