POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Den nervkittlande bottenstrid i Bundesliga har allt!

Twitter: @atnilsson

Inför den sista dagen av Bundesliga är nerverna utanpå. Bottenstriden är dramatisk, historisk och på alla sätt oviss. I Hamburg, Paderborn, Hannover och Sinsheim avgörs striden om vilka som får pusta ut, vilka som får förbereda sig på ett tätt kval och vilka som får fälla tårarna.

Bottenstrid i Bundesliga har aldrig varit så jämn som i år. Sex lag är involverade i den sista omgången och bland dessa finns klassiska klubbar som Stuttgart och Hamburg, huvudstadsklubben Hertha Berlin, nykomlingen Paderborn, lilla Freiburg och erfarna Hannover.

Den avslutande striden har varit på gång länge. Klubbarna har gjort allt för att förbereda sig både mentalt och fysiskt för en sista avgörande kamp. Stuttgartspelare till exempel uttalade sig tidigt om att deras vår har varit en enda lång förberedelse för de sista omgångarna då de visste att allting skulle avgöras.

Det som gör den sista omgången extra intensiv i just bottenstriden är att fyra av de sex lagen ställs mot varandra. I Paderborn ställs SC mot gästande Stuttgart. I Hannover tar 96 emot Freiburg för en sista avgörande match. Det gör att striden är koncentrerad till endast fyra av sex möjliga arenor, vilket lägger till en extra dimension i det hela.

Tabelläget

13. Hertha Berlin, 35 poäng (-15)

14. SC Freiburg, 34 poäng (-10)

15. Hannover 96, 34 poäng (-17)

—-

16. VfB Stuttgart, 33 poäng (-19)

—-

17. Hamburger SV, 32 poäng (-27)

18. SC Paderborn 07, 31 poäng (-33)

Klart är att vissa klubbar har mer press än andra på sig att prestera. I Hamburg har situationen varit alarmerande under en lång period. Med sina fyra tränarbyten under säsongen har HSV inte lyckats undvika samma öde som förra säsongen. Då klarade sig Hamburg kvar genom kval mot Greuther Fürth. I år har Hamburg det dock inte i egna händer utan är beroende av resultat på andra arenor går deras väg. En vinst mot Schalke idag är ett måste för att överhuvudtaget ha en chans att överleva nedflyttning, men det betyder inte att de undviker kvaldramat. För att ladda upp inför den avgörande matchen mot Schalke har laget åkt till Malente, en ort där bland annat de tyska landslagen laddade upp inför VM74 och VM90 då Tyskland till slut bärgade gulden. Frågan är om det hjälper i slutändan för att undvika klubbens första nedflyttning från Bundesliga genom tiderna.

Ett annat lag som är under stor press av förväntningarna från omgivningen är Stuttgart. Så sent som 2007 vann klubben Bundesliga och sedan dess har klubben blandat och givit. Den här säsongen har bestått av ett tränarbyte då Armin Veh (mästartränare från 2007) redan efter tre månader sa upp sig. In kom Huub Stevens, samme tränare som räddade kvar klubben förra säsongen, men i år har han inte haft samma tur. För Stuttgart som endast har missat två säsonger av Bundesliga vore en nedflyttning förödande. Men till skillnad från Hamburg har Stuttgart det i egna händer. En vinst mot bottenkonkurrenten Paderborn skulle betyda ett klarat kontrakt och formmässigt är Stuttgart starka nu.

Formstarka är dock inte motståndarna Paderborn som är Bundesligas näst sämsta lag under våren med endast tolv insamlade poäng och endast tre segrar under (varav en var på hemmaplan). Paderborn har dock inte några problem med press från omgivningen. Nykomlingarna har hela tiden sett det som en enorm prestation om man skulle lyckas hålla sig kvar och även om en nedflyttning ska vara en besvikelse skulle det inte vara en katastrof. Därför kanske Paderborn är det lag i bottenstriden som går in med minst mental press inför dagens batalj.

Ett annat lag som inte känner sig omedelbart hotade är Hertha Berlin. Huvudstadslaget har hamnat i bottenstriden efter en svag vår. Sedan tränarbytet då Jos Luhukay lämnade och den före detta spelaren Pal Dardai klev har Hertha fått ordning på framför allt försvarsspelet. Sju hållna nollor på 14 matcher är facit, samtidigt har det varit på bekostnad av det offensiva spelet då Hertha endast har gjort ett mål på de senaste fem matcherna. Hertha löper dock ingen risk att åka ut omedelbart oavsett resultat, i värsta fall blir det kval men det ska till en förlust med två mål samtidigt som Stuttgart vinner och Freiburg-Hannover spelar oavgjort.

Ett oavgjort resultat räcker för Freiburg för att klara sig undan nedflyttning. Klubben har den bästa målskillnaden av alla lag i bottenstriden och har haft en hel del otur som med skador och tappade poäng i slutskeden av matcher för att hamna i botten. Trycket på Freiburg är inte stort på klubben är förberedda på de ekonomiska smällar som uppstår vid en nedflyttning. Dessutom kommer de med en vinst mot Bayern München i ryggen vilket har givit lite vind i seglen inför bottenmötet mot Hannover.

För Hannovers del har vårsäsongen varit en katastrof. Endast tio poäng har klubben samlat ihop och är med det sist i vårtabellen. Oavgjort idag räcker med största sannolikhet till överlevnad, men går Stuttgart segrande ur striden betyder det kval för Hannovers del. Samtidigt är Hannover medvetna om att om Freiburg tar ledningen, samtidigt som Stuttgart och Hamburg har ledningen, så är Hannover ute ur ligan. Frågan är om Hannover vågar spela på oavgjort för att som sämst spela kval eller om de kommer att gå för seger för att säkra kontraktet redan idag.

Vi har en enormt nervkittlande final av Bundesliga att se fram emot idag. För ligan vore det en smärre katastrof om både Hamburg och Stuttgart åker ur. Många skulle nog önska sig Paderborn och Hannover eller Freiburg. Samtidigt är det också störst press på just Hamburg och Stuttgart. Ja, bottenstriden i årets Bundesliga har absolut alla ingredienser för att bli en otrolig upplevelse. Och den kommer att innehålla hela känslospektrat.

Publicerad 2015-05-23 kl 12:41

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto