POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Så mycket kostar CL-finalen Berlinborna

Twitter: @atnilsson

I över tio år har Berlin kämpat för att få arrangera Champions League-finalen i fotboll. Nu är dagen här men det är en kostsam historia för den tyska huvudstaden. Minst 5,2 miljoner euro väntas spektaklet kosta de tyska skattebetalarna, att jämföra med den miljon euro som finalen i München 2012 kostade.

Det råder inga tvivel om att Champions League-finalen är ett av världens större sportevenemang. Drygt 70 000 kommer att vara på plats på Olympiastadion ikväll för att se finalen mellan Juventus och Barcelona på plats, lite mer än 300 miljoner tittare väntas följa matchen via tv runt om i världen.

Men för att få arrangera Champions League-finalen har det krävts stora uppoffringar av staden Berlin. Först och främst kräver UEFA viss ombyggnad av värdarenorna. Eftersom att Berlin också använde sig av Friedrich-Ludwig-Jahn Sportpark för damfinalen, då man ville undvika en halvtom Olympiastadion, blev kostnaden mer än förväntat.

För att möjliggöra damfinalen på Friedrich-Ludwig-Jahn Sportpark (säg det högt tre gånger i följd) behövde omklädningsrummen saneras, många säkerhetsdelar behövde ses igenom och ordnas om, bland annat byggdes utrymningsvägarna på arenan om. Utöver det behövde man lägga om en helt ny gräsmatta och byta belysning på och kring arenan. En kostnad som av staden beräknats till drygt 2 miljoner euro.

När det gäller kvällens arena Olympiastadion var staden inte tvungna att genomföra lika stora förändringar. En ny gräsmatta har lagts, belysningen har anpassats och reklamplatser har ordnats till. Någon uttalad kostnad finns inte på utskriven men att det var klart billigare än de 2 miljoner euro de kostade att ordna upp Friedrich-Ludwig-Jahn Sportpark råder det inga tvivel om. På det sättet är herrfinalen en billigare affär för staden.

Det är dock mycket annat som staden har behövt bistå med. Bland annat har stadens centralare delar har täckts med reklam inför evenemanget. Vidare har man byggt upp ett temporärt UEFA-museum och en temporär biograf för att ge besökarna en möjlighet att ta del av turnerings historia. Dessutom har olika evenemang för supportrarna i och kring staden gjorts i ordning.

En av de mer prominenta festerna sker på den nedlagda flygplatsen Tempelhof. Drygt 500 gäster kommer att vara där, bland andra UEFA-presidenten Michel Platini, politiker och ytterligare högt uppsatta människor. Kostnaden är beräknad till drygt 154 000 euro av skattebetalarnas pengar. Det för en fest som ska pågå under drygt tre timmar.

Flygplatsen Schönefeld har öppnats upp, då stadens andra flygplats Tegel inte klarar all trafik själv, för senare resor på natten då mellan 170 och 200 charterplan räknas landa och starta under lördagen och natten till söndagen på flygplatsen. Drygt 9000 fans per klubb förväntas då anlända och lämna staden. Tyskarna själva kallade två utländska lag för ett ”worst-case-scenario”, det hade varit att föredra åtminstone ett inhemskt lag för att undvika sådan stor rullans på stadens infartsvägar och speciellt flygplatserna.

Trots den påkostade finalen räknar staden Berlin med att göra en ordentlig vinst. Upp till 50 miljoner euro förväntas evenemanget kunna ge i intäkter. Utöver att UEFA betalar hyran för arenorna, betalar de tillresta supportrarna och gästerna för sitt leverne i staden (kostnaden för ett hotellrum i Berlin under denna helg har i snitt stigit med 211%) och på sikt väntar sig Berlin en ökad turism. Hemsidan Onefootball har räknat ut intäkterna för resande och övernattning till 36,1 miljoner euro.

Så trots att kostnaden för evenemanget ligger på höga 5,2 miljoner euro (en summa som förväntas öka), kommer Berlin att göra en stor vinst på flera hundra miljoner svenska kronor i slutändan.

Publicerad 2015-06-06 kl 13:17

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto