POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Tyskland föll på sin egen arrogans

Twitter: @atnilsson

Med den största förlusten någonsin i ett U21-EM fick Tyskland lämna mästerskapet. Euforin från avancemanget till semifinal och en OS-plats gjorde att spelarna tappade fokus. Något som även spelarna själva erkände efter matchen.

Den brutala överkörningen var det ingen i det tyska lägret som räknade med. Med en någon förändrad uppställning med Schalkes nyförvärv Johannes Geis som ett defensivt ankare i en 4-1-4-1-uppställning skulle Tyskland försöka att hantera Portugals vassa offensiv som Horst Hrubesch hade pinpointat som motståndarnas största styrka. Enkelt sagt så var tanken säkerligen rätt, men utförandet så fel det kunde vara.

Med ett underläge, 0-3, i halvtid hade tyskarna bara sin heder att spela för i andra halvlek. Knappt det klarade det annars mentalt starka Tyskland av att ordna. För trots försök till en förändrad matchbild och en något starkare avslutning än inledning på den första halvleken så kunde Tyskland inte bygga vidare på det lilla som fanns. Portugal var helt enkelt för starka och tyskarna saknade intensitet.

Efter slutsignalen var det Dortmunds Matthias Ginter, med erfarenhet från VM förra året, som öppnade upp för tolkningar om vad som gått fel. ”Några, inte alla, måste fråga sig själva om de har haft en professionell inställning till förberedelserna inför semifinalen”. Och om det är någon som borde veta hur man förbereder sig inför stora matcher i landslagssammanhang så är det Ginter. Erfarenheten med Jogi Löws förberedelser inför de avgörande matcherna i VM var han med om, så nog finns det ett uns av sanning i det han sa.

”I förberedelserna inför matchen gick något fel. Vi hade en dag mer på oss än portugiserna, trots det var de betydligt piggare och aggressivare än oss”, fortsatte Ginter som inte ville utveckla mer än så. Klart var dock att han hade hittat fel hos några individer. Något som också fylldes i av inhoppande Leonardo Bittencourt, som inom loppet av 13 minuter fick två gula kort och blev utvisad: ”Vi kan inte spela så känslolöst. Fem-sex spelare visade inte upp normal standard.”

Den under turneringen så hyllade Emre Can stod för sin sämsta insats i turneringen. Hans roll var att sätta stopp för Portugals William Carvalho men gång på gång fick han se sig själv på hamna på mellanhand i situationerna. Medierna hade beskrivit Can som en tänkbar ersättare till Steven Gerrard i Liverpool men igår visade Can långt ifrån upp sådana nivåer. ”Kanske trodde jag inför matchen att jag var den bäste”, sa Can. ”Jag har fått mycket beröm under de senaste två veckorna.”

För ett landslag som Horst Hrubesch sagt ”kommit längre än laget 2009” så var gårdagens förlust inget annat än en praktmiss. Tyskarna hade nästan tillskrivit sig själva en finalplats på förhand och någonstans fanns en mättnad av att man nått OS. För till skillnad från många andra nationer i turneringen var OS-platsen är viktigt mål för tyskarna som inte varit representerade i OS-fotbollen sedan 1988.

Kritiken mot Hrubesch var omfattande. Och även om det inte finns några tvivel om att han kommer att leda landslaget i Rio nästa år så är det många på det tyska fotbollsförbundet som funderar över hans framtid som förbundskapten för U21-landslaget efter det. De taktiska förändringarna föll inte väl ut och Hrubesch är den som får ta på sig det yttersta ansvaret för det och från EM finns det egentligen bara en bra match att ta med sig, 3-0-segern mot Danmark.

En av de viktigaste personerna bakom sådana beslut är Jogi Löws före detta assisterande förbundskapten Hans-Dieter Flick som nu är sportchef fotbollsförbundet som efter matchen var tydlig i sin kritik: ”Vi gjorde för många misstag när vi var under press. Det kunde hade slutat mycket sämre”.

För de högt flygande tyskarna var förlusten en väckarklocka. Tyskland stod för en ytterst otysk match och föll igenom på ett historiskt sätt. En semifinalplats var minimum för tyskarna som kom med stort självförtroende till turneringen. Och det är med stor bitterhet som landslaget åker tillbaka till Tyskland, trots en historisk OS-plats med i bagaget.

Publicerad 2015-06-28 kl 11:26

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto