Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Schweinsteigers hjärta kommer att saknas i Bayern

Twitter: @atnilsson

ANNONS

I 17 år har Bastian Schweinsteiger burit Bayern Münchens tröja. Nu ser den kärleksfulla och ömsesidiga relationen mellan klubben och spelaren ut att vara över. Schweinsteiger förväntas skriva under för Manchester United och därmed lämnar en av de mest trogna spelarna i de europeiska toppklubbarna sitt hem. Något som utan tvivel kan bli ett bekymmer för Bayern.

De 20 miljoner euro som det ryktas om för en spelare som har varit skadebenägen och endast har ett år kvar på kontraktet får, ur ekonomisk och affärsmässig synpunkt, ses som en fantastisk affär för 30-åringen. Bayern München kan skatta sig lyckliga att man får en sådan summa för en spelare vars ovissa framtid har skapat många huvudbry i klubben under de senaste månaderna,

Att det är just Manchester United och Louis van Gaal som hostar upp pengarna är inte alls förvånande. Van Gaal var tränaren som tog Schweinsteiger från en kant och satte honom centralt på mittfältet och gjorde honom till den ledargestalt han är idag. Under de senaste veckorna har vi gång på gång läst om Uniteds intresse för Bayernspelare, van Gaal ville återförenas med åtminstone en av dem.

ANNONS

För Bayern finns det ur sportslig aspekt också en rimlighet i att sälja Schweinsteiger. Guardiola har en hel armé att tillgå på samma position och att det skulle kunna leda till missnöje var en sanning, snarare än en gissning. Thiago, Lahm, Kimmich, Rode, Höjbjerg, Alonso, Alaba och Gaudino kan alla spela i den roll som Schweinsteiger spelar i. Även om Guardiola älskar mittfältare, vilket han alltid tycks få in på sina presskonferenser, så råder det inga tvivel om att Bayern hade för många och att man skulle behöva lätta på trycket inför säsongen.

Men även om det finns ett antal anledningar som talar till fördel för en försäljning så finns det några som talar till nackdel. I Schweinsteiger har Bayern en spelare som personifierar klubben. Schweinsteiger är en krigare, en spelare som aldrig ger upp och som alltid ger sitt yttersta till benen inte orkar med. Fansen avgudar honom och om du går på Allianz Arena har var och varannan supporter namnet ”Schweinsteiger” tryckt på sin Bayerntröja.

ANNONS

Schweinsteiger är en av de få identifikationsfigurer som funnits kvar i klubben. Utöver Philipp Lahm och Thomas Müller finns det inga riktiga ”urbayrare” kvar i klubben och det kan bli till ett problem för Guardiola. För när det sportsligt går emot är det oftast dessa, för att inte säga alltid, dessa figurer som ändå gör att fansen håller sig i takt. Det är dessa spelare som fansen lutar sig åt och i Schweinsteiger har man kanske den tydligaste personen som reser sig när det blåser som mest.

Och vikten av att ha identifikationsfigurer har alltid varit något som Bayern har lagt stor energi på. Under Uli Hoeneß var det givet att Bayern i sin trupp skulle ha ett antal spelare som fansen kunde identifiera sig själva med. För Hoeneß var det också uteslutet att sådana spelare skulle säljas så länge de sportsligt höll tillräckligt hög kvalitet för att spela i startelvan med jämna mellanrum. Många frågar sig självklart en dag som denna: hade detta hänt under Hoeneß ledning?

ANNONS

En annan fråga som också dyker upp är: har det gått för långt under Guardiola nu? Att den spanske tränaren inte åtnjuter den största kärleken från Bayerns supportrar är ingen hemlighet. Med ett år kvar på kontraktet och en oviss framtid är det fler och fler supportrar som öppet säger att man borde ta in något annat namn. En sådan här affär, sett ur supportrarnas synvinkel, spär bara på sådana tankar. Och skulle det saknas hjärta och själ i Bayerns spel under säsongen, något som Schweinsteiger bidrog med, så kommer tränarbänken på Allianz Arena att få höra det.

Idag ska spelarna kliva ut på Allianz Arenas gräs och presenteras inför 60 000 supportrar. För första gången på över ett decennium blir det utan Bastian Schweinsteiger. Frågan är hur det kommer att mottas av supportrarna på plats.

Publicerad 2015-07-11 kl 09:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto