Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Ikväll sjösätts det nya Dortmund

Twitter: @atnilsson

Ikväll inleder Dortmund säsongen med spel i Europa League mot österrikiska Wolfsberger AC. Dortmund är den klubb med den högsta koefficienten av alla lag i Europa League, men för tränaren Thomas Tuchel är det ny mark då han gör sin första tävlingsmatch som tränare för tyskarna.

För drygt två månader sedan lämnade Jürgen Klopp jobbet som tränare för Dortmund. Efter sju år som tränare avslutade Klopp sin sejour med förlust i den tyska cupfinalen med 1-3 mot Wolfsburg. Finalförlusten var en tråkig avslutning på en annars fantastisk sejour för den karismatiske Klopp som lämnade klubben med tårar i ögonen – precis som hos fansen.

ANNONS

Ersättaren Thomas Tuchel tog, precis som Klopp, sina första steg som tränare i Mainz. Den betydligt mer introverte Tuchel charmerade inte supportrarna med publikfriande uttalande, utan lät fotbollen på planen tala i första hand. Trots små resurser var Tuchel framgångsrik i Mainz och förde ett mindre namnkunnigt lag till spel i Europa League bland annat.

Den inledande perioden i Dortmund har varit en smekmånad för Tuchel. Media har rapporterat intensivt om alla tränarens knep för att få ut så mycket statistik på sina spelare som möjligt under träningspassen till hans tydliga viktnedgång under sitt sabbatsår. De hårda, tuffa och negativa orden har varit få – för att inte säga icke-existerande, medan de positiva orden har haglat över Tuchel.

Kulmen av positiva ord nåddes under söndagen. Dortmund ställdes mot Champions League-finalisterna i en träningsmatch och Tuchels lag gick segrande ur striden med 2-0. Marco Reus stod för en fantastisk soloprestation vid ett av målen men det stora utropstecknet var sättet Dortmund agerade på. De dominerade, varierade och såg ut att vara en bra bit på väg mot målet att bli flexiblare vilket har varit Tuchels mantra sedan dag ett.

ANNONS

En träningsmatch är dock just bara det, en träningsmatch. Det är svårt att veta var ett lag egentligen står trots att man visar upp en bra fotboll. Några procent saknas alltid och det är först efter ett antal träningsmatcher som man kan göra en objektiv bedömning av en utveckling på ett lag, något Tuchel och Dortmund är högsta medvetna om.

Ikväll mot Wolfsberger är det bara seger som gäller. Tyskarna är storfavoriter och det med all rätta. I Dortmund har mer eller mindre alla spelare erfarenhet från Champions League och vet vad som krävs i avgörande matcher. Spelare som Marco Reus, Ilkay Gündogan och Mats Hummels har varit med förut och deras erfarenhet kompenserar upp Thomas Tuchel brist på erfarenhet från dessa matcher.

För Wolfsberger är det också ny mark. Klubben spelar för första gången ute i Europa efter att ha fått platsen då cupvinnaren RB Salzburg redan fått en plats i Champions League genom ligatiteln, samtidigt som Wolfsberger slutade femma i liga. Platsen gick till Wolfsberger som inledde Europa League-spelet i den andra kvalomgången genom att besegra vitryska FC Shaktyor Soligorsk.

ANNONS

Tuchel hade gärna önskat sig mer tid för förberedelser innan sin första tävlingsmatch med Dortmund, men han hade nog inte kunnat vara nöjda med vad hans lag har åstadkommit under den ringa tid han har haft i klubben. Jakten på en ny identitet, ett steg bort från Klopps omställningsfotboll har bara börjat men ett gott tecken på att Tuchel är på rätt väg vore om Dortmund skulle vinna ikväll. Då skulle smekmånaden förlängas ytterligare något och Tuchel få ytterligare arbetsro.

Publicerad 2015-07-30 kl 10:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto