POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Få har präglat den tyska fotbollen som Klopp

Twitter: @atnilsson

På lördag träder Klopp in på Westfalenstadion för sista gången under sin sjuåriga period som tränare för Dortmund. Det kommer att vara ett emotionellt kalas med både toppar och dalar. Fansen kommer att tacka av sin tränare med all respekt och värme. Klopp kommer att tacka av fansen med samma ömsesidiga känslor.

När Jürgen Klopp kom till Dortmund 2008 var det för att göra något helt nytt. Han ville spela en ny typ av fotboll, sätta Dortmund på den tyska fotbollskartan igen och ta klubben till nya höjder. Han var karismatisk, energisk och villig att ge absolut allt. Det var det första intrycket man fick och de flesta var spända på vad Klopp skulle kunna skapa i Dortmund.

För det var något av en prestigeseger för Dortmund att Klopp valde att gå dit. Hamburg hade länge Klopp som huvudspår i jakten på tränare, men den nordtyska klubben valde bort Klopp för att hans utseende – orakad och jeans – inte limmade med Hamburgs personlighet som klubb. Istället valde Hamburg att köra med Martin Jol vid tränarrodret.

Även Bayern München visade intresse för att ta in Klopp. ”Der Rekordmeister” var länge intresserade av tränaren och Klopp var länge ett av de hetaste alternativen hos Bayern. I slutändan föll valet däremot på den före detta tyska förbundskaptenen Jürgen Klinsmann.

Klopp hamnade alltså i Dortmund och hans sju år i klubben har präglat den tyska fotbollen hela in i benmärgen. För i Dortmund skapade Klopp något som inte tidigare har setts i Tyskland. Det var en modern, aggressiv och effektiv fotboll som förde klubben till de absolut högsta höjderna.

Klopps ”gegenpressing” har blivit vida känd i fotbollsvärlden. Den höga pressen och de snabba omställningarna har inte bara präglat den moderna tyska fotbollen utan hela fotbollen. Målet har alltid varit att vinna bollen så nära motståndarnas mål som möjligt för att ha kort med spetsvassa anfall. En fram tills i år väldigt framgångsrik taktik som har överrumplat några av Europas absoluta bästa lag.

Mycket av Klopps taktiska gärning har hamnat i skymundan av hans karismatiska personlighet. I vissa har det nästan framstått som om Klopp varit en ”skön snubbe” som har fört Dortmund till framgångarna. Men det är framför allt Klopps taktiska färdigheter och nyskapelser som har fört honom och Dortmund till att vara ett av Europas bästa och mest eftertraktade lag under de senaste åren.

Och många är det som har tagit efter delar av Dortmunds sätt att spela på fotboll. Inte minst de största konkurrenterna under de senaste åren: Bayern München. Utöver värvningarna av Mario Götze och Robert Lewandowski så utnyttjade Bayern effektivt snabba omställningar, framför allt under Jupp Heynckes ledning.

Så även om Jürgen Klopp lämnar den tyska fotbollen för den här gången, så lämnar han ett bestående avtryck efter sig som kommer att leva vidare en lång tid framöver.

Publicerad 2015-05-23 kl 14:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto