POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Dessa värvningar behöver Bayern göra

Twitter: @atnilsson

Bayern München gick miste om CL-finalplats återigen. Istället fick Pep Guardiola se sin förra klubb Barcelona ta sig ett steg närmare en trippel och se Juventus återkomma till den största av scener. Arbetet med förberedelserna inför nästa säsong har redan inletts. Drygt 100 miljoner euro sägs vara öronmärkta för nyförvärv i Bayern.

Här är de positioner som jag anser det vara viktigast att förstärka på:

Högerback

En av de första positionerna som jag skulle leta efter förstärkningar på är på högerbacksplatsen. Brassen Rafinha är en bra ytterback på Bundesliganivå, men han håller inte den nivå som krävs i en klubb som vill vara bäst i Europa. Dessutom har Rafinha en förmåga att spela på gränsen hela tiden och är en spelare som man inte kan lita på till hundra procent.

Ett givet val hade varit att sätta Philipp Lahm på kanten igen. Varken Guardiola eller spelaren själv verkar särskilt intresserad av en sådan lösning. Lagkaptenen Lahm har själv sagt att han helst vill spela centralt i banan och Guardiola värdesätter Lahms kloka lösningar som han bidrar med på mittfältet.

Det ryktades om att Bayern var med i jakten på Portos som Danilo. Danilo valde dock att gå till Real Madrid och därför har ryktet om att jakten på en ytterback avtagit i det tyska lägret. Skulle Dani Carvajal, beroende på framtida roll i Real, vara en intressant spelare? I vilket fall ser jag ett stort behov av ny högerback i Bayern till kommande säsong.

Mittback

Bredvid den givne Jerome Boateng – en man som bildar stommen i laget – finns det ingen given spelare som tar platsen. Holger Badstuber är den man som ser ut att ha bäst chanser att vara andrefiolen med sin stora styrka i uppbyggnadsfasen och att han ska vara som en svamp när det kommer till att plocka upp Guardiolas instruktioner. Badstuber är dock skadedrabbad och det är verkligen en risk att tro att han ska klara en hel säsong utan åtminstone några småskavanker.

Dante har inte levt upp till den standard som han tidigare har visat i klubben och lär försvinna till sommaren om han inte finner sig i att främst sitta på bänken. Årets nyförvärv Mehdi Benatia har inte lyckats etablera sig i laget, mycket på grund av skador som hållit från planen, men han har inte heller övertygat när han har fått spela. Javi Martinez är den givna spelaren att kliva in men även han har varit skadedrabbad. Frågan är om inte spanjoren också kommer att få mer ansvar på mittfältet den kommande säsongen.

Guardiola behöver en mittback som kan ta platsen bredvid Boateng. En spelande mittback som är stark i uppbyggnadsfasen men som också är säker i positionsspelet. Mot Barcelona märktes det tydligt att försvaret inte klarade av att stå högt upp i banan och försvara de stora ytor som dyker upp mellan Neuer och backlinjen. Det är något den nye mittbacken kommer att behöva klara av.

Central mittfältare

Bayern har ett överflöd av centrala mittfältare. Till listan kan vi räkna Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm, Xabi Alonso, Thiago, Sebastian Rode, David Alaba och Gianluca Gaudino. Dessutom kommer Pierre-Emile Höjbjerg tillbaka på lån från Augsburg och klubben har redan gjort klart med den store talangen Joshua Kimmich.

Ett tydligt problem är att Schweinsteiger, Lahm och Alonso redan är till åren. Alla är 30 år och alla har sett tröttkörda ut under våren. Schweinsteiger har ryktats vara på väg bort och har bara ett år kvar på kontraktet. Alonso har även han bara ett år kvar på kontraktet och trots hans inledande briljans har inte riktigt lyckats övertyga i det långa loppet. Lahm har kontrakt till 2018 och planerar att avsluta karriären i klubben.

Thiago och Alaba är de två som känns givna på kommande säsongs centrala mittfält. Rode värdesätts högt av Guardiola men frågan är hur länge han vill stanna när han inte får mycket speltid. Gaudino är ung och skulle må bra av att lånas ut. Höjbjerg är en stor talang, frågan är om han tillräckligt bra för att forcera sig in på det centrala mittfältet. Kimmich är en oslipad diamant, har hittills bara spelat i 2. Bundesliga och behöver tid för att anpassa sig till Bayerns spelstil.

Jag tror att Bayern skulle må bra av att få in ytterligare en central mittfältare av hög klass. En spelare som tillsammans med Thiago och Alaba kan bilda en given triangel på det centrala mittfältet.

Yttermittfältare

Det kanske mest alarmerande situationen är den på de offensiva kanterna. Arjen Robben och Franck Ribéry börjar båda bli till åren och är skadedrabbade. Det finns egentligen inga givna ersättare i truppen till dessa två. Thomas Müller är inte en liknande speltyp och Mario Götze har inte nått den nivå som många hade hoppats på.

Det är troligt att Bayern kommer att värva åtminstone in en spelare på dessa positioner. Kevin De Bruyne är en av spelarna håller ett öga på. Angel Di Maria är ett annat. Bayern vill ha in en spelare som kan ”göra sin gubbe”, utmana och göra det svårt för motståndarnas backlinje samtidigt som han ska vara målfarlig och en bra framspelare.

“Mindre viktigt men ack så viktigt”

Anfallare

Den kanske minst kritiska rollen men där det fortfarande behövs ett namn. Robert Lewandowski är given i anfallet, men med Claudio Pizarro som lämnar ser det väldigt tomt ut bakom den polske anfallaren.

I ett sånt fall att Guardiola endast står där med Lewandowski lämnas den spanske tränaren kvar med en lösning som heter Mario Götze (falsk nia) och Thomas Müller (ingen utpräglad anfallare). Det är en situation jag inte tror räcker när Bayern slåss på flera fronter. Därför skulle jag gissa på att det är intressant att få en anfallare som kan konkurrera med Lewandowski.

Samtidigt är det långt ifrån enkelt att hitta en anfallare som är så pass allsidig, som inte kommer att vara förstavalet och som inte kostar massvis med pengar. Det kommer bli tufft att hitta en riktigt bra spelare till denna roll.

Målvakt

Pepe Reina ser ut att återvända till Napoli. Tom Starke har varit skadad. Guardiola vill ha tre bra målvakter i truppen. Det känns givet att Bayern kommer att försöka ta in åtminstone en ny målvakt som kan tänka sig att sitta på bänken till förmån till Neuer.

Publicerad 2015-05-14 kl 14:45

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto