POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Väntat att Di Matteo fick gå

Twitter: @atnilsson

Det blev inte längre än ett par månader för Roberto Di Matteo. En sjätteplats i Bundesliga och en otroligt svag vårsäsong var nog för Schalke. Beskedet var väntat och det är en klar prestigeförlust för både klubb och ledning som hade satsat all sin heder och ära på den italienske tränaren.

Bara dagen efter att Bundesliga avslutats sipprade nyheten om att Roberto Di Matteo fått lämna Schalke ut.  Ett väntat besked då tränaren inte har fått ordning på laget under säsongen. Istället för att lyfta klubben har det snarare gått i motsatt riktning och den så hårt kritiserade Jens Keller, som fick lämna till förmån för Di Matteo, har fått en klart bättre anseende för sin gärning efter Schalkes vår.

Sportchefen Horst Heldt och ledningen hade en väldigt tydlig vision när de plockade in Roberto Di Matteo som tränare. Italienaren skulle bygga en Schalke-era, vara motsvarigheten till Klopp i Dortmund och Guardiola i Bayern. Skillnaden var att Di Matteo hade mindre kött på benen och det visade sig att den fotboll han fick laget att spela inte alls passade in på vad Schalke ville ha.

Under våren växte det tydligt fram att Di Matteo och Schalke inte var den bästa av kombinationer. Fansen ställde sig mot tränaren, spelarna tycktes inte komma upp i sin vanliga standard och det rapporterades om dålig stämning mellan spelare och tränaren, mycket då Di Matteo saknade auktoritet och var konflikträdd. Att fotbollen på planen var långt ifrån publikfriande gav ytterligare upphov till irritation.

Trots bekymren stod framför allt sportchefen Horst Heldt fast vid sin tränare. Heldt hade jagat Di Matteo under en lång period och när han i slutändan fick chansen rådde det inga tvivel om att Heldt skulle stå fast vid sin tränare. För Heldt hade verkligen kämpat för att locka Di Matteo till klubben och var helt övertygad om att han var rätt man för jobbet.

Efter den mindre karismatiske Jens Keller, vars meritlista inte bjöd på några hissnande höjder, framstod Di Matteo som ett riktigt kap i jämförelse. Italienaren hade en Champions League-titel med Chelsea och var dessutom en eftertraktad tränare på marknaden. Det var helt klart en prestigevärvning för Heldt och Schalke som skapade extra mycket tryck på resultat.

Och resultaten har varit under all kritik sett till vad Schalke har siktat på och hur mycket pengar de har betalat under säsongen. Förhoppningarna var att knipa en Champions League-plats återigen, nu slutade man på Europa League-plats och det med nöd och näppe. Schalke är den klubb i Tyskland, efter Bayern, som betalar mest i snittlön till deras spelare och att då sluta på sexa är långt ifrån tillräckligt.

Om man ser till resultaten under våren har Schalke skrapat ihop 21 poäng och är med det tionde lag under vårsäsongen. Många av nyckelspelarna har underpresterat och den defensiva fotbollen som Di Matteo har infört har inte räckt för att leda laget till högre höjder än så. Di Matteo ville verkligen förändra men lyckades inte få till den offensiva fotbollen, något som nu är en av anledningarna till att han får gå.

Slutet för Di Matteo blev bittert, Schalke förlorade mot Hamburg med 2-0 i den sista omgången, och han har inte givit sig själv bra pr för framtida jobb. Frågan är hur Schalke går vidare och om den sportsliga ledningen får fortsätta. Sportchefen Horst Heldt har fått utstå mycket kritik för sitt hanterande av klubben och hans långsiktiga vision har så sakteliga pulvriserats. Det är inte omöjligt att även han får lämna om Schalke vi genomföra en helt ny start i sommar.

Vilka som kan tänkas ersätta? Oklart. Många ser till namn som redan har varit kopplade till klubben i form av Armin Veh och Huub Stevens. Samtidigt är känslan att Schalke skulle behöva en tränare som kommer in med fräscha ögon. Varför inte en André Breitenreiter eller Markus Weinzierl? Det skulle vara något!

Publicerad 2015-05-25 kl 11:55

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto