POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Bayern vs. Dortmund: matcherna i matchen

Twitter: @atnilsson
Målvaktsduellen: Neuer vs. Bürki

I Manuel Neuer har Bayern München Tysklands bäste målvakt sedan flera år tillbaka. Neuer har genom åren stått för flertalet viktiga matcher där han på egen hand har fört Bayern mot segern. Under Guardiolas period har han mer och mer agerat utanför sitt eget straffområde på både vinst och förlust. Trots hård konkurrens råder inga tvivel inom Bundesliga råder det fortsatt inga tvivel om att Manuel Neuer är ligans bäste målvakt, även om konkurrenterna har tagit ikapp på senare år.

På andra sidan står denna gång inte Roman Weidenfeller, utan Roman Bürki. Den schweiziske målvakten tog klivet från nedflyttade Freiburg till Dortmund i somras och målvakten har inte gjort någon på Westfalenstadion besviken. Bürki är en trygg målvakt som framför allt är stark på linjen med sina reflexräddningar. Förra säsongen visade han stundtals upp bekymmer i luftspelet men det är något jag tycker att han har utvecklat till i år. För mig är Bürki en av de bästa målvakterna i Bundesliga, men fortfarande inte på samma nivå som Neuer. Schweizaren kan dock sätta stopp i hjulen för Bayern om han har en bra dag.

Försvarsduellen: Boateng vs. Hummels

När Jerome Boateng kom till Bayern från Manchester City visade han sig vara en oslipad diamant. Boateng har under sina år blivit en tryggare mittback som med sin känsla för tomma utrymmen och uppspel har blivit ett viktigt vapen när Bayern har tryckt ned sina motståndare i planen. Stor, stark och förhållandevis snabb rankas Boateng till en av Europas bästa mittbackar. Jag saknar dock det där hundraprocentiga positionsspelet och tajmingen vilket leder till att han hamnar i olyckliga situationer. Dock en given mittback i både klubb- och landslag.

I Dortmund återfinns en av de mest ansedda mittbackarna i världen i Mats Hummels. Under de senaste åren har det inte handlat om, utan när Hummels ska ta steget till absolut största klubbarna men han har varit Dortmund trogen. Förra säsongen var Hummels sämsta under sina år och till denna har han tappat vikt och blivit fysiskt smärtare. Han är oerhört viktig för Dortmunds offensiva spel och bidrar likt Boateng ofta med avgörande passar i uppspelen. I mitt tycke något snäpp vassare än Boateng, även om det är oerhört jämnt mellan de båda.

Mittfältsduellen: Thiago vs. Gündogan

Guardiolas absoluta favoritspelare är Thiago. Den spanske mittfältaren var den ende spelaren Guardiola ville ha med sig till München och det har med åren blivit enklare att förstå varför. Thiago har en fantastisk förmåga att bidra i både det defensiva och det offensiva spelet. Hans flexibilitet och naturliga förmåga att hitta stora ytor för sig själv gör honom till en spelare som nästan alltid är spelbar. Dessutom har han en fantastisk känsla i sin högerfot och kan leverera passningar som ytterst få spelare i världen uppfattar. En oerhört duktig mittfältare som när han är frisk är oersättlig för Guardiola.

När Dortmund inför säsongen presenterade sin spelartrupp blev Ilkay Gündogan utbuad av sina egna supportar. Han ville bort få Dortmund men blev till slut kvar och skrev på för ytterligare ett år. Nu är orden inte lika hårda längre och det tack vare hans starka insatser på planen. Gündogan påminner mer och mer om vilken spelare han var innan hans skadehelvete drog igång och hos Tuchel har han fått en roll som en något tillbakadragen mittfältare vilket passar honom alldeles utmärkt. Mittfältaren har en fantastisk blick för spelet och det finns få spelare i Tyskland som når upp till hans nivå där. Det är inte förvånande att han har ryktats till nästan alla giganter då han är tillräckligt bra för alla.

Anfallsduellen: Lewandowski vs. Aubameyang

Den första säsongen i Bayern var långt ifrån dålig för Lewandowski, men det syntes tydligt att han behövde mer tid på sig att acklimatisera sig till sin nya omgivning. Under hösten har han bevisat att han har hittat rätt och har varit utomjordiskt bra stundtals. Lewandowski är konstant ett hot och det som gör honom så extremt farlig är att han inte behöver vara särskilt delaktig i spelet för att göra målen. Mot Wolfsburg gjorde han fem mål på nio bollkontakter som exempel. Ett fysiskt praktexemplar som är oerhört svår för motståndarna att stoppa. Lewandowski har alla egenskaper en riktigt bra anfallare ska ha och det är därför han nu jämförs med de absolut bästa.

På andra sidan har Pierre-Emerick Aubameyang växt fram till ”Lewandowskis ersättare” efter att klubben försökt med Adrian Ramos och Ciro Immobile. Aubameyang är inte en lika komplett anfallare som Lewandowski, men han har näsan för målet och hans snabbhet gör att han är oerhört svår för motståndarna att hinna med. När ”Auba” kom till Dortmund kändes han oskolad men idag har han fått den skolning som han behövde. Han vet hur han ska röra sig på planen och dra nytta av sin snabbhet. Han har fått bättre tajming i luftspelet vilket gör att även knoppar in ett par mål med huvudet. Aubameyang är riktigt bra och en nyckelspelare för ”det nya Dortmund”.

Tränarduellen: Guardiola vs. Tuchel

Pep Guardiola har efter en jobbig sommar med många frågor om hans framtid fått mer andningsutrymme efter den fantastiska starten Bayern har haft. Vinden har faktiskt vänt och det är helt klart en mer positiv inriktning på Guardiolas jobb och hans framtid i klubben. Under sina år har han visat sina kritiker att han är anpassningsbar och inte bara genomför sin egna ideologi till hundra procent. Han har blivit mer av en pragmatiker, insett att det är resultaten som ligger först även om han vill vinna på ett snyggt sätt. Om någon säger att Guardiola är världens bästa tränare så säger jag inte emot, men en Champions League-titel i Bayern vore bra för att förstärka den känslan.

Hos Dortmund sitter Thomas Tuchel som under sitt sabbatsår besökte Pep Guardiola. Det skrevs spaltmeter om detta möte och om hur de två herrarna satt på en restaurant i München och pratade fotboll med hjälp av salt- och pepparkar. Tuchel är en modern tränare som vill spela en fotboll baserad på bollinnehav. Många har menat på att han har revolutionerat Dortmund, jag menar på att genomfört en evolution. För det finns mycket kvar att Dortmunds raffinerade omställningsfotboll från Klopp, men med en extra krydda av bollinnehavsfotboll. Tuchel är en riktigt duktig tränare och fick en fantastisk start på jobbet med idel segrare. Nu kommer han med tre raka oavgjorda matcher i ryggen, men det försämrar inte hans rykte.

Den kombinerade startelvan

Neuer

Lahm-Hummels-BoatengAlaba

GündoganThiago-Mkhitaryan

Müller-Lewandowski-Aubameyang

Publicerad 2015-10-04 kl 08:54

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto