POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Dortmund kan bli historiska - trots "krissäsong"

Twitter: @atnilsson

När Borussia Dortmund gick in i ”Rückrunde” (inför omgång 18 och framåt) låg laget på plats 17. Nu, när endast två omgångar återstår, har laget klättrat tio placeringar och kan bli historiska på köpet. Endast två lag har gjort samma bedrift, Hamburg säsongen 2006/2007 och Schalke säsongen 1968/1969, men inget lag har någonsin nått hela vägen till en sjätteplats. Vilket är en högst levande dröm för Dortmund.

Dortmunds bedrövliga höst satte alla drömmar om Champions League ur spel. Målen som sattes inför säsongen grusades tidigt och under våren har Klopp och hans lag tagit en match i taget. En framgångsrik väg att gå som har bidragit till den enorma klättring som det svartgula-laget har stått för.

Det finns också siffror som med tydlighet visar den stora skillnaden på hösten och våren. Om man bara ser till antalet insamlade poäng så hade Dortmund 15 poäng efter den första halvan av säsongen. Under den andra halvan har laget tagit 28 poäng, vilket är femte bäst av alla lag i Bundesliga. Endast klubbarna som ligger på Champions League-platserna: Mönchengladbach, Bayern München, Leverkusen och Wolfsburg har tagit fler poäng.

Det totala antalet poäng per match har ökat markant från 0,9 poäng per match under hösten till 1,9 poäng under våren. Dortmund har framför allt blivit bättre på att ta poäng mot lagen på under halvan av tabellen och mittenlagen. Mot topplagen ser det fortfarande tunt ut på poäng under våren, men siktet har varit inställt på att ta poäng mot de direkta konkurrenterna vilket Dortmund har gjort.

En siffra som fortfarande inte är övertygande är den med antalet gjorda mål. Dortmund gjorde under hösten 15 mål – mindre en ett mål per match – vilket får ses som en rejäl missberäkning med tanke på tidigare säsonger då Dortmunds offensiv har varit väldig stark. Under våren har det blivit 25 mål på 15 matcher vilket ger ett snitt på 1,7 mål per match. En klart bättre siffra men som ännu inte är nära siffrorna från tidigare säsonger (snittet 13/14: 2,35; snittet 12/13: 2,38).

Men det finns siffror som ger en bättre bild av Dortmund har lyckats med offensiv. Under hösten förvaltade Dortmund 43% av de klara målchanserna, den siffran ligger nu på 65%. I höstas tog det i snitt 17 skott innan målet föll, under våren ligger den siffran på 10. En klar förbättring.

Det är framför allt Dortmunds defensiv som har förbättrats om man ser till det statistiska. Höstens 26 insläppta mål har under våren minskat till 12 och ”motståndarnas storchanser” har minskat från 23 under hösten till 11 under våren. Egentligen har Dortmunds alla delar förbättrats, men speciellt defensiven har blivit bättre i Dortmund under säsongen.

Med två omgångar kvar har Dortmund chans att som bäst nå en femteplats. Den innehar just nu Augsburg som har tre poäng tillgodo på Klopps lag. Sjätteplatsen har just nu ärkerivalen Schalke som ligger två poäng ovanför Dortmund.

Vad som talar till Dortmunds fördel är dels deras positiva trend i jämförelse med Schalke och Augsburg. Dessutom har de bättre målskillnad än båda lagen vilket kan komma till bra användning när poängen ska räknas ihop. För det ser ut att bli ett tajt race in i det sista.

Vad som till viss del talar emot Dortmund är spelschemat. Schalke har i sina två sista matcher kvar två lag som slåss för överlevnad i Paderborn och Hamburg. Augsburg har kvar matcher mot Hannover (nedflyttningshotade) och topplaget Mönchengladbach. För Dortmunds del är spelschemat inte mycket enklare med topplaget Wolfsburg som vill säkra andraplatsen och Werder Bremen som även dem jagar Europa League-plats.

Även om det inte blir Champions League nästa säsong för Dortmund finns det positiva aspekter att gå in i sommarvilan med. Den uppåtgående formen och kanske är det så att Dortmund – som första lag i historien – går från 17:e till 6:e plats i tabellen under den andra halvan säsongen. Något Jürgen Klopp självklart vill avsluta sina sju år i Dortmund med.

Siffror hämtade från Bundesliga.de

Publicerad 2015-05-15 kl 13:51

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto