Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

De Bruyne-försäljningen försvagar varumärket Bundesliga

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Kevin De Bruyne satt på läktaren igår och fick se sitt Wolfsburg besegra Schalke med 3-0. Inställsamt tog han selfies med supportrarna, skrev autografer och det pågick både under och efter matchen. Det var troligen den sista gången Wolfsburgsupportrarna fick se De Bruyne sätta sin fot på Volkswagenarena som deras spelare. Nu går belgaren till Premier League och lämnar Bundesliga, precis som så många andra spelare denna sommar.

Roberto Firmino, Abdul Baba Rahman, Shinji Okazaki, Bastian Schweinsteiger och Heung-Min Son har redan tagit steget från Bundesliga till Premier League. Kevin De Bruyne sollar sig inom kort till listan. Vad som är gemensamt för alla spelarna är att de har varit framträdande i sina respektive klubbar. Vi pratar inte om några andraval, spelare som har befunnit på bänken utan om viktiga spelare för sina klubbar.

ANNONS

Drygt två miljarder har Premier League-klubbarna lagt på att värva spelare från Bundesliga. TVÅ MILJARDER. Det är otroligt mycket pengar som ungefär motsvarar hälften av den totala summan som Bundesligaklubbarna har sålt spelare för. Då räknas inte heller spelare som Xherdan Shaqiri in då han gick genom Inter, trots att Stoke gjorde det köpet möjligt. Summan kunde alltså ha ökat en aning.

I veckan blev det också officiellt att Tyskland hade passerat England i UEFA-koefficienten vilket inte var förvånande med tanke på de brittiska lagens kräftgång ute i Europa. Det betyder att Tyskland numera är tvåa, bakom Spanien som leder med en sådan överlägsenhet att de inte ens kan se några följare bakom sig. Spanien är i en klass för sig, sedan kommer duon Tyskland och England som har Italien tätt bakom sig.

ANNONS

Men även om Tyskland har gått förbi England för denna gång så betyder det väldigt lite i det stora hela. Premier League kommer alltid att locka spelarna och pengarna kommer att göra det möjligt för de brittiska klubbarna att köpa mer eller mindre vem till de vill från Bundesliga. Mainz hade säkerligen velat behålla Shinji Okazaki, men de kunde inte tacka nej till över 100 miljoner för sin stjärnanfallare som endast hade ett år kvar på kontraktet. Det hade varit absurt att tacka nej, för sådana pengar hör inte till Mainz vardag.

Det finns en klubb i Tyskland som kan säga nej, som kan slåss på samma nivå och det är Bayern. Bayern har stått för ett fantastiskt jobb under de senaste trettio åren och har etablerat sig som en makt i Europa. De har också några av världens största företag i ryggen och Adidas, Allianz och Audi är delägare i klubben. Bayern är unika på det sättet att de kan konkurrera med de största, men de hade aldrig kunnat värva Kevin De Bruyne för €80 miljoner utan att behöva göra uppoffringar.

ANNONS

”Det kommer flera Kevin De Bruyne”, sa den före detta landslagsmannen Mehmet Scholl i tv i veckan. Han försökte lugna ned vikten av försäljningen, påtala vikten av att få in dessa pengar i Tyskland. Det stämmer – till viss del. Pengarna är viktiga, men spelare som Kevin De Bruyne växer inte på det träd. Han är den överlägset dyraste spelarförsäljningen av en tysk klubb, sådana spelare växer inte på träden även om Mehmet Scholl kanske tror det. Jag förstår honom, men det är ju inte sant. Inte ens han själv kan tro på det.

Många sportchefer påtalar att det är en annan verklighet man lever i idag. De menar att man måste göra så mycket av pengarna som kommer in som möjligt. Det handlar om att spelarutveckling, talangutveckling – köpa ofärdiga spelare och göra de till färdiga och sedan sälja vidare. Det är inget nytt. Tysk fotboll har fungerat på det sättet i flera år nu, men för ligan är det ett svaghetstecken att endast en klubb klarar av att behålla sina absoluta stjärnor. Det försvagar varumärket på Bundesliga enormt. Wolfsburg lyckades visserligen kräma ut det sista av Manchester City för försäljningen, men var tvungna att sälja De Bruyne trots att ett av världens största bilföretag i ryggen.

ANNONS

Bundesliga har aldrig varit en liga att konkurrera med Premier League. Men efter år av utjämnande är intrycket att Premier League återigen är på väg att bygga ut avståndet mellan ligorna. Bundesliga kommer inte kunna konkurrera på samma ekonomiska villkor och medan pengarna ökar med rasande hastighet i England så går det klart saktare i Tyskland. Även där måste de tyska klubbarna hitta innovativa sätt att få inkomsterna att öka för att på sikt ha en chans.

Trots det glädjande beskedet att Tyskland har England i koefficienter är det bara en fråga om tid innan britterna är förbi igen. Något annat vore förvånande, för just nu slåss den tyska fotbollen inte med samma medel som den engelska.

Publicerad 2015-08-29 09:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto