Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Spelarporträtt: Roberto Firmino

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Efter fyra säsonger i Tyskland och Hoffenheim lämnar Roberto Firmino för Liverpool. Britterna uppges lägga 22 miljoner pund (samt bonusar på 7 miljoner pund) vilket, förutsatt att det stämmer, skulle vara den dyraste transfern någonsin i Bundesligahistorien. 29 miljoner pund, eller dryga 41 miljoner euro, har ingen spelare tidigare köpt eller sålts för i den tyska ligan. Vem är då denne Firmino som nu Liverpool bryter detta rekord för?

Hans fullständiga namn lyder Roberto Firmino Barbosa de Oliveira och föddes 1991 i den brasilianska staden Maceió. Efter att ha lämnat Tombense FC för Figueirense FC fick Hoffenheim upp ögonen för den unga brassen. 2010 valdes han till den brasilianska andraligans bästa spelare efter sju mål på 36 matcher under sin första säsong som professionell fotbollsspelare. Hoffenheim, som hade följt Firmino på nära håll och imponerats av hans fantastiska bollbehandling, slog till direkt och lockade teknikern till Tyskland för drygt fyra miljoner euro. Tanken var att Firmino skulle ersätta Carlos Eduardo som sålts till Rubin Kazan.

ANNONS

Det första halvåret i klubben blev en anpassningsperiod för Firmino som till en början fick se sig utanför truppen för att sedan ta en plats på bänken. Under sina första månader i klubben spelade Firmino elva matcher (varav tre matcher var från start) och noterades för tre mål. Trots bristen på speltid var det många som redan då imponerades av Firminos tekniska finesser och hans förmåga att hitta finurliga passningar till medspelare.

Den första fullständiga säsongen för Firmino blev säsongen 2011/2012. Då hade brassen acklimatiserat sig till den tyska kulturen och framför allt hittat rätt i laget. Firmino noterades för sju mål och fyra assist på 30 matcher och var en av de mest framträdande spelarna i ett Hoffenheim som inte var med en mittenlag i Bundesliga.

Och just det, förmågan att prestera även när laget i sig inte imponerade var något som gjorde att Firmino stod ut från övriga spelare i Hoffenheim. Säsongen 2012/2013 klarade sig klubben kvar i Bundesliga efter ett nervkittlande kval, mycket med hjälp av Firmino. I kvalet mot Kaiserslautern noterades Firmino för två mål och en assist och var den kanske största anledningen till att Hoffenheim till slut säkrade ett nytt kontrakt.

ANNONS

Kvalet mot Kaiserslautern blev startskottet på den fantastiska utvecklingskurva som Firmino har haft under de senaste två säsongerna. Då klev han fram som en huvudaktör och därför var det inte konstigt att han säsongen efter noterades för hela sexton mål och tolv assist på 33 matcher i Bundesliga. Den brasilianske kreatören hade hittat rätt och hade nu växt fram till en av Bundesligas bästa spelare och ryktena om att större klubbar var intresserade av honom tog på allvar fart.

Efter framgångarna i klubblaget blev Firmino uttagen till det brasilianska landslaget för första gången. Debuten skedde i en träningslandskamp mot Turkiet på bortaplan den 12 november då Firmino blev inbytt efter 73 minuter. Inhoppet är den första av nio landskamper som Firmino spelat sedan dess och han har noterats för tre mål och en assist i den brasilianska landslagströjan.

ANNONS

Firmino kunde inte riktigt bygga vidare på framgångarna från säsongen 2013/2014 under denna säsong. Dels berodde det på att Hoffenheim hade blivit ett mer balanserat lag som la mer emfas på det defensiva spelet, dels berodde det på att motståndarna nu pekat ut Firmino som nyckeln att stoppa i Hoffenheims anfallsspel. Trots den tuffare bevakningen lyckades Firmino med att göra sju mål och tio assist under säsongen.

I Hoffenheim har Firmino spelat i rollen som ”zehner”, tia, det vill säga bakom en anfallare som en kreativ figur som ska leverera de avgörande passarna. Han kan även hålla till på kanterna, som en flexibel offensiv mittfältare. Hans magnifika bollbehandling har gjort honom till en perfekt punkt för medspelarna att ge bollen till då han har kvicka fötter och snabbt kan skapa sig en egen yta eller leverera bollen vidare på djupet eller ut mot kanterna. Förmågan att kunna hitta instick bakom motståndarnas backlinje har varit hans stora styrka men han har också förmågan att själv kunna gå på avslut och sätta press på motståndarna på det sättet.

ANNONS

Men det Firmino gör bra i offensiven gör han långt ifrån lika bra i defensiven. Jag ska inte ljuga här eller för sköna sanningen, Firmino är ingen spelare som jobbar överdrivet hårt i det defensiva spelet. Det är ingen spelare som tar den där extra löpningen hem för att säkra eller hjälpa till vid kontringar. I bästa fall får man se honom sätt press på en försvarare i motståndarlaget, mer än så kommer man inte få se honom göra om inte Rodgers bankar in budskapet i huvudet på honom.

Hoffenheims nuvarande tränare, Markus Gisdol, säger så här om Firmino inställning: ”Han går in i varje träning som om det vore hans sista.” Vidare pratar Gisdol om en spelare som i spelomställningar ”helt enkelt är snabbare än andra i tanken” och om en spelare vars fysik ger honom goda möjligheter. ”Jag känner till få snabba spelare, som är så svåra att ta bollen av.”

ANNONS

En annan intressant aspekt att ta upp är Firminos förmåga att acklimatisera sig i nya miljöer. När brassen flyttade till Tyskland var det en helt ny värd han kom till. Sinsheim är en liten ort i de sydvästra delarna av Tyskland, långt i från någon metropol. Många i hans omgivning hyllade dock hans inställning till att anamma den nya kulturen och han lärde sig snabbt det tyska språket. Precis som på fotbollsplanen gav han allt vid sidan av för att snabbt känna sig som en del av samhället.

Vad man kan fråga sig är huruvida han är värd de summor som Liverpool sägs betala för att locka honom till de brittiska öarna. Hoffenheim gick in i sommaren medvetna om att Firmino ville testa på något nytt. Klubben siktade på att få in runt €30 miljoner euro och får nu in uppemot €10 miljoner euro extra. Det får ses som en rätt kraftig ökning för en spelare som ännu inte spelat i Champions League-lag eller ens i ett topplag i Bundesliga. Troligen kände Liverpool sig tvungna att dra till med ett rejält bud för att konkurrera med andra intressenter (United, City, Bayern).

ANNONS

På sikt kan Firmino var värd de pengarna. Att han besitter en så pass stor potential är jag övertygad. Han är på väg in i den fotbollsmässigt bästa åldern för en spelare och han fortfarande några steg kvar att ta innan han har nått hela vägen på sin utvecklingskurva. Steget till Liverpool ter sig naturligt då det är en storklubb, men som har mycket potential att leva upp till. Firmino är en oslipad diamant och med rätt förutsättningar kan han bli en nyckespelare i Liverpools offensiva spel.

Publicerad 2015-06-24 13:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto