POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Varför Weinzierl är rätt för Schalke

Twitter: @atnilsson

Under gårdagskvällen sipprade inom etablerade tyska medier ryktena ut om att Markus Weinzierl klivit fram som en av huvudkandidaterna till att ta över tränarsysslan i Schalke 04. Den belgiske förbundskaptenen Marc Wilmots har länge varit i pole position för rollen, men frågan huruvida Wilmots kan tänka sig att lämna sitt nuvarande uppdrag är dock ännu obesvarad. Därför har Schalkes blick skiftat fokus och nu är den talangfulle Weinzierl, som förde Augsburg till Europa League denna säsong, huvudspåret. Här ger jag fem anledningar till varför Weinzierl är rätt val för Schalke.

Utvecklingskurvan
När Weinzierl tog över Augsburg inför säsongen 2012/2013 var han ett relativt okänt namn på tränarsidan i Tyskland. Han hade fått lilla Regensburg uppflyttade till 2. Bundesliga men mer meriter hade han inte att skryta med. Under tiden i Augsburg har han gått från en rookie till en etablerad Bundesligatränare, precis som klubben Augsburg. Hans fingertoppskänsla har förbättrats med tiden och Weinzierl har hela tiden haft en förmåga att utveckla sig själv och sitt lag. Nu har han kommit till den punkten att han är på gränsen till att växa ur kostymen i Augsburg och vara redo för ett större uppdrag.

Meritlistan
Markus Weinzierl har lyckats med att etablera en så pass liten klubb som Augsburg i Bundesliga säsong efter säsong. Trots små medel till nyförvärv har han gång på gång fört Augsburg till trygg mark i tabellen varje år. Det även när Augsburg inför säsongerna har tappat sina bästa spelare och inte har lyckats ersätta dessa med lika namnkunniga namn. Första säsongen som tränare förde Weinzierl Augsburg till en femtonde plats. Då låg Augsburg sista efter halva serien spelats, men stod för en fantastisk höst och klarade sig kvar. Den säsongen följde Weinzierl upp med att föra Augsbugs till åttonde plats och den här säsongen slutade Augsburg femma (före Schalke) och knep med det en Europa League-plats.

Spelarutvecklingen
Den kanske största bedriften som Weinzierl har stått för under sin i tid Augsburg är att han har fått spelare att hitta nya, högre nivåer i sina karriärer. Han har varit med och utvecklat spelare som André Hahn (nu i Mönchengladbach) och Mattias Ostrzolek (nu i Hamburg) till höjder då de har varit landslagsaktuella. Samtidigt har han även fått rätt ordinära spelare som Tobias Werner och Halil Altintop att vara några av Bundesligas mest framträdande. Även en spelare som Ragnar Klavan, som inte gör särskilt mycket väsen av sig, håller en konstant stabil nivå och är en av två spelare i ligan som spelade alla minuter i årets Bundesliga. Dessutom har unga talanger som Pierre-Emil Höjbjerg och Dominik Kohr fått chansen under Weinzierl i Augsburg och har tagit sina första stapplande steg mot vad som kan bli framgångsrika karriärer.

Den förmågan, att kunna utveckla redan ”färdiga” spelare och unga spelare, är självklart något alla tränare bör besitta. Men just i Schalkes fall är det en exemplarisk väg att gå då deras ungdomsakademi är en av Tysklands absoluta främsta och då spelare som Huntelaar, Höwedes med flera just nu står och stapplar i utvecklingen. Där tror jag att Weinzierl skulle kunna göra en utmärkt jobb och passa som handen i handsken i Schalkes organisation. Han skulle kunna brygga samman talangutvecklingen med utvecklingen av nuvarande stjärnor och föra Schalke till en ny nivå av kvalitet.

Personligheten
Robert Di Matteo fick kritik för bristen på utstrålning och sin defensiva och ”negativa” fotboll som inte charmerade publiken i Gelsenkirchen. Weinzierl är kanske inte den tränare som står för någon offensiv frenesi men han är en pragmatisk tränare som står för hög press, snabba omställningar och en trygg organisation. Han är skolad i den moderna ”Klopp-skolan” och det är något Schalke vill ta efter. Klubben vill ha sin egen Klopp, en man som formar klubben och som sätter en tydlig agenda. Där tror jag att Weinzierl, med resurserna som finns i Schalke, skulle ha alla möjligheter att skapa något eget och sätta Schalke som en förebild inom den tyska fotbollen. Dessutom är han en karismatisk person som är omtyckt av både både media och fans.

Långsiktigheten
Inte sedan Mirko Slomka fick lämna Schalke i april 2008 har klubben haft en tränare som har varat mer än två år på tränarposten. På senare är år det endast Jens Keller som har fått mer än en hel säsong på sig, även om han hela tiden kändes som en tillfällig lösning. Nu vill Schalke ändra på den punkten och bygga ut något från grunden. Sportchefen Horst Heldt vet att det är vad klubbens supportrar vill ha och vad klubben behöver. Weinzierl är ung och har visat i Augsburg att han är en tränare som kan bygga ett lag långsiktigt med en positiv utveckling, trots tuffa spelartapp. Det är något som tilltalar Schalke och som gör honom attraktiv för klubben.

Publicerad 2015-06-10 kl 10:18

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto