POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Klopp passar Liverpool perfekt

Twitter: @atnilsson

När Jürgen Klopp valde att tacka för sig i Dortmund skrev jag ihop en text om var han kunde tänkas hamna. I den texten pekade jag ut England och speciellt Liverpool som det hetaste alternativet för en arbetslös Klopp. Nu när det tycks vara dags för Klopp att ta steget känns det fortfarande lika rimligt, men kanske ännu mer som en ”perfect match” än vad det gjorde då.

2006 var året då Klopp gjorde sig för känd för den bredare allmänheten i Tyskland. Mainztränaren hade blivit uppsnappad som en expert av den tyska tv-kanalen ZDF (passande nog med huvudkontor i Mainz) och Klopp agerade expert för kanalens VM-sändningar. Den karismatiske tränaren förklarade taktiska metoder, knep och annat med en sådan kunskap och lätthet att även de minst luttrade var tvungna att vända blicken mot tv-apparaterna.

Två år senare, 2008, lämnade Klopp Mainz efter totalt 18 år i klubben (11 år som spelare, 7 år som tränare). Kampen om var han skulle hamna var intensiv men som många av er kanske vet föll sig valet naturligare än vad man på förhand kunde ha trott. Bayern München valde en annan Jürgen, Klinsmann, medan Hamburg skickade ut scouter som inte gillade Klopps orakade skägg och hans slitna jeans. Kvar blev Dortmund som först erbjöd honom ett kontrakt med en månadslön som var lägre än den han hade fått i Mainz, men som senare kom att höjas till en standard som gjorde att han skrev på för klubben.

Om Dortmund var första-, andra-, eller tredjevalet för Klopp är svårt att säga, men det är svårt att tro att det skulle kunna ha varit något annat än förstavalet. Klopps fäbless för klubbars myt är något som ingen har gått miste om. Den först något kritiserade tränaren kom till ett Dortmund som hade en tung period bakom sig med både resultatmässiga och ekonomiska motgångar. Klopp kunde inte bry sig mindre. Han anpassade sig, började att jobba med ett ungt lag och levde Dortmund. Han älskade styrkan i den gula vägen, han älskade klubbens arbetarhistoria och den inneboende styrkan i det.

Klopp la ingen fokus på det negativa, det som kunde sänka honom och hans lag, utan det positiva. Han gjorde sig av med äldre nyckelspelare som saknade hungern och tog in unga och formbara spelare istället. Sakta men säkert blev Dortmund återigen en kandidat för toppen och när han Dortmund 2011 bärgade titeln var det kronan som kröntes på ett långsiktigt verk. Gegenpressingens mecka fanns i Dortmund, motståndarna i München kunde bara se på medan Klopps ”rock and roll”-fotboll körde över motståndet vecka efter vecka. Det var något nytt, fräscht, passionerat och levande som Klopp och Dortmund höll på med och det var omöjligt att inte imponeras.

Det är svårt att säga en exakt tidpunkt när Dortmunds nedgång startade. Vissa skulle säga att försäljningen av Nuri Sahin till Real Madrid sommaren 2012 var starten. Andra skulle säga sommaren efter då Shinji Kagawa lämnade. Klart är att efter 2012 blev det klart svårare för Dortmund att hålla sig undan den stora europeiska fotbollsscenen. Framgångarna i Bundesliga gav eko vilket gjorde att flera andra storklubbar uppfattade vad som skedde i Dortmund och imponerades. Det ledde till att nyckelspelare försvann från de gulsvarta, något som Klopp fram till förra säsongen kunde hantera genom adekvata ersättare.

Men förra säsongen gick inte som Dortmund hade tänkt sig. Trots en storsatsning på transfermarknaden kunde Klopp inte återupprepa sina resultat och även om fotbollen var långt ifrån så bedrövlig som många ville göra gällande kände tränaren att hans tid i Dortmund var över. När Klopp i våras gjorde beskedet offentligt var det stadssorg i Dortmund, men även i resten av det fotbollstokiga Tyskland som visste att man hade tappat en av sina största ikoner. För även om Klopp var en motståndare, så var han fortfarande en omtyckt sådan. Och trots att den avslutande säsongen inte var den framgångsrikaste, så var hans legacy intakt.

Tanken var att detta år skulle vara ett sabbatsår men nu ser Klopp ut att avsluta det i förtid. Ytterst få klubbar hade kunnat få honom att göra det, men Liverpool var garanterat en av dem. Klopp drar sig till mytbildningen kring föreningar och att han har haft Liverpool som ett tänkbart alternativ har det inte varit några tvivel om. Allt från uttalande om att han inte behöver ta en klubb ”i den absoluta toppen” till att han dementerat alla jobbrykten förutom det om just Liverpool inte bara ökade trovärdigheten, det gjorde den outtalade önskan sann.

I Liverpool får han mycket och leva upp till och jag tror, nej stryk det, jag vet att han älskar det. Klopp är högst medveten om vad som har format klubben, han kan historien om Bill Shankly och han kommer att leva upp till det. Jag är övertygad om att Klopp har pluggat engelska för att vara redo för en sådan här uppgift och jag är övertygad om att han kommer att göra allt som står i sin egen makt för att verka trovärdig när han pratar om myten Liverpool. Faktum är att Klopp kommer att leva myten Liverpool för att uppnå sina mål. Det var det han gjorde i Dortmund och det kommer han att göra i Liverpool.

Många har varit ute efter att sänka Klopps taktiska kunskaper, menat på att hans karisma varit det som tagit honom framåt. Men hans kunskaper var aldrig ifrågasatta förrän Guardiola dök upp i den tyska fotbollen. Ja, Klopp har i sina två assisterande Zeljko Buvac och Peter Krawietz två oerhört viktiga kollegor som kommer att hjälpa honom, men att Klopp skulle sakna den taktiska förmågan är en modifierad sanning. Under sina år i Dortmund har han visat sig anpassningsbar och gjort sig redo för förändringar, annars hade han aldrig uppnått de resultaten han gjorde. Man har satt “gegenpressing” i pannan på Klopp som en förenkling, precis som man vill säga att Guardiola bara är “tiki taka”. Och även om Klopp gjorde gegenpressingen till sin filosofi så fanns det många lager där under som han använde sig av framgångsrikt, vilket han kommer att visa i sin nya miljö.

Utåt sett har Klopp framstått som en Herman Boone-figur som stått för grandiosa motivationstal vid rätt tidpunkt. En man som hanterar media på sitt helt egna sätt och som vet hur man appellerar till både fans och spelare. Klart är att Klopp har en unik förmåga att framkalla rätt känslor vid rätt tidpunkt, men det är bara ytterligare en av de förmågor som Klopp besitter. Det vore alldeles för enkelt att marginalisera honom till en tränare vars styrka ligger i talet, det är helt enkelt inte sant och det bevisar hans meritlista.

Liverpool och supportrarna får precis det man vill. Att döma av omgivningen var Klopp deras högsta önskan och jag kan förstå varför. Han är karismatisk nog för att hantera brittisk media. Han är ödmjuk nog att hantera och nyttja en klubbs historia på ett värdefullt sätt. Han är ingen tränare som smeker någon medhårs utan kommer att vilja genomföra förändringar. Framför allt kommer han att införa en tydlighet och inriktning som Liverpool verkar ha saknat. Jag har svårt att tro att det ska gå fel. Det har jag verkligen.

Publicerad 2015-10-07 kl 07:37

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto