POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Blir det titel i Klopps sista match i Dortmund?

Twitter: @atnilsson

Idag spelas Jürgen Klopps sista match som tränare i Dortmund. En sista chans för tränaren att vinna ytterligare en titel med klubben som han har format under de senaste säsongerna på ett sådant framgångsrikt sätt att tysk fotboll stundtals har häpnat över fräckheten, nymodigheten och talangen. Dortmund under Klopp har blivit en institution i tysk fotboll som för evigt kommer att stå skriven i historieböckerna.

I finalen är det dock ingen som kommer att tänka på vad som varit – inte ens Klopp själv. Det handlar om här och nu och då är det en mycket spännande match vi har vänta oss. Tidningen Kicker hade titeln ”Zweikamp” (”närkamp”) men med anspelning på ”zwei”. För matchen mellan Dortmund och Wolfsburg är också en kamp om vilka som är första klubb bakom Bayern München i den tyska fotbollen.

Just den platsen, som huvudutmanare till Bayern, är up for grabs för lagen bakom. Dortmund har under de senaste åren haft rollen säkert förvarad i sina händer men har under den här säsongen tappat den. På våren har de svartgula kämpat sig i kamp för att försvara den men inte hunnit ikapp hela vägen. De är dock fortsatt en av kandidaterna till att behålla den.

För Wolfsburg del har det den här säsongen handlat om att återigen etablera sig i toppen av tabellen. Med dyra och mestadels framgångsrika värnvingar som Luiz Gustavo och Kevin De Bruyne har Wolfsburg spänt musklerna under de senaste säsongerna för att göra ett riktigt angrepp på positionen bakom Bayern München.

Det är dock först under Dieter Hecking som Wolfsburg på allvar har hittat rätt. För innan Hecking har det inte funnits en tränare som har kunnat kombinera stora utgifter på nyförvärv med faktisk framgång på fotbollsplan. Den utbildade polisen Hecking har dock lyckats med det konststycket. Wolfsburg har agerat som en enhet, ett lag med en tydlig taktisk ståndpunkt och det är därför inte förvånande att de slutade tvåa i årets Bundesliga.

Medan Wolfsburg har gått från klarhet till klarhet med Hecking har Dortmund gått från ovisshet till ovisshet med Klopp. Hösten var ett lågvattenmärke då Dortmund och Klopp hade sprungits ikapp av tiden. De taktiska nyanserna hade inte hittat rätt och de kostsamma nyförvärven hittade inte heller rätt i Dortmund. För första gången på sju år tog Dortmund ett steg tillbaka och det var till slut det som fick Klopp att känna att det var dags att lämna rodret.

Men om man bara ser till de senaste veckorna skulle jag påstå att Dortmunds trend är genomgående positiv medan Wolfsburg är negativ. Dortmund har växt sig starkare och starkare medan Wolfsburg har tappat av formmässigt. Nu vann Wolfsburg visserligen i det senaste mötet för två veckor sedan mellan lagen med 2-1, men Dortmund hade med lite tur kunnat få med sig en poäng där.

Därför finns det ingen given favorit till dagens möte, trots att det skilde 23 poäng mellan lagen i Bundesliga. Istället ser jag det som en öppen match mellan två bra lag som vill visa sig huvudkandidat till Bayern München. Två lag med många individuellt duktiga spelare och två helt olika taktiska grunder ställs mot varandra vilket borde leda till en mycket intressant föreställning.

För Wolfsburgs del vore det viktigt med en titel för att visa att man är på väg åt rätt håll med sin satsning. Pengarna som klubben har spenderat under de senaste åren överträffas bara av Bayern München inom tysk fotboll och en cuptitel vore ett kvitto på att man har spenderat de rätt. En förlust skulle kunna ge upphov till ytterligare en köptour i sommar.

För Dortmunds del vore det viktigt med en titel för att visa att man fortfarande är att räkna med, men också för att det skulle betyda att man tar en direktplats i Europa League samtidigt som rivalen Schalke får kvala. Dessutom vore det en fin avskedspresent till Sebastian Kehl och Jürgen Klopp som båda avslutar sina respektive karriärer i klubben med dagens match.

Vad jag tror? Min magkänsla säger Dortmund. Deras spelare är mer vana vid avgörande matcher och har varit i denna situation oftare än Wolfsburgs. Det om något tror jag spelare in när allting görs upp på en fullsatt Olympiastadion i Berlin.

Publicerad 2015-05-30 kl 13:40

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto