Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Byter Schalke sportchef? Heidel vore perfekt.

Twitter: @atnilsson

ANNONS

Idag släppte Bild en nyhet som inte hittar sig in i svenska medier (utöver hos mig, klappar mig själv på axeln) men som är ytterst intressant ur tysk fotbolls synvinkel. Tabloiden skriver att man har enats med Christian Heidel, sportchef i Mainz, om ett kontrakt. Det vore ett intressant steg av en klubb som har jobbat med Horst Heldt sedan 2010 och som har fått utstå mycket kritik under det senaste året.

Heldt har framför allt kritiserats för sitt sätt att hantera värvningar av spelare men kanske framför allt av tränare. Sportchefens roll i Tyskland är inte bara att vara en stöttepelare till tränaren och klubbens långsiktighet, utan kanske framför allt vara klubbens visionär. En klubb med en sportchef som saknar stora visioner (sett till klubbens egen nivå) är en sportchef som inte blir kvar särskilt länge. Och även om Heldt inte har saknat visioner, så har han saknat fingertoppskänsla och realitet.

ANNONS

Inplockad från Stuttgart var Heldt tänkt att föra Schalke in i framtiden. Efter framgångarna i Stuttgart hade hans nya arbetsgivare stora förhoppningar om att Heldt i en större klubb med starkare resurser skulle kunna göra något riktigt vasst med Schalke. Låt oss enkelt sammanfatta det genom att säga: så blev inte fallet. Heldt har saknat kontinuitet, har ofta hamnat i försvarsposition och framför allt är det hans brist på starka tränarnamn som har gjort att han har hamnat i skottgluggen.

Ralf Rangnick, Huub Stevens, Jens Keller, Robert Di Matteo och nu André Breitenreiter har alla varit tränare i klubben under Heldts period. Egentligen är det bara den förstnämnda, Rangnick, som lämnade klubben med positiva känslor trots att han fick sluta på grund av utbrändhet. De övriga namnen har dock aldrig setts som några långsiktiga lösningar och det hårdaste fallet blev Roberto Di Matteo.

ANNONS

Den italienske tränaren var det stora namnet som Heldt skulle bygga på men han fick lämna efter mindre än en säsong i klubben. Heldt kallade det för ett ”missförstånd” och efter det har han fått jobba i brant uppförsbacke. Schalke tillsatte bland annat en ”sportslig kommitté” med Huub Stevens, Ebbe Sand och Mike Büskens som skulle se över och ”hjälpa” Heldt i hans arbete med åsikter och tankar. Ett missförtroendevotum utan dess like, även om Schalkes ledning aldrig sa något om det. Det och försäljningen av Julian Draxler sved. Känslan är att Heldts dagar har varit räknade sedan dess, nu verkar det vara så i realiteten.

Christian Heidel då, vem är det? Heidel har jobbat i den klubb som endast är känd för att fostra vassa tränare. Men Heidel har stått för en fantastisk insats som sportchef. Han har under sin tid etablerat i Bundesliga, hittat rätt typ av spelare och trots en bristfällig budget hela tiden byggt upp ett lag och en klubb som överlevt bland de största. Heidel har aldrig visat någon besvikelse eller irritation över de små möjligheterna i Mainz, snarare har han varit stolt över det och om man ser till de senaste 10-15 åren i Tyskland är Heidel den sportchef som kanske har gjort det bästa jobbet utifrån förutsättningarna.

ANNONS

Mest känd är Heidel kanske för att han har varit mannen som har lyft fram såväl Jürgen Klopp som Thomas Tuchel i Mainz. Båda tränarna har kommit fram medan han har varit sportchef. Det är ett legacy som är svårt att slå och det är något som självklart har uppfattats av andra klubbar, men det har hela tiden känts som om Heidel inte varit intresserad av att flytta. Åtminstone inte fram till idag.

Skulle han nu ta steget till Schalke, och tro mig när jag säger det: han har haft chansen att lämna Mainz tidigare, så vore det inte bara överraskande utan också en rejäl förstärkning för Schalke. Med sin bakgrund i Mainz har Heidel lärt sig att bygga underifrån, använda sig av talanger och att fynda på marknaden. Hans namn är etablerat och respekterat, något som behövs i Schalke där det stormar alldeles för ofta. Hans tankar och idéer passar med Schalkes om att etablera sina egna talanger, men samtidigt har han inte vanan av att värva större namn som Schalke förväntas göra.

ANNONS

Det vore dock högst intressant vad han skulle kunna hitta på med större resurser. Inget är bekräftat, men Heidel till Schalke vore en riktigt bra affär av Ruhrklubben. Inget snack om den saken.

Skrev en text om tv-rättigheterna på vilirare.se för den som är intresserad av att läsa det!

Publicerad 2015-10-16 kl 11:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto